Autor Wiadomość
wogo
PostWysłany: Pią Sie 14, 2009 9:58 am    Temat postu:

Przepisów? Proszę o szczegóły dotyczące środków transportu...
jadak
PostWysłany: Pią Sie 14, 2009 9:28 am    Temat postu:

Moim zdaniem możesz kupić 5-osobówkę, ale część bagażową musisz wydzielić i zapewnić utrzymanie jej w czystości. Ale jak już ktoś pytał - skontaktuj się z miejscową stacją, bo każdy z nas jednak troszkę inaczej na to patrzy w granicach tych samych przepisów.
lukkoc1986
PostWysłany: Pią Sie 14, 2009 6:58 am    Temat postu:

Dziękuje za odpowiedzi pomogły mi Smile mam jescze dylemat co do kwesti samochodu .Jaki to ma byc samochód zeby odebrał mi go sanepid.Myśle nad renault kango, peugot partner,citroen berlingo.Po prostu chciałbym sie dowiedziec czy musze kupic dwuosobowke z paka czy moze byc 5osobowa ? Pozdrawiam
Sansei
PostWysłany: Sro Sie 05, 2009 3:14 pm    Temat postu:

Co do dymu z wędzarni, to kto wie czy jeszcze Ochrona Środowiska się nie odezwie Wink Za wprowadzanie zanieczyszczewń do środowiska czy jakoś tak, może warto sprawdzić jak to u nich wygląda nim przyjdą i wystawią karę Wink
Zośka
PostWysłany: Wto Sie 04, 2009 7:44 pm    Temat postu:

o ile dobrze rozumiem bar został odebrany przez sanepid, ale decyzję odebrał ktoś inny (ten, kto w chwili obecnej prowadzi bar) - Pani nie ma decyzji? Chodzi o to, że odbioru dokonuje sekcja HŻŻiPU dla konkretnego przedsiębiorcy działającego w danym obiekcie.

Więc musi Pani całą swoją działalność zgłosić do odbioru - wtedy środek transportu zostanie odebrany razem z barem.

i oczywiście polecam konsultację z pracownikami miejscowego sanepidu, bo zawsze spojrzenie na pewne sprawy może się troszkę różnić...
wogo
PostWysłany: Wto Sie 04, 2009 5:33 pm    Temat postu:

Catering prowadzi się zazwyczaj poza lokalem gastronomicznym. Prawdopodobnie musisz zastanowić się, gdzie będziesz przechowywać sprzęt do transportu potraw [termoporty, termosy, pojemniki GN itp], gdzie będziesz myć w/w sprzęt po powrocie z imprezy, w jaki sposób zapewnisz bezkolizyjny ruch cateringu i konsumentów spożywających "na miejscu".
Zastanowić się też należy, czy potrawy w systemie cateringowym podawać będziesz używając naczynia i sztućce jednorazowe, czy tradycyjnie na naczyniach wielokrotnego użytku.
Jeśli planujesz wydawanie jedzenia "na wynos", to problem nie jest duży - wyznaczasz na zapleczu miejsce składowania opakowań jednorazowych [szafa lub magazynek] a za ladą baru miejsce przechowywania opakowań transportowych na bieżące potrzeby. Opakowania dopuszczone do kontaktu z żywnością.
Sugeruję przed rozpoczęciem działalności cateringowej zapoznać ze swoimi planami właściwy sanepid [powiatowy] i uwzględnić uwagi pracowników.
Środek transportu zgłaszasz do odbioru w powiatowym sanepidzie i tam możesz zapytać czego oczekują.
W sprawie wędzarni sugeruję zwrócić się do powiatowego weterynarza [WIS], gdyż prawdopodobnie on będzie kontrolował Twoją wędzarnię. Wskazane jest także krytyczne spojrzenie, czy taki obiekt jak wędzarnia nie zakłóci Twoich stosunków z sąsiadami, wszak nie jest to obiekt obojętny dla otoczenia.
lukkoc1986
PostWysłany: Pon Sie 03, 2009 8:47 pm    Temat postu: Catering przepisy

Witam Zakładam Firme cateringową.Chce wynajać bar który aktualnie juz prosperuje jest cały wyposażony , łącznie z kuchnią.Jest prowadzone tam jedzenie .Sanepid bar odebrał.Chciałbym się dowiedzieć jaki wymagania musze spełnic, żeby w lokalu prowadzić catering i jedzenie na wynos.Druga sprawa to jak załatwic sprawe samochodu ? Mniej wiecej jak musi byc wyposazony to ma być van ?.Z góry serdecznie dzękuje za pomoc .Pozdrawiam

P.S mam jeszcze jedno pytanie marzy mi się mała wedzarnia co z przepisami.Lokal mam odebrany przez sanepid a wedzók zrobił bym 10 m od lokalu


Załóż bezpłatnie forum phpbb2 lub phpbb3 na Forumoteka.pl

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group