|
sanepid.forumoteka.pl forum pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ci??arówka Gość
|
Wysłany: Czw Lip 22, 2010 9:02 am Temat postu: salmonella w jajkach na miękko |
|
|
Witam
Czy ktoś mi potrafi odpowiedzieć na pytanie czy w jajku na miękko jest szansa na istnienie salmonelli? Wszędzie czytam, że kobiety w ciąży nie powinny ich jeść z racji ryzyka. Gdzieniegdzie piszą, że jajko musi się gotować 7 minut, żeby pozbyć się salmonelli, gdzie indziej, że wystarczy minuta...
Będę wdzięczna za odpowiedź! |
|
Powrót do góry |
|
|
Mona Forumowy wymiatacz
Dołączył: 29 Cze 2010 Posty: 149
|
Wysłany: Pon Sie 02, 2010 11:54 am Temat postu: |
|
|
Życie to ryzyko. Nie przytoczę Ci wyników badań naukowych, ale proces gotowania jajek na miękko na pewno nie zapewnia we wnętrzu żółtka temperatury wystarczającej do unieszkodliwienia pałeczek Salmonella, o ile byłyby tam zawarte. Ale jeśli spożywasz jajka z nadzorowanych hodowli drobiu - ryzyko jest znikome.
Natomiast w tym okresie szczególnie powinnaś zwracać uwagę na higienę zakupów (w innej siatce produkty brudne:np. jajka, warzywa, w innej przetworzone, poddawane obróbce termicznej w domu, a osobno gotowe do spożycia) i higienę przygotowywania posiłków, aby nie doprowadzić do zakażenia wtórnego. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki na tym forum Możesz ściągać pliki na tym forum
|
Załóż bezpłatnie forum phpbb2 lub phpbb3 na Forumoteka.pl
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|