Autor |
Wiadomość |
Ana |
Wysłany: Czw Mar 05, 2015 10:20 pm Temat postu: |
|
Czy jest jakiś wykaz co do sprzedaży suplementow diety jakie można sprzedawać on line ?tak by sanepid sie nie czepiał? |
|
|
Agilent |
Wysłany: Sob Paź 09, 2010 9:54 am Temat postu: |
|
Wszystko sie sprowadza do tego zeby zywnosc (czy inny towar) byla przechowywana w odpowiednich warunkach. Jezeli masz samochod z agregatem chodzacym to czemu nie? Allbo jak trzymasz tam np. wode mineralna w butelkach na palecie... |
|
|
qwazar |
Wysłany: Pią Paź 08, 2010 8:38 pm Temat postu: |
|
Polak potrafi.
Wyczytałem to na jednym z forum "Biuro w domu, a towar spożywczy w samochodzie dopuszczonym przez sanepid"
Czy to możliwe ??? |
|
|
qwazar |
Wysłany: Czw Paź 07, 2010 9:03 pm Temat postu: |
|
gabbiano napisał: | Mogę Ci odpowiedzieć tylko tak, Inspekcja Sanitarna nie tworzy przepisów prawnych tylko jest od egzekwowania ich stosowania. Na temat wielu obowiązujących aktów prawnych wolę się nie wypowiadać. |
I to jest sedno sprawy.
Napisałem do odpowiedniej instytucji z prośbą o interpretację nowelizacji i jestem bardzo ciekawy odpowiedzi.
Najprościej to wynająć za przysłowiową 100-kę część magazynu od znajomego który ma dopuszczenia i problem z głowy.
Ale czy o takie załatwienie sprawy chodzi ?
W moim przypadku nie.
Pytałem dziś na rynku handlujących kawą, czekoladami itp. spożywką i 100% pukało się w głowę o czym ja do nich mówię.
Nikt z nich nawet do SANEPIDU nie złożył rejestracji i co i handlują dalej. |
|
|
gabbiano |
Wysłany: Czw Paź 07, 2010 8:57 pm Temat postu: |
|
Mogę Ci odpowiedzieć tylko tak, Inspekcja Sanitarna nie tworzy przepisów prawnych tylko jest od egzekwowania ich stosowania. Na temat wielu obowiązujących aktów prawnych wolę się nie wypowiadać. |
|
|
qwazar |
Wysłany: Czw Paź 07, 2010 8:49 pm Temat postu: |
|
Mówię że zwariowany kraj !
Dobry przykład dałeś.
Powiedz w czym on jest lepszy "higienicznie" ode mnie ?
Facet tankuje paliwo, ma brzydko mówiąc "śmierdzące od paliwa łapska" i podaje klientowi chipsy a ja muszę "magazyn" zatwierdzać ?
To już chyba tylko interpretacja wchodzi w grę, bo jeśli obok oleju i benzyny stoją chipsy, to ja mam bezpieczniej. |
|
|
gabbiano |
Wysłany: Czw Paź 07, 2010 8:34 pm Temat postu: |
|
Cytat: | przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych niż środki spożywcze produktów oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze opakowane, trwałe mikrobiologicznie; |
czyli np. sklepik przy stacji benzynowej sprzedający głównie akcesoria samochodowe, prasę, a dodatkowo kilka butelek napoi lub pakowanych przekąsek typu snack.
Moim zdaniem, w Twoim przypadku ten magazyn powinien być zatwierdzony. |
|
|
qwazar |
Wysłany: Czw Paź 07, 2010 8:16 pm Temat postu: |
|
Ludziska kochane oszaleć można !!
Nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
(Dz. U. z dnia 8 lutego 2010 r.)
Rozszerzono listę podmiotów, dla których wystarczająca jest rejestracja bez
konieczności zatwierdzania zakładu:
Ar. 63 ust.2 pkt.8
Cytat: | przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych niż środki spożywcze produktów oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze opakowane, trwałe mikrobiologicznie; |
|
|
|
qwazar |
Wysłany: Czw Paź 07, 2010 5:27 pm Temat postu: |
|
Co do zmiany sposobu użytkowania lokalu dokopałem się do takiej interpretacji:
Cytat: | Ze zmianą sposobu użytkowania lokalu mamy do czynienia wtedy, gdy podjęta w lokalu działalność zmienia warunki: bezpieczeństwa pożarowego, powodziowego, pracy, zdrowotne, higieniczno-sanitarne, ochrony środowiska bądź wielkość lub układ obciążeń (Art. 71.1. prawa budowlanego). |
Cytat: | Warto również zapoznać się z odpowiedzią Głównego Urzędu Nadzoru Budowlanego z 13 marca 2009 r. (DPR/INN/022/74/2009) na pytanie "Rz" w sprawie formalności budowlanych związanych z zakładaniem firmy.
Ponadto w definicji budynku mieszkalnego jednorodzinnego (art.3 pkt. 2 a prawa budowlanego), zawarto możliwość wydzielenia w domu lokalu użytkowego o powierzchni nie przekraczającej 30 proc. powierzchni całkowitej budynku. Wydzielenie takiego lokalu nie stanowi zmiany przeznaczenia budynku z mieszkalnego na użytkowy. |
Jedyne co mnie kole to zmiana "higieniczno-sanitarna" ale czy przechowywanie 20kg przypraw może powodować takie zmiany ?
Mam w domu pralnię ok. 12m2, wysokości 2,6 , wykafelkowaną podłogi oraz ściany na 1,8m.
Jest umywalka, pomieszczenie można zabezpieczyć przed domownikami zamykając drzwi.
Wasze zdanie ? |
|
|
Zośka |
Wysłany: Sro Paź 06, 2010 6:03 pm Temat postu: |
|
może, ale jeśli chcesz ten magazyn zrobić to o ile dobrze się orientuję wchodzi tu kwestia zmiany użytkowania obiektu - w tej kwestii to na pewno bardziej wogo jest zorientowany...
bo rzecz wygląda tak, że jeśli zaczynasz w danym obiekcie działać ze spożywką to przewaznie najpierw dostajesz opinię z Nadzoru Zapobiegawczego, a dopiero później idzie na odbiór sekcja Higieny Żywności... |
|
|
qwazar |
Wysłany: Sro Paź 06, 2010 5:38 pm Temat postu: |
|
Zośka przejrzałem tematy, ale nic konkretnego do mojego przypadku nie znalazłem.
Czy np. magazynem żywności zapakowanej może być jedno z pomieszczeń w domu jednorodzinnym ? |
|
|
Zośka |
Wysłany: Pią Paź 01, 2010 9:30 am Temat postu: |
|
jest tyle wątków na te tematy - można po prostu kilka przejrzeć...
ze strony żywności obowiązują wymagania Rozporządzenia 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych |
|
|
Mona |
Wysłany: Czw Wrz 30, 2010 7:01 am Temat postu: |
|
Żebyś mógł napisać. To jest forum, a nie urząd.
Zgłoś się do właściwej miejscowo Stacji Sanitarnej i tam uzyskasz wszystkie niezbędne informacje. |
|
|
qwazar |
Wysłany: Sro Wrz 29, 2010 8:57 pm Temat postu: |
|
Przepraszam za wpis.
Sorki. |
|
|
qwazar |
Wysłany: Sro Wrz 22, 2010 7:40 pm Temat postu: |
|
Podepnę się pod post.
Jeśli magazynujemy artykuły spożywcze zapakowane ( sklep internetowy) musi być kontrola tyle już wiem.
Pytanie jakie wymogi musi spełnić taki magazyn i czy może być we własnym domu ?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź. |
|
|