Autor Wiadomość
Sansei
PostWysłany: Sro Lut 25, 2009 4:08 pm    Temat postu:

Ja dodam tylko, że można przejść do "swojego saneidu" i tam sie popytać na bieżąco. Powinni pokierować do konkretnych działów, gdzie powinni dać odpowiednie odpowiedzi na pytania. Pytanie nic nie kosztuje, a można siesporo dowiedzieć jak krok po kroku i stopniowo wszystko przejść Wink
Zośka
PostWysłany: Sro Lut 25, 2009 12:32 pm    Temat postu:

hmmm. z tą łazienką to jest tak, że musi być wydzielona dla osób pracujących przy żywności. i jeśli chodzi o łazienkę w domu właścicieli - to mogłoby to przejść pod warunkiem, że nikt więcej tam nie mieszka - oprócz osób pracujących przy grillu.
Ale najlepiej to by było gdyby pan poradził się pracowników powiatowej stacji, którzy będą obiekt odbierali - tu mam na myśli już dział żywności. Powinni coś panu doradzić.

A tak od początku, jeśli w tym miejscu nigdy nie było obiektu żywnościowego, to najpierw musi się pan zwrócić do Nadzoru Zapobiegawczego, a później dopiero do działu Higieny Żywności. Jeśli jednak wcześniej był tam jakiś obiekt żywnościowy - to od razu do żywności. Tak bynajmniej jest u mnie...

Jeśli chodzi o wymagania jakie obiekt musi spełniać, to z punktu widzenia działu żywności obowiązuje między innymi Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego 852/2004 w sprawie higieny środków spozywczych- i tu proszę zwrócić uwagę na załącznik II (rozdział I, II, V, VI, VII, VIII, IX - tam są wytyczne, np. gładkie i zmywalne powierzchnie, zaopatrzenie w wodę, pomieszczenia zabezpieczone przed szkodnikami - szczelne itp. oraz zachowanie odpowiednich warunków produkcji, łańcucha chłodniczego...
Gość
PostWysłany: Sro Lut 25, 2009 10:42 am    Temat postu:

Sansei

co do łazienki to chyba możliwy jest taki myk że będe korzystał z tej domowej (odległość ok 200metrów od grilla)
na poczatku tylko właściciele będą tam pracowali więc chyba nie ma problemu


fakt wyglada to wszystko cieżko i tego najbardziej się boje jak to przejsc


Nie cytuj poprzedniego postu!
Moderator
Sansei
PostWysłany: Wto Lut 24, 2009 8:55 pm    Temat postu:

Na pewno osoby przyżądzajace posiłki itp muszą miec badania na nosicielstwo. Pomieszczenie gdzie będzie grilowane musi mieć odpowiednia wentylację. Łazienka obowiązkowa - toaleta i umywalka z bieżącą wodą (tak przy okazji gościom pewnei teżby się przydała) Co do tego że wszystko w drewnie to nie wiem jak opinia strażaków jeszcze...

to tak co ja wiem, ale jeszcze niech moze ktoś wypowie sie z żywieniówki i ewentulanie chyba też z ZNS czy komunalnej ....

Aha zatrdnieni będą pracownicy czy tylko właściciel?
Ciekawe jak z pomiarami środowiska pracy np stężenie CO2, może zapylenie? No ale to też w zależności od wentylacji róznie może być.
Aha zapewne też jakieś środki chemiczne do czyszczenia grilla będą stosowane... a tu już wszystko zależy jake to będą i jak klasyfikowane.
Strasznie wygląda co? Wink Spokojnie to tylko tak na początku. Aha no i zwłaszcza w przypadku zatrudniania pracowników przypominam o obowiązku zgłoszenia siepracodawcy do sanepidu - poinformowania o tym fakcie sekcji higieny pracy Wink
Bartek
PostWysłany: Wto Lut 24, 2009 8:37 pm    Temat postu: Grill/ Rożen

planuje otwarcie przydroznego grilla, jakie musza byc spelnione wymagania sanepidu, wielkosc lokalu kuchnia 3x2 metry grill 2x1,5 metra, sala dla gosci 5x5 metrów z kominkiem

caly budynek w drewnie

co do toalety to mozliwa tylko przenosna


Załóż bezpłatnie forum phpbb2 lub phpbb3 na Forumoteka.pl

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group