Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna sanepid.forumoteka.pl
forum pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Próbki pierogów.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Badania Żywnośc i Przedmiotów Użytku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Izulka
Gość





PostWysłany: Sob Lut 05, 2011 9:51 pm    Temat postu: Próbki pierogów. Odpowiedz z cytatem

Witam,mam w planach rozpoczęcie produkcji pierogów mrożonych dla lokali gastronomicznych (restauracje,pizzerie itd,)pierogi będą ręcznie lepione i na świeżo (bez wstępnej obróbki termicznej) zamrażane, w takiej postaci będą sprzedawane do lokali gastro. W ofercie jest (wstępnie) ok.100 rodzai pierogów.
Mam pytanie odnośnie próbek, daty przydatności oraz oznaczeń typu "nr partii produkcyjnej"

- czy muszę zawozić próbki każdej partii pierogów przygotowanej pod konkretne zamówienie do badania sanepidu? (zaznaczam że jedno zamówienie może opiewać na kilkanaście kilo z różnymi nadzieniami, zamówień realizowanych może być kilkanaście dziennie)

- jak mam określić daty przydatności produktów do spożycia na opakowaniach?(którymi później również będzie się kierował sanepid podczas np.kontroli np.w danej restauracji) czy taką datę po badaniu produktu również ustala jakiś dział sanepidu?

- i czy konieczne jest umieszczanie tzw."nr partii produkcyjnej" na opakowaniach? czy nie wystarczy data produkcji? jeśli jest konieczne to jak mam określić (nazwać,ustalić?)taki nr? czy są jakieś wytyczne w tej kwestii? jakiś spis?
Przepraszam (dot."nr partii produkcyjnej" ) jeśli zadaje głupie pytania, wynika to z kompletnej nieznajomości tej tematyki.

Jeśli są jakieś konkretne wskazówki,rady dotyczące w.w tematu o których nie wspomniałam, będę ogromnie wdzięczna za udzielenie mi ich. Rolling Eyes

Nadmienię że nie będzie to zakład produkcyjny samodzielny, tylko rozszerzenie działalności gastronomicznej o produkcję właśnie garmażerki mrożonej.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wskazówki Wink
...bo mam nadzieję że takowe uzyskam... Razz Very Happy
Powrót do góry
Zośka
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 17 Lut 2009
Posty: 167

PostWysłany: Nie Lut 06, 2011 9:44 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1 - nie
2 - termin przydatności ustala się na podstawie badań przechowalniczych, przy zachowaniu GMP oraz składu/receptury - wystarczy, że zostanie zrobione raz dla każdego rodzaju pierogów, może je zrobić każde akredytowane laboratorium, nie tylko sanepid
3 - nr partii mógłby być datą produkcji, jeśli nic więcej danego dnia Pani nie zrobi - nr partii ma służyć zidentyfikowaniu danej partii produkcyjnej - może Pani do daty (bądź innego oznaczenia) dodać literkę, cyfekrę - cokolwiek, co pozwoli zidentyfikować pierogi z danym farszem wyprodukowane danego dnia. O znakowaniu jest rozporządzenie MRiRW z dnia 10 lipca 2007 w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. 2007, Nr 137, poz. 966 z późn. zm.)
4 - będzie Pani musiała złożyć wniosek do sanepidu o rozszerzenie działalności i uzyskać decyzję
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
P
Gość





PostWysłany: Pon Maj 23, 2016 5:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Placi sie osobno za kazdy rodzaj pierogow.. wlasnie jestem na wtorek umowiona.
Powrót do góry
Co ja pacze
Gość





PostWysłany: Pon Mar 20, 2017 9:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak na marginesie: teraz obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności itd ....... Wink ZNAKOWANIE I ETYKIETOWANIE, ITD
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Badania Żywnośc i Przedmiotów Użytku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Szybka odpowiedź
Użytkownik:
Wynik działania: 4+5 =


 
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum