Zielony |
Wysłany: Sro Lip 21, 2010 1:06 pm Temat postu: przygotowanie żywności w domu a 825/2004 zał. II roz. III |
|
Dzień dobry,
Po przestudiowaniu forum i części wskazanych przepisów nurtuje mnie interpretacja zapisu rozporządzenia 825/2004, zał. II, roz. III, cytuję:
"Wymagania dotyczące ruchomych i/lub tymczasowych pomieszczeń (jak duże namioty, stragany, ruchome punkty sprzedaży), pomieszczeń używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, ale gdzie regularnie przygotowuje się żywność w celu wprowadzania do obrotu, i automatów ulicznych."
Założenia są proste:
- przygotowanie posiłków w dostosowanym domu mieszkalnym;
- dostawa w opakowaniach jednorazowych bezpośrednio do odbiorcy końcowego.
Konkretne pytania:
1. Czy i kiedy mogę zastosować "rozluźnione wymagania" z ww. rozporządzenia?
2. Jeśli odbiorcą usługi będzie firma/firmy - czy i od kiedy trzeba traktować jako zakład żywienia zbiorowego (catering?) ?
3. Jak w praktyce wygląda zalecana "elastyczność" przy wdrażaniu zasad HACCP w mikroprzedsiębiorstwach?
Z góry dziękuję za okazaną pomoc,
wciąż Zielony |
|