Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna sanepid.forumoteka.pl
Opis Twojego forum
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

KWAS BENZOESOWY E 210

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Aktualności
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agilent
Site Admin


Dołączył: 03 Lip 2007
Posty: 757

PostWysłany: Pią Lip 06, 2007 8:56 am    Temat postu: KWAS BENZOESOWY E 210 Odpowiedz z cytatem

Kwas benzoesowy 210 jest substancją dodatkową do żywności spełniającą funkcję substancji konserwującej. Jest jedynym z najdłużej stosowanych konserwantów.

W stanie naturalnym występuje w niektórych owocach jagodowych.

Wykazuje działanie hamujące w stosunku do drożdży i pleśni w środowisku kwaśnym o pH 3-4,5, mniej skuteczny jest w stosunku do bakterii. Dlatego też jego stosowanie ograniczone jest do konserwowania produktów kwaśnych, gdzie niebezpieczeństwo rozwoju bakterii jest mniejsze. Działanie tej substancji konserwującej wspomagają: dwutlenek siarki, dwutlenek węgla, sól, cukier, kwas sorbowy i jego sole. Kwas benzoesowy i jego sól sodowa mogą być stosowane zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 23 kwietnia 2004 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu (Dz. U. Nr 94, poz. 933) do produkcji: m.in.: aromatyzowanych napojów bezalkoholowych, niskocukrowych dżemów, galaretek, marmolad, oliwek i produktów zawierających oliwki, sosów sałatkowych, sałatek gotowych do spożycia, musztardy, deserów na bazie mleka niepodanych obróbce termicznej w dawkach określonych w tym przepisie prawnym.

Działanie konserwujące kwasu benzoesowego i benzoesanu sodu polega głównie na inhibitującym oddziaływaniu na system enzymatyczny drobnoustrojów, zarówno komórek wegetatywnych jak i przetrwalników.

Toksyczność kwasu benzoesowego została stosunkowo dobrze poznana. W ustroju kwas benzoesowy wiązany jest szybko i wydalany z moczem w postaci kwasu hipurowego lub benzoiloglukuronidu, a częściowo w postaci wolnej.

Wyraźne objawy zatrucia, takie jak wymioty i bóle głowy, obserwowane są jedynie przy spożyciu bardzo wysokich dawek, około 40g jednorazowo.

U niektórych ludzi, głównie astmatyków i alergików może wywoływać reakcje uczuleniowe, a u osób wrażliwych na aspirynę - zaburzenia w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Sylwia



Dołączył: 05 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Pon Gru 05, 2016 7:33 pm    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Aktualności Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Szybka odpowiedź
Użytkownik:
Wynik działania: 3+4 =


 
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group