Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna sanepid.forumoteka.pl
forum pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Sprzedaż soku

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Wto Mar 31, 2009 12:38 am    Temat postu: Sprzedaż soku Odpowiedz z cytatem

Witam, w wakacje chcialabym otowrzyc pare punktow w ktorych bede sprzedawala swiezy sok z maszyny wyciskarki. Punkt to stolik i maszyna w centrum miasta przy deptaku.
Jakie bym potrzebowal pozwolenia, czy sokowki musze miec atest?
Czy sa jakeis wymagania dla tego typu dzialanosci.
Prosze bardzo o pomoc!!!

Dziekuje i pozdrawiam.
Kasia
Powrót do góry
Go??
Gość





PostWysłany: Wto Mar 31, 2009 9:37 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hmmm, nie bardzo wiem jak by miała wyglądać realizacja chociażby podstawowych zasad GHP i GMP w takim wypadku, bo jak zapewnić żeby produkt - sok nie był zanieczyszczony, gdzie obieranie? Proszę się dobrze zastanowić nad takimi kwestiami - to na pewno ułatwi później rozmowę z pracownikami sanepidu.

Ale w kwestii zagadnień technicznych odsyłam do właściwej Stacji Powiatowej do działu Higieny Żywności i Żywienia (tam gdzie będzie siedziba prowadzonej działalności) - proszę podejść do nich i porozmawiać - na pewno jakoś pokierują. Bo do takiej działalności wymagana jest decyzja zatwierdzająca od Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.

Ciężko udzielać bardziej konkretnych rad, bo po prostu pracownicy innej stacji mogą być bardziej lub mniej restrykcyjni...
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Wto Mar 31, 2009 11:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuje za odpowiedz. A orientuje sie ktos, jakbym sprzedawala z przyczepy gastronomicznej z pozwoleniem ( znajomy sprzedawal rok temu hot-dogi etc i mial papiery sanepidu). Przeszloby cos takiego? Gdzie moglabym uzyskac pozwolenie ze obiekt spełnia normy? Dziekuje i pozdrawiam Kasia.
Powrót do góry
Zośka
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 17 Lut 2009
Posty: 167

PostWysłany: Czw Kwi 02, 2009 5:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no to też musi Pani mieć decyzję z Higieny Żywności, ale na pewno łatwiej by ją było uzyskać...
Decyzję wydaje się dla danego przedsiębiorcy działającego w danym miejscu, więc na każdy obiekt i dla każdej osoby prowadzącej działalność osobna decyzja.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Szybka odpowiedź
Użytkownik:
Wynik działania: 5+1 =


 
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum