Autor Wiadomość
Ana
PostWysłany: Czw Mar 05, 2015 10:20 pm    Temat postu:

Czy jest jakiś wykaz co do sprzedaży suplementow diety jakie można sprzedawać on line ?tak by sanepid sie nie czepiał?
Agilent
PostWysłany: Sob Paź 09, 2010 9:54 am    Temat postu:

Wszystko sie sprowadza do tego zeby zywnosc (czy inny towar) byla przechowywana w odpowiednich warunkach. Jezeli masz samochod z agregatem chodzacym to czemu nie? Allbo jak trzymasz tam np. wode mineralna w butelkach na palecie...
qwazar
PostWysłany: Pią Paź 08, 2010 8:38 pm    Temat postu:

Polak potrafi.

Wyczytałem to na jednym z forum "Biuro w domu, a towar spożywczy w samochodzie dopuszczonym przez sanepid"

Czy to możliwe ???
qwazar
PostWysłany: Czw Paź 07, 2010 9:03 pm    Temat postu:

gabbiano napisał:
Mogę Ci odpowiedzieć tylko tak, Inspekcja Sanitarna nie tworzy przepisów prawnych tylko jest od egzekwowania ich stosowania. Na temat wielu obowiązujących aktów prawnych wolę się nie wypowiadać.

I to jest sedno sprawy.

Napisałem do odpowiedniej instytucji z prośbą o interpretację nowelizacji i jestem bardzo ciekawy odpowiedzi.

Najprościej to wynająć za przysłowiową 100-kę część magazynu od znajomego który ma dopuszczenia i problem z głowy.
Ale czy o takie załatwienie sprawy chodzi ?
W moim przypadku nie.

Pytałem dziś na rynku handlujących kawą, czekoladami itp. spożywką i 100% pukało się w głowę o czym ja do nich mówię.
Nikt z nich nawet do SANEPIDU nie złożył rejestracji i co i handlują dalej.
gabbiano
PostWysłany: Czw Paź 07, 2010 8:57 pm    Temat postu:

Mogę Ci odpowiedzieć tylko tak, Inspekcja Sanitarna nie tworzy przepisów prawnych tylko jest od egzekwowania ich stosowania. Na temat wielu obowiązujących aktów prawnych wolę się nie wypowiadać.
qwazar
PostWysłany: Czw Paź 07, 2010 8:49 pm    Temat postu:

Mówię że zwariowany kraj !
Dobry przykład dałeś.
Powiedz w czym on jest lepszy "higienicznie" ode mnie ?

Facet tankuje paliwo, ma brzydko mówiąc "śmierdzące od paliwa łapska" i podaje klientowi chipsy a ja muszę "magazyn" zatwierdzać ?
To już chyba tylko interpretacja wchodzi w grę, bo jeśli obok oleju i benzyny stoją chipsy, to ja mam bezpieczniej.
gabbiano
PostWysłany: Czw Paź 07, 2010 8:34 pm    Temat postu:

Cytat:
przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych niż środki spożywcze produktów oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze opakowane, trwałe mikrobiologicznie;


czyli np. sklepik przy stacji benzynowej sprzedający głównie akcesoria samochodowe, prasę, a dodatkowo kilka butelek napoi lub pakowanych przekąsek typu snack.

Moim zdaniem, w Twoim przypadku ten magazyn powinien być zatwierdzony.
qwazar
PostWysłany: Czw Paź 07, 2010 8:16 pm    Temat postu:

Ludziska kochane oszaleć można !!

Nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
(Dz. U. z dnia 8 lutego 2010 r.)

Rozszerzono listę podmiotów, dla których wystarczająca jest rejestracja bez
konieczności zatwierdzania zakładu:

Ar. 63 ust.2 pkt.8

Cytat:
przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych niż środki spożywcze produktów oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze opakowane, trwałe mikrobiologicznie;
qwazar
PostWysłany: Czw Paź 07, 2010 5:27 pm    Temat postu:

Co do zmiany sposobu użytkowania lokalu dokopałem się do takiej interpretacji:

Cytat:
Ze zmianą sposobu użytkowania lokalu mamy do czynienia wtedy, gdy podjęta w lokalu działalność zmienia warunki: bezpieczeństwa pożarowego, powodziowego, pracy, zdrowotne, higieniczno-sanitarne, ochrony środowiska bądź wielkość lub układ obciążeń (Art. 71.1. prawa budowlanego).


Cytat:
Warto również zapoznać się z odpowiedzią Głównego Urzędu Nadzoru Budowlanego z 13 marca 2009 r. (DPR/INN/022/74/2009) na pytanie "Rz" w sprawie formalności budowlanych związanych z zakładaniem firmy.

Ponadto w definicji budynku mieszkalnego jednorodzinnego (art.3 pkt. 2 a prawa budowlanego), zawarto możliwość wydzielenia w domu lokalu użytkowego o powierzchni nie przekraczającej 30 proc. powierzchni całkowitej budynku. Wydzielenie takiego lokalu nie stanowi zmiany przeznaczenia budynku z mieszkalnego na użytkowy.


Jedyne co mnie kole to zmiana "higieniczno-sanitarna" ale czy przechowywanie 20kg przypraw może powodować takie zmiany ?

Mam w domu pralnię ok. 12m2, wysokości 2,6 , wykafelkowaną podłogi oraz ściany na 1,8m.
Jest umywalka, pomieszczenie można zabezpieczyć przed domownikami zamykając drzwi.

Wasze zdanie ?
Zośka
PostWysłany: Sro Paź 06, 2010 6:03 pm    Temat postu:

może, ale jeśli chcesz ten magazyn zrobić to o ile dobrze się orientuję wchodzi tu kwestia zmiany użytkowania obiektu - w tej kwestii to na pewno bardziej wogo jest zorientowany...

bo rzecz wygląda tak, że jeśli zaczynasz w danym obiekcie działać ze spożywką to przewaznie najpierw dostajesz opinię z Nadzoru Zapobiegawczego, a dopiero później idzie na odbiór sekcja Higieny Żywności...
qwazar
PostWysłany: Sro Paź 06, 2010 5:38 pm    Temat postu:

Zośka przejrzałem tematy, ale nic konkretnego do mojego przypadku nie znalazłem.
Czy np. magazynem żywności zapakowanej może być jedno z pomieszczeń w domu jednorodzinnym ?
Zośka
PostWysłany: Pią Paź 01, 2010 9:30 am    Temat postu:

jest tyle wątków na te tematy - można po prostu kilka przejrzeć...
ze strony żywności obowiązują wymagania Rozporządzenia 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych
Mona
PostWysłany: Czw Wrz 30, 2010 7:01 am    Temat postu:

Żebyś mógł napisać. To jest forum, a nie urząd.
Zgłoś się do właściwej miejscowo Stacji Sanitarnej i tam uzyskasz wszystkie niezbędne informacje.
qwazar
PostWysłany: Sro Wrz 29, 2010 8:57 pm    Temat postu:

Przepraszam za wpis.
Sorki.
qwazar
PostWysłany: Sro Wrz 22, 2010 7:40 pm    Temat postu:

Podepnę się pod post.

Jeśli magazynujemy artykuły spożywcze zapakowane ( sklep internetowy) musi być kontrola tyle już wiem.
Pytanie jakie wymogi musi spełnić taki magazyn i czy może być we własnym domu ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.


Załóż bezpłatnie forum phpbb2 lub phpbb3 na Forumoteka.pl

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group