Autor Wiadomość
wogo
PostWysłany: Nie Gru 06, 2009 6:19 pm    Temat postu:

To była naprawdę dobra rada.
Ale jesteś wolnym człowiekiem w wolnym kraju i to Ty decydujesz. Wszak mamy tzw. "wolność gospodarczą".
Jako były pracownik sanepidu, aktualny rzeczoznawca i projektant, po około 20-letniej praktyce w takich sprawach przewiduję, że czas który stracisz biegając po inspekcjach jest więcej wart niż to, co zażąda od Ciebie projektant za projekt + opinie.
Szczegóły na pw.
Napisz na forum jak "idą sprawy", gdzie napotykasz na trudności, itp.
food to goo
PostWysłany: Nie Gru 06, 2009 5:38 pm    Temat postu:

Tak ta droga jest prostsza ale kosztowniejsza a ja niestety muszę się bardzo liczyć z kosztami.I to problem wielu z nas "raczkujących".
wogo
PostWysłany: Nie Gru 06, 2009 12:42 pm    Temat postu:

Dobra rada:
umów się z projektantem tak, aby to on "wyginał się" przed sanepidem. Zapłać mu jak projekt będzie miał pozytywną opinię sanepidu lub rzeczoznawcy. Projektant powinien pamiętać również o uzyskaniu pozytywnej opinii rzeczoznawcy bhp i ppoż. Tak powinno być, od tego jest projektant.
food to goo
PostWysłany: Nie Gru 06, 2009 10:17 am    Temat postu:

Dzięki wielkie u nas od 8.00,jutro dzwonie do projektanta a w między czasie umówię się żeby ten projekt dostarczyć.Jakoś będzie tylko szkoda mi tych straconych dni.Ale jakby człowiek wiedział że się przewróci..........Jak coś zdziałam to dam znać.
Sansei
PostWysłany: Pią Gru 04, 2009 11:38 pm    Temat postu:

O ile pracują od 7:30, bo z tego co się orientuje, to nie wszystkie stacje zaczynają o tej godzinie Wink
Ale zawsze jest gdzieś info o przyjmowaniu interesantów podane.
jag61
PostWysłany: Pią Gru 04, 2009 11:01 pm    Temat postu:

Dokładnie - najlepiej dzwonić w godz 7_30 : 8_00
Sansei
PostWysłany: Pią Gru 04, 2009 8:13 pm    Temat postu:

Co się dziwisz, że nie zastałeś? Praca jest terenowa, to i naturalne, że jej nie było, a telefonów komórkowych służbowych to nikt nie posiada, my nie przedstawiciele handlowi wielkich firm, tylko szare urzędasy i nam się telefonów nie daje Wink. Trzeba jak za dawnych czasów, przedzwonić, natrafić na panią i się umówić Wink
Można też spróbować przyjść tuż po rozpoczęciu pracy by ją zastać Wink
Nie dziw się, tak jest prawie we wszystkich sekcjach nadzorowych Wink
wogo
PostWysłany: Pią Gru 04, 2009 4:16 pm    Temat postu:

Powtórzę, to co już raz napisałem:

1.poszukaj na stronie n.p. tej:

http://www.pis.gov.pl/userfiles/file/departament%20Higieny%20%C5%9Arodowiska%20JUPIK/Lista%20rzeczoznawc%C3%B3w.pdf

rzeczoznawcę który będzie "w zasięgu".

2.zainteresuj wybranego rzeczoznawcę problemem, może od niego dowiesz się, czy zaprojektowanie technologii na 20m2 jest, czy nie jest trudne.


Może wskaże Ci odpowiedniego projektanta, lub podpowie jak wykonać projekt.
food to goo
PostWysłany: Pią Gru 04, 2009 3:49 pm    Temat postu:

Witam,jak obiecałem tak piszę niestety klops pani od higieny żywności nie zastałem,proszę sie umawiać telefonicznie bo jest w terenie,nr telefonu dostałem ale ten do biura w którym nikogo niema TO JEST CHORE!!!! Wszystkim którzy mają to za sobą GRATULUJE!!!! A reszcie życzę wytrwałości,ja się nie poddam,będę dotąd truć aż żeby się mnie pozbyć pomogą.Hmm,może to jest myśl?????
food to goo
PostWysłany: Czw Gru 03, 2009 8:36 pm    Temat postu:

Wielkie dzięki,jutro dreptam do sanepidu,co się dowiem?Dam znać wieczorkiem.
wogo
PostWysłany: Czw Gru 03, 2009 7:50 pm    Temat postu:

Jest taka propozycja:
1.poszukaj na stronie n.p. tej:

http://www.pis.gov.pl/userfiles/file/departament%20Higieny%20%C5%9Arodowiska%20JUPIK/Lista%20rzeczoznawc%C3%B3w.pdf

rzeczoznawcę który będzie "w zasięgu".
2.zainteresuj wybranego rzeczoznawcę problemem, może od niego dowiesz się, czy zaprojektowanie technologii na 20m2 jest, czy nie jest trudne.

Prawdą jest, że projektu technologii nie musi wykonywać osoba uprawniona do projektowania - czyli możesz go wykonać Ty, ale moim zdaniem, powinien to być fachowiec...
food to goo
PostWysłany: Czw Gru 03, 2009 6:13 pm    Temat postu:

Mam jeszcze jedno pytanie czy moge sam wykonać projekt technologiczny czy musi to zrobić fachowiec,przecież to nie jest takie trudne.
food to goo
PostWysłany: Czw Gru 03, 2009 5:13 pm    Temat postu:

Mam pomysł i bardzo skromny budżet,u nas w sanepidzie jest nie ciekawie projektant oczywiście sanepidowski,prosząc o info powiedziano mi że pierwszy projekt i póżniej będziemy rozmawiać a niezbędne info znajde na necie,a ja czytam i zaczynam się bać,czy to prawda że na sali sprzedaż musi być zlew minimum 50cm?PARANOJA
wogo
PostWysłany: Czw Gru 03, 2009 2:46 pm    Temat postu:

Witam, trochę mało danych. Najlepiej zrobisz udając się do Powiatowej Stacji SE [Dział Higieny Żywności] z pytaniem czy dla Twojego pomysłu na biznes może być tak, jak jest. Panie w HŻ powinny znać ten lokal [piszesz, że był tam sklep spożywczy]. Jeśli uznają, że trzeba robić przebudowę, dyskretnie zapytaj czy potrafią wskazać, kto z projektantów potrafi coś takiego zaprojektować. To jest najbezpieczniejsza droga. Pochwal się na forum, co zdziałałeś "w temacie".
food to goo
PostWysłany: Czw Gru 03, 2009 12:29 pm    Temat postu: MAŁA GASTRONOMIA-FOOD TO GO

Witam,mam parę pytań.Mam pomieszczenie 20m kw.poprzednio był tam sklep spożywczy,wysokość około2,5m na sali jest umywalka,czy na sklep spożywczy musiało być robione badanie wody?Sprzedawca serwował kawe na wynos.Czy muszę mieć wentylacje jeżeli będę mieć gotowce tylko podgrzewac w mikrofali,no i co z zapleczem?Czy na produkty wystarczy zwykła chłodziarka?Jaki jest koszt projektu technicznego.PROSZĘ O POMOC!!!


Załóż bezpłatnie forum phpbb2 lub phpbb3 na Forumoteka.pl

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group