Autor Wiadomość
generał
PostWysłany: Sro Lip 21, 2010 8:35 pm    Temat postu:

to dotyczy głównie gospodarstw agroturystycznych, gdzie w kuchni domowej przygotowywane sa też posiłki dla gości.
Zielony
PostWysłany: Sro Lip 21, 2010 1:06 pm    Temat postu: przygotowanie żywności w domu a 825/2004 zał. II roz. III

Dzień dobry,

Po przestudiowaniu forum i części wskazanych przepisów nurtuje mnie interpretacja zapisu rozporządzenia 825/2004, zał. II, roz. III, cytuję:

"Wymagania dotyczące ruchomych i/lub tymczasowych pomieszczeń (jak duże namioty, stragany, ruchome punkty sprzedaży), pomieszczeń używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, ale gdzie regularnie przygotowuje się żywność w celu wprowadzania do obrotu, i automatów ulicznych."

Założenia są proste:
- przygotowanie posiłków w dostosowanym domu mieszkalnym;
- dostawa w opakowaniach jednorazowych bezpośrednio do odbiorcy końcowego.

Konkretne pytania:
1. Czy i kiedy mogę zastosować "rozluźnione wymagania" z ww. rozporządzenia?
2. Jeśli odbiorcą usługi będzie firma/firmy - czy i od kiedy trzeba traktować jako zakład żywienia zbiorowego (catering?) ?
3. Jak w praktyce wygląda zalecana "elastyczność" przy wdrażaniu zasad HACCP w mikroprzedsiębiorstwach?

Z góry dziękuję za okazaną pomoc,
wciąż Zielony Shocked


Załóż bezpłatnie forum phpbb2 lub phpbb3 na Forumoteka.pl

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group