Autor Wiadomość
go?c
PostWysłany: Pon Maj 25, 2009 8:38 am    Temat postu:

a problem krzyżowania się dróg brudnych i czystych można bardzo łatwo rozwiązać odpowiednią procedurą. na pewno będzie Pani musiała mieć opracowane i wdrożone procedury GHP/GMP i analiże zagrożeń (HACCP) i do tego proponuję dołożyć procedurę rozdzielność czasowej - w skrócie sama Pani ustala w jakich godzinach jakimi surowcami się zajmuje, np. najpierw obieranie i przygotowywanie warzyw, mycie i dezynfekcja, później np. surowce mięsne - mycie, krojenie i do chłodziarki, mycie i dezynfekcja, a później można tworzyć dania z tak przygotowanych produktów.

co do umywalek, to dopuszczalny jest jak najbardziej zlew dwukomorowy, jedna komora dla Pani, druga do mycia żywności.

jeśli wcześniej była w tym miejscu prowadzona działalność związana ze spożywką, to raczej ma Pani duże szanse prowadzić tam działalność.

Ale tak jak kolega wcześniej, odsyłam do właściwej miejscowo Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, proszś podejść do działu Żywności i porozmawiać z pracownikami, i nikomu nie ubliżając proponuję zagadnąć tych młodszych...
wogo
PostWysłany: Nie Maj 24, 2009 7:29 pm    Temat postu:

Anka, proponuję szukać innego lokalu...
generał
PostWysłany: Nie Maj 24, 2009 6:53 pm    Temat postu:

z tego co piszesz to najwiekszy kłopot bedzie brak WC.
Co do trzech lodowek to niema takiej potrzeby musi byc tylko zachowana segregacja moga to byc np. pojemniki. Napewno bedzie Ci potrzebne pomieszczenie do obrobki warzyw. Proponuje udac sie do Stacji ktora będzie prowadzila nadzór tam napewno wszystko wyjaśnia.
anka
PostWysłany: Sob Maj 23, 2009 7:36 pm    Temat postu: na co zwrócić uwagę kupując lokal pod działalność gastronom?

witam!!!
może ktoś mi pomoże w temacie, bo mam kilka nierozwiązanych kwestii i czytam przepisy szukam informacji i nadal niewiele wiem....
należę do tych przezorniejszych osób i znalazłam lokal, ale zanim go kupię, chciałam dokładnie wszystko sprawdzić prawnie i formalnie żeby nie wtopić kasy.
chciałabym rozpocząć małą gastronomię (kebab, zapiekanki, tosty, hamburgery, frytki i napoje), znalazłam kiosk- blaszak, są przyłącza- prąd, odpływ, i dopływ wody, są 2 wejścia, ale nie ma toalety, dodatkowo lokal jest dość mały do 12 m kw....do tej pory była tam cukiernia, więc myślę że pod działalność typu kebab będzie potrzebny okap z wyciągiem, i teraz nie wiem czy taki kiosk ma 3 m wys. a jak ma mniej to co wtedy???czy są jakieś specjalne postanowienia??
teraz nie wiem jak podejść do kwestii "czystych i brudnych dróg" bo żywność którą chce sprzedawać byłaby typowo fast foodowska i na wynos, ewentualnie mogłabym pokusić się o postawienie 4 krzesełek barowych w środku. kolejna kwestia to woda, czy potrzebuję 2 umywalki (1 do rąk, 2 do mycia warzyw)???następne pytanie dotyczy przetwarzania- część produktów byłaby gotowa, np. chleb tostowy czy chlebki pita, ale chciałabym sama przygotowywać surówki do bułek i sosy- i czy w takim przypadku też muszę spełniać jakieś specjalne wymogi, aby np. samemu kroić cebulę i posypać ją ziołami?spotkałam się jeszcze z czymś takim że jeżeli posiada się mrożonki to trzeba mieć wydzielony magazyn, gdzie będą one przechowywane, dodatkowo musi być osobna lodówka na mięso, osobna na nabiał osobna na warzywa???czy rzeczywiście potrzebne mi będą aż 3 lodówki???pomieszczenie jest małe, no ale jedyne co mi przychodzi do głowy to to że można by je podzielić ściankami działowymi z płyt gipsowo-kartonowych i zrobić malutkie pomieszczenie gdzie np. stałaby zamrażarka i ew. te 3 lodówki-jeśli są konieczne...proszę o pomoc bo na razie to gubię się w tym wszystkim i nie wiem czy jest sens zabierania się za to...


Załóż bezpłatnie forum phpbb2 lub phpbb3 na Forumoteka.pl

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group