Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna sanepid.forumoteka.pl
forum pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Grill/ Rożen

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bartek
Gość





PostWysłany: Wto Lut 24, 2009 8:37 pm    Temat postu: Grill/ Rożen Odpowiedz z cytatem

planuje otwarcie przydroznego grilla, jakie musza byc spelnione wymagania sanepidu, wielkosc lokalu kuchnia 3x2 metry grill 2x1,5 metra, sala dla gosci 5x5 metrów z kominkiem

caly budynek w drewnie

co do toalety to mozliwa tylko przenosna
Powrót do góry
Sansei
Prawa ręka Admina


Dołączył: 27 Lis 2008
Posty: 1020

PostWysłany: Wto Lut 24, 2009 8:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na pewno osoby przyżądzajace posiłki itp muszą miec badania na nosicielstwo. Pomieszczenie gdzie będzie grilowane musi mieć odpowiednia wentylację. Łazienka obowiązkowa - toaleta i umywalka z bieżącą wodą (tak przy okazji gościom pewnei teżby się przydała) Co do tego że wszystko w drewnie to nie wiem jak opinia strażaków jeszcze...

to tak co ja wiem, ale jeszcze niech moze ktoś wypowie sie z żywieniówki i ewentulanie chyba też z ZNS czy komunalnej ....

Aha zatrdnieni będą pracownicy czy tylko właściciel?
Ciekawe jak z pomiarami środowiska pracy np stężenie CO2, może zapylenie? No ale to też w zależności od wentylacji róznie może być.
Aha zapewne też jakieś środki chemiczne do czyszczenia grilla będą stosowane... a tu już wszystko zależy jake to będą i jak klasyfikowane.
Strasznie wygląda co? Wink Spokojnie to tylko tak na początku. Aha no i zwłaszcza w przypadku zatrudniania pracowników przypominam o obowiązku zgłoszenia siepracodawcy do sanepidu - poinformowania o tym fakcie sekcji higieny pracy Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Gość






PostWysłany: Sro Lut 25, 2009 10:42 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sansei

co do łazienki to chyba możliwy jest taki myk że będe korzystał z tej domowej (odległość ok 200metrów od grilla)
na poczatku tylko właściciele będą tam pracowali więc chyba nie ma problemu


fakt wyglada to wszystko cieżko i tego najbardziej się boje jak to przejsc


Nie cytuj poprzedniego postu!
Moderator
Powrót do góry
Zośka
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 17 Lut 2009
Posty: 167

PostWysłany: Sro Lut 25, 2009 12:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hmmm. z tą łazienką to jest tak, że musi być wydzielona dla osób pracujących przy żywności. i jeśli chodzi o łazienkę w domu właścicieli - to mogłoby to przejść pod warunkiem, że nikt więcej tam nie mieszka - oprócz osób pracujących przy grillu.
Ale najlepiej to by było gdyby pan poradził się pracowników powiatowej stacji, którzy będą obiekt odbierali - tu mam na myśli już dział żywności. Powinni coś panu doradzić.

A tak od początku, jeśli w tym miejscu nigdy nie było obiektu żywnościowego, to najpierw musi się pan zwrócić do Nadzoru Zapobiegawczego, a później dopiero do działu Higieny Żywności. Jeśli jednak wcześniej był tam jakiś obiekt żywnościowy - to od razu do żywności. Tak bynajmniej jest u mnie...

Jeśli chodzi o wymagania jakie obiekt musi spełniać, to z punktu widzenia działu żywności obowiązuje między innymi Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego 852/2004 w sprawie higieny środków spozywczych- i tu proszę zwrócić uwagę na załącznik II (rozdział I, II, V, VI, VII, VIII, IX - tam są wytyczne, np. gładkie i zmywalne powierzchnie, zaopatrzenie w wodę, pomieszczenia zabezpieczone przed szkodnikami - szczelne itp. oraz zachowanie odpowiednich warunków produkcji, łańcucha chłodniczego...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sansei
Prawa ręka Admina


Dołączył: 27 Lis 2008
Posty: 1020

PostWysłany: Sro Lut 25, 2009 4:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja dodam tylko, że można przejść do "swojego saneidu" i tam sie popytać na bieżąco. Powinni pokierować do konkretnych działów, gdzie powinni dać odpowiednie odpowiedzi na pytania. Pytanie nic nie kosztuje, a można siesporo dowiedzieć jak krok po kroku i stopniowo wszystko przejść Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Szybka odpowiedź
Użytkownik:
Wynik działania: 5+2 =


 
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum