Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna sanepid.forumoteka.pl
Opis Twojego forum
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zamrażanie żywności w zakładach żywienia zbiorowego

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aga-s
User


Dołączył: 08 Maj 2009
Posty: 4

PostWysłany: Pią Maj 08, 2009 10:52 am    Temat postu: Zamrażanie żywności w zakładach żywienia zbiorowego Odpowiedz z cytatem

Proszę o informacje w sprawie zamrażania surowców (mięsa, wędlin) we własnym zakresie dostarczonych do zakładu żywienia zbiorowego otwartego w postaci schłodzonej. Proces zamrożenia prowadzony jest w zamrażarkach przeznaczonych do przechowywania zamrożonej żywności. Czy istnieją akty prawne regulujące zamrażanie żywności we własnym zakresie przez zakłady żywienia zbiorowego i jak taki proces wpływa na bezpieczeństwo żywności zamrożonej oraz potraw z niej przygotowywanych. Czy można zamrażać wyroby gotowe (sposób jak wyżej), a jeżeli tak to w jaki sposób określić czas przechowywania takich potraw?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwia



Dołączył: 05 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Pon Gru 05, 2016 7:37 pm    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Zośka
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 17 Lut 2009
Posty: 169

PostWysłany: Pią Maj 08, 2009 6:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie ma przepisów regulujących ilości zamrażanych produktów, sposób postępowania powinna regulować dobra praktyka produkcyjna (również dalsze postępowanie - rozmrażanie).
Co do czasu przechowywania zamrożonych produktów - jedynym dowodem potwierdzającym przydatność do spożycia są wyniki badań przechowalniczych (chyba raczej trochę kosztują), w innym wypadku przewodniki GHP/GMP i HACCP mówią o 5-dniowym okresie przechowywania i nie ma tu rozdziału na wyroby mrożone.

Oczywiście, jeśli wszystko ma być robione w porządku, to nie wolno przesadzać z ilościami mrożonych produktów - dziś wszystko można w zasadzie kupić i nie ma potrzeby zaopatrywać się na dwa miesiące.

Poza tym mrożone wyroby powinny być oznakowane, kto i kiedy je zamroził - to jest istotne.

To tyle jeśli chodzi o województwo, w którym ja pracuję. Jeśli potrzeba informacji i nie chce ktoś sobie robić kłopotów, to najlepiej dopytać w stacji, której pracownicy kontrolują dany zakład.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
aga-s
User


Dołączył: 08 Maj 2009
Posty: 4

PostWysłany: Sob Maj 09, 2009 4:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy zamrażanie we własnym zakresie żywności schłodzonej nie jest sprzeczne z warunkami przechowywania jakie ustalił producent i w jakich gwarantuje bezpieczeństwo swoich wyrobów?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Zośka
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 17 Lut 2009
Posty: 169

PostWysłany: Sob Maj 09, 2009 8:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie, wędlin mrozić nie wolno - za to jest przynajmniej mandacik.
Nie doczytałam wcześniej o jakie produkty chodzi...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwia



Dołączył: 05 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Pon Gru 05, 2016 7:37 pm    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
aga-s
User


Dołączył: 08 Maj 2009
Posty: 4

PostWysłany: Nie Maj 10, 2009 10:43 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za odpowiedź.
Mam jeszcze dwa pytania z innej beczki:
1. Postępowanie z odpadami pokonsumpcyjnymi. Spotkałam się z wyrzucaniem do pojemnika komunalnego, młynki koloidalne, utylizacja odpadów pochodzenia zwierzęcego zgodnie z rozp. 1774 (nie wiem czy nie pomyliłam numeru), ale szczególnie zainteresował mnie przypadek kompostowania odpadów pokonsumpcyjnych i poprodukcyjnych. Bardzo proszę o ustosunkowanie się do tych przypadków.
2. Od czerwca obowiązuje uwzględnianie w GHP i HACCP postępowania i zagrożeń związanych z obecnością w sklepach, restauracjach itp. osób niewidomych z psem przewodnikiem. Bardzo proszę o wskazówki co w takich instrukcjach powinno się znaleźć i jakie zagrożenia uwzględnić w analizie zagrożeń.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group