Autor Wiadomość
gazela
PostWysłany: Wto Sie 02, 2022 11:06 am    Temat postu:

Tak jak już ktoś powyżej napisał to właśnie same podatki są niezwykle ważne i ja zanim rozpoczęłam prowadzenie działalności również chciałam się o nich jak najwięcej dowiedzieć. Nawet niedawno natrafiłam na bardzo interesujący materiał https://taxology.co/pl/co-to-jest-vat-oss/ gdzie właśnie fajnie opisano to czym jest VAT OSS.
generał
PostWysłany: Wto Paź 13, 2009 4:14 pm    Temat postu:

Co do waflarni to będzie tu mial zastosowanie załącznik I i II rozporządzenia 852/2004. Jak juz wiele razy pisano na forum najlepiej iść do właściwej powiatowej stacji i tam wszystko się dopytać i ustalić.
I proszę się niezniechęcać bo to tylko tak strasznie brzmi.
generał
PostWysłany: Wto Paź 13, 2009 4:11 pm    Temat postu:

niebardzo wiem dlaczego nieobowiazują cię zasady HACCP. Jeżeli cokolwiek produkujesz (np. makę) i nie jest to produkcja podstawowa (owoce, warzywa itp) to zgodnie z art. 5 rozp. 852/2004 "Przedsiębiorstwa sektora spożywczego opracowują, wykonują i utrzymują stałą procedurę lub procedury na podstawie zasad HACCP."
oczywiście należy zgodnie z wytycznymi mieć elastyczne podejście.

Warto przytoczyć co to są dostawy bezpośrednie o których piszesz
Zgodnie z rozporządzeniem "w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych" mogą one obejmować produkty produkcji pierwotnej pochodzenia roślinnego, takie jak: zboża, owoce, warzywa, zioła, grzyby - uprawne, pochodzące wyłącznie z własnych upraw lub hodowli producentów produkcji pierwotnej, niestanowiących działów specjalnych produkcji rolnej w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych, oraz pozostałe surowce pochodzące z dokonywanych osobiście zbiorów ziół i runa leśnego.
2. Dostawy bezpośrednie obejmują również środki spożywcze pochodzące z produktów lub surowców, o których mowa w ust. 1, w postaci kiszonej lub suszonej.
3. Dostawy bezpośrednie środków spożywczych, o których mowa w ust. 1, są realizowane bezpośrednio przez producentów produkcji pierwotnej, którzy dostarczają małe ilości środków spożywczych do konsumentów finalnych lub do zakładów detalicznych zaopatrujących konsumentów finalnych.
4. Dostawy bezpośrednie nie dotyczą produktów pierwotnych wprowadzanych do obrotu przez zakład podmiotu działającego na rynku spożywczym w ramach prowadzonej działalności gospodarczej w rozumieniu przepisów o swobodzie działalności gospodarczej.
Beata1
PostWysłany: Wto Paź 13, 2009 9:34 am    Temat postu:

Ok, więc proszę mi opisać "własnymi słowami" co powinnam spełniać żeby taką waflarnię założyć; chodzi mi o to np. czy mogę mieć wspólne socjalne z młynem prowadzące przez neutralne pomieszczenie, czy i ile pomieszczeń powinnam mieć oprócz produkcyjnego i czy w ogóle mogę w pomieszczeniu bydynku młyna z odrębnym wejściem zrobić taką waflarnię, czy są jakieś konkretne wymogi dotyczące np. podłóg, ścian(wys. 4m), wentylacji...
zaznaczam że nie podlegam (póki co) zasadom HACCP, jako producent zaopatrujący konsumenta końcowego
pozdrawiam
Zośka
PostWysłany: Pon Paź 12, 2009 12:25 pm    Temat postu:

niestety, przytoczony fragment należałoby raczej rozumieć w następujący sposób:
"nie ma zastosowania do (...) sprzedaży produktów podstawowych (warzyw, owoców, jaj, surowego mleka,mięsa z drobiu lub zajęczaków poddanych ubojowi w gospodarstwie rolnym) bezpośrednio konsumentowi końcowemu np. w gospodarstwie, na lokalnym targu
lub do lokalnego sklepu detalicznego w celu ich bezpośredniej sprzedaży
bezpośrednio zaopatrującego konsumenta końcowego;"

a Pani z tego rozumiem myśli o produkcji...

jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi.
Beata1
PostWysłany: Pon Paź 12, 2009 9:27 am    Temat postu:

no dobrze, ale o ile rozumiem mnie to nie dotyczy ponieważ w tym rozporządzeniu w I rozdziale pkt 2 pisze :" niniejsze rozporządzenie nie ma zastosowania do : c) bezpośrednich dostaw, dokonywanych przez producenta, małych ilości surowców do konsumenta końcowego lub lokalnego zakładu detalicznego bezpośrednio zaopatrującego konsumenta końcowego..." którym to ja właśnie jestem.
no i co z pomieszczeniem? czy mogę zrobić tą waflarnię w tym samym budynku?
bardzo proszę o odpowiedź
Zośka
PostWysłany: Wto Paź 06, 2009 8:20 am    Temat postu:

rozporządzenie 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych, szczególnie załącznik II i powiadomienie inspekcji sanitarnej o rozszerzeniu działalności...
Beata1
PostWysłany: Pon Paź 05, 2009 1:04 pm    Temat postu: Waflarnia - wymagania

Witam, mam pytanie dotyczące właśnie waflarni. Mam swój własny młyn i produkuję w nim produkty zbożowe wyłącznie na indywidualne potrzeby, bezpośrednio dla klienta, nie prowadzę sprzedaży dla piekarni, chciałabym jako, że jest to dosć pokaźny budynek otworzyć w nim waflarnię na takich samych zasadach, tzn. dla indywidualnego klienta, chcę się dowiedzieć w związku z tym jakie są wymagania dotyczące waflarni ( zaznaczam że pomieszczenie w którym chcę to zrobić ma oddzielne wejście z zewnątrz)??
Bardzo proszę o odpowiedź


Załóż bezpłatnie forum phpbb2 lub phpbb3 na Forumoteka.pl

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group