Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna sanepid.forumoteka.pl
Opis Twojego forum
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Co Kubus robił jak nie kręcił bajki o swoich przygodach ;)

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Hyde Park
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ba
Semi-pro User


Dołączył: 03 Lip 2007
Posty: 38

PostWysłany: Pon Lip 09, 2007 7:27 pm    Temat postu: Co Kubus robił jak nie kręcił bajki o swoich przygodach ;) Odpowiedz z cytatem

Wyrób miodu pitnego
--------------------------------------------------------------------------------

Miód pitny powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki miodowej, to znaczy rozcieńczonego miodu pszczelego. Przez zastosowanie różnych dodatków można uzyskać miody owocowe, ziołowe i korzenne. Zależnie od stopnia rozcieńczenia miodu rozróżniamy półtoraki, dwójniaki, trójniaki i czwórniaki.

Półtoraki rozcieńcza się dając 0,5 l wody na 1 l miodu; stężenie cukru w brzeczce tego miodu wynosi około 55%. Ze względu na duże zasłodzenie, fermentacja trwa bardzo długo, a dojrzewa dopiero po 5-10 latach leżakowania.

Dwójniaki rozcieńczane są w stosunku jeden do jednego, to znaczy na 1 l miodu wypada 1 l wody. Stężenie cukru w brzeczce tego miodu wynosi 44%; jest to słodki napój, dojrzewa po 2-4 latach leżakowania.

Trójniaki – 1 l miodu rozcieńcza się 2 l wody; stężenie cukru w brzeczce 30%. Są to miody półsłodkie, okres fermentacji ok. 8 tygodni. Nadaje się do konsumpcji po roku leżakowania.

Czwórniaki rozcieńcza się 1:3, zawartość cukru w brzeczce około 24%; są to miody lekkie, wytrawne (jak na miody), zawierają do 12% alkoholu, nie odznaczają się dużą trwałością. Okres ich dojrzewania wynosi od kilku miesięcy do jednego roku.

Zależnie od tego czy brzeczkę miodową poddaje się gotowaniu, czy też nie, wyróżnia się miody sycone (warzone) i nie sycone.

W miodach syconych brzeczka szybciej fermentuje, dzięki czemu uzyskuje się napoje o wyższej zawartości alkoholu, łatwiej ulegające sklarowaniu. Można do ich wyrobu użyć surowca gorszej jakości, o mniej delikatnym smaku i aromacie, na przykład miodu wrzosowego, gryczanego lub spadziowego.

Miody nie sycone otrzymuje się przez rozpuszczenie miodu w zimnej wodzie. Stosuje się do ich wyrobu surowce bardzo dobrej jakości – miody o silnym aromacie jak lipowy, akacjowy lub koniczynowy. Pitny miód nie sycony charakteryzuje się przyjemnym delikatnym bukietem. W warunkach domowych trudny do uzyskania ze względu na niebezpieczeństwo skażenia szkodliwą mikroflorą.

W przypadku miodu syconego, przygotowując brzeczkę gotuje się ją w garnkach emaliowanych. Napełnia się garnek tylko do ¾ pojemności. Gotować należy na bardzo małym ogniu, gdyż brzeczka silnie się pieni. Zawsze pod ręką trzeba mieć garnek z zimną wodą, aby zapobiec wykipieniu. W czasie gotowania zbiera się szumowinę. Gotowanie można zakończyć, gdy brzeczka przestanie szumować.

Miody zawierają zwykle zbyt mało związków azotowych, dlatego dla prawidłowego rozwoju drożdży należy dodawać pożywki dla drożdży (fosforan dwuamonowy, chlorek amonowy lub węglan amonowy w ilości 0,3-0,5 g na 1 l brzeczki). Do produkcji miodów używa się drożdży typu Madera, Malaga lub Tokaj. Drożdże winiarskie należy zawsze dodawać do wystudzonej brzeczki. Fermentację brzeczki przeprowadza się w szklanych naczyniach (gąsiorkach) z rurką fermentacyjną, w temperaturze 15-25ºC. W niższej temperaturze (zbliżonej do 15ºC) uzyskuje się miody lepszej jakości. Młody miód ściąga się za pomocą węża z rurką szklaną i poddaje dojrzewaniu. Leżakowanie w czasie dojrzewania powinno odbywać się w temperaturze 10-15ºC. W miarę wytrącania się osadu przeprowadza się obciągi z przewietrzaniem miodu.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwia



Dołączył: 05 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Pon Gru 05, 2016 3:23 am    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Agilent
Site Admin


Dołączył: 03 Lip 2007
Posty: 757

PostWysłany: Wto Lip 10, 2007 9:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mmmmmmm uwielbiam miodki
Nawet taki trójniaczek jest pyszny Smile W koncu to nasz napiten narodowy !
W lublinie jeszcze kupowalem sobie na imprezy zamiast innych alkoholi. Ale tam byl APIS i byly tanie.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Hyde Park Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Szybka odpowiedź
Użytkownik:
Wynik działania: 1+4 =


 
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group