Autor Wiadomość
jag61
PostWysłany: Pią Sie 28, 2009 5:49 pm    Temat postu: kanapki

Hmm - rzeczywiście coś "nie tak" z powiatówką.........
To nie moja "działka", ale sprawdzałeś/aś w GOOglach ? ( np. transport żywności - przepisy) - otwiera się sporo linków...
Ewentualnie wejdź na stronę internetową właściwej wojewódzkiej stacji san-epid i popatrz tam, czy nie ma jakichś "podpowiedzi-odnośników".
Sansei
PostWysłany: Pią Sie 28, 2009 2:49 pm    Temat postu:

A kosz ze słodyczami im dałeś? :> Smile Very Happy

Nie no tak na poważnie to jest karygodne takie nieudzielanie informacji. Jakbyś to zgłosił to może by w końcu te leniuchy (bo podejrzewam, że o to chodzi, bo jużnie chcę myśleć, że są głabami i nie wiedzą, to juz by sie w głowie nie mieściło) dostały by po jakimś ostrzeżeniu..... a Ty zawsze możesz poprosuć by te konkretne osoby Cię nie kontrolowały, a zresztą jak wszystko będziesz miał ok to co mają się czepiać. Same są sobie winne, tylko ciekawe czy na tyle by były inteligentne by to przyznać?!

A ja jak zwykle polecam sprwaę nagrać tv, tego boją się wszysccy także w sanepidzie Wink

A jak to jest dokładniej że z niczym Cię odsyłają? Nic nie mówią, do jakichś przepisów sieodwołują, czy też tak tłumaczą, że nie rozumiesz?
Gość
PostWysłany: Pią Sie 28, 2009 8:31 am    Temat postu: Kanapki

Byłem w powiatowej stacji drugi raz i znowu odesłały mnie moje "ulubione" Panie z niczym ... Nic tylko biznes otwierać w tym kraju, no ale mniejsza z tym.

Dlaczego muszę mieć samochód z atestem? Wszystko będzie pakowane w plastikowe opakowania. A to będzie przewożone w pojemnikach utrzymujących niską temperaturę. Żywność nie będzie miała kontaktu z samochodem ... Mimo to muszę mieć?

Jeżeli w sanepidzie nie chcą mi odpowiedzieć na moje pytania to mogę iść do naczelnika czy kogoś wyżej i złożyć jakąś skargę? Tylko że wtedy przy kontroli ewentualnej pewnie piekło będę miał ...
betzus
PostWysłany: Sro Sie 26, 2009 9:26 pm    Temat postu:

napewno samochód którym będziesz rozwoził kanapki musi dostac atest sanepidu
odp
PostWysłany: Pon Sie 24, 2009 8:07 am    Temat postu:

to może tylko jeszcze dodam, że powinny być rozwożone w jakichś termotorbach, żeby trzymały temp. chłodniczą. są w wersji z tworzywa-plastik i widziałam kiedyś również "piankowe kartony". myślę, że wkład lodowy załatwi sprawę.
no bo kanapeczki pewnie będą z wędlinką albo z serkiem, a 1-dniowe soczki tez potrzebują obniżonej temp.

przykro, że panie z sanepidu nie garną się do pomocy...
Gość
PostWysłany: Nie Sie 23, 2009 8:07 am    Temat postu:

Faktycznie mało szczegółów. Produkty będą do mnie dowożone między 6 a 7:30 rano (wszystko mam już dogadane) i od razu rozwożone po biurach. Konkretnie będą to pakowane kanapki i sałatki (w plastikowe opakowania) i jednodniowe soczki. Wydaje mi się że dostosowanie magazynu jest niepotrzebne, ale sanepid może mieć inne zdanie. Rozporządzenie bardzo przydatne Smile Dziękuję za nie.
W stacji powiatowej byłem ... Tak obowiązek może i mają, ale z wykonaniem u mnie w mieście niestety już tak kolorowo nie jest. Jakby było inaczej nie pisałbym tutaj Smile
Zośka
PostWysłany: Czw Sie 20, 2009 4:41 pm    Temat postu:

ale to czy musisz mieć magazyn to powinnaś/powinieneś sam ustalić... Przecież nikt z nas nie wie kiedy chcesz robić zakupy tych produktów: w dzień rozwożenia czy wcześniej???

wymagania?: ulubione rozporządzenie unijne 852/2004 w sprawie higieny srodków spożywczych (szczergólnie załącznik II)

i jesli to ma być wszystko zgodnie z prawem to należy na 30 dni przed planowanym rozpoczęciem działalności zgłosić się do odbioru, aby uzyskać decyzję...

A najlepiej podejśc do odpowiednie stacji powiatowej i oko w oko omówić swoje plany z pracownikami sekcji HŻŻiPU, może coś podpowiedzą? a na pewno maja obowiązek odpowiedzieć na wszystkie pytania. Bo w Twojej wypowiedzi trochę mało szczegółów jak to ma wszystko wyglądać...
kanapka
PostWysłany: Sro Sie 19, 2009 8:37 am    Temat postu:

Nikt nie pomoże?
kanapka
PostWysłany: Pon Sie 17, 2009 2:51 pm    Temat postu: magazyn na żywność

Witam serdecznie, Chcę kupować gotowe kanapki, sałatki i soczki, i rozwozić to po biurach. Muszę mieć magazyn na żywność dla tych produktów? Jeżeli tak to jakie są wymagania sanepidu dla takiego magazynu? Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź.


Załóż bezpłatnie forum phpbb2 lub phpbb3 na Forumoteka.pl

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group