Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna sanepid.forumoteka.pl
Opis Twojego forum
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Super Lampa do ASA

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Aparatura Specjalna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
go?ciu
Gość





PostWysłany: Pon Paź 05, 2009 8:04 am    Temat postu: Super Lampa do ASA Odpowiedz z cytatem

Poszukuję informacji o sposobie użytkowania super lampy (trochę teorii i praktyki). Kupiliśmy lampę do arsenu o podwyższonej intensywności ale mam z nią problem a instrukcję producenta można co najwyżej do kosza wyrzucić. Bede wdzięczna zwłaszcza za praktyczne wskazówki.
Powrót do góry
Sylwia



Dołączył: 08 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Czw Gru 08, 2016 5:00 pm    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
TheOldest
Semi-pro User


Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 27

PostWysłany: Pon Paź 05, 2009 10:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tu może być jeszcze problem z marką ASA. Każdy producent może mieć inne podejście do super lampy. Jaki to sprzęt?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
go?ciu
Gość





PostWysłany: Wto Paź 06, 2009 10:12 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ZEEnit 700 AnalitykJena, lampa i wzmacniacz firmy Photron
Powrót do góry
TheOldest
Semi-pro User


Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 27

PostWysłany: Sro Paź 07, 2009 1:17 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U nas używamy układu z wbudowanym zasilaczem. Jakiś specjalnych problemów nie mamy.
Dla naszego ASA technologia jest taka - włączyć aparat na zwykłą lampę (aby się automatycznie ustawił), przełączyć na super lampę i pracować.
Nie mamy specjalnie wyśrubowanych poziomów - raczej wyśrubowane na zwykłe lampy i praca w tym zakresie super lampą. Są stabilniejsze odczyty. Stosujemy lampy dla Fe, Mn i Pb. Musieliśmy zwiększyć czas odczytu ale to może być cecha naszego sprzętu.
Nie mamy jakiś specjalnych uwag.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
go?ciu
Gość





PostWysłany: Sro Paź 07, 2009 10:13 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A w jaki sposób ustawiasz prąd doładowania lampy?
Powrót do góry
TheOldest
Semi-pro User


Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 27

PostWysłany: Sro Paź 07, 2009 8:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak kupujesz lampę dostajesz razem z nią kartę z opisem jaki prąd stosować dla jakiego ASA. Ustawiamy to w programie i działa. Wartość prądu dla super lampy jest wyższa niż dla zwykłej lampy dla tego samego pierwiastka.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
go?ciu
Gość





PostWysłany: Czw Paź 08, 2009 10:14 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zdecydowanie prostsza sprawa. Niestety dla tego typu urządzenia nie przewidziano wbudowanego wzmacniacza w związku z tym mam problem bo oprócz ustawień w programie należy ustawić wzmacniacz a nie mam żadnych informacji jak to zrobić. Oprócz włącz i ustaw w instukcji nie ma słówka więcej jak mam to zrobić.
Powrót do góry
TheOldest
Semi-pro User


Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 27

PostWysłany: Czw Paź 08, 2009 4:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to jest problem.
A jaki zakres udostępnia ten zasilacz? A jakieś dane jaką absorbancję powinna dawać ta lampa dla jakiegoś konkretnego wzorca?
A masz zwykłą lampę As?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
go?ciu
Gość





PostWysłany: Pią Paź 09, 2009 10:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oczywiście mam zwykłą lampę do oznaczania arsenu. Dla super lampy mam podane tylko wartość prądu (podstawowego i doładowania), natomiast zakres na wzmacniaczu jest szeroki z tym że można tylko lekko wychylić piórko więc co to za ustawienie?
Kupiliśmy tę lampę żeby obniżyć granicę oznaczania ale coś mi się zdaje że to nie wypali.
Powrót do góry
TheOldest
Semi-pro User


Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 27

PostWysłany: Sob Paź 10, 2009 1:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Widzę tu dwie sprawy.
Po pierwsze kto wam to sprzedał? Czy nie jest czasem jego obowiązkiem to uruchomić? Niech ruszą tyłki i uruchomią to choćby dla sprawdzenia czy działa.
Po drugie sprawdzaliście to czy działa? Podłączyliście do ASA i co? W ogóle nic czy coś daje? Jeżeli coś daje to spróbujcie regulować napięcie może to zwiększy czułość. Jeżeli jakiś wzorzec daje na zwykłej lampie powiedzmy 100 to przy tej powinien dać powyżej 200. Sprawdzaliście?
Rozumiem, że rozmawiamy o generacji wodorków Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
go?ciu
Gość





PostWysłany: Pon Paź 12, 2009 7:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oczywiście że sprawdzaliśmy i nie chodzi o generację wodorków bo do tego nie ma potrzeby stosowania lampy o podwyższonej czułości (przynajmiej do oznaczania arsenu w wodzie). Chodzi o kuwetę grafitową.
Powrót do góry
TheOldest
Semi-pro User


Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 27

PostWysłany: Wto Paź 13, 2009 4:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Arsen na kuwecie? W czym? U nas woda i żywność idzie generacją wodorków i spokój.
A co z dostawcą tej super lampy? Oni nic nie wiedzą? To oddajcie bo nie działa albo niech udowodnią, że jest inaczej.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
go?ciu
Gość





PostWysłany: Czw Paź 15, 2009 8:11 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak masz autosampler do wodorków to OK, ale machać tyle godzin to ja dziękuję. W tym czasie kiedy chodzi kuweta to robie kilka innych oznaczeń. I jeszcze mam czas żebu papiery pouzupełniać. W serwisie wiedzą jeszcze mniej niż ja. Crying or Very sad
Powrót do góry
Sylwia



Dołączył: 08 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Czw Gru 08, 2016 5:00 pm    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
TheOldest
Semi-pro User


Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 27

PostWysłany: Czw Paź 15, 2009 3:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chciałbym widzieć minę HK jakbyśmy powiedzieli, że bez autosamplera nie robimy arsenu:) Albo kierownika Działu Laboratoryjnego. Oj szybko byśmy szukali pracy. Dobrze macie.
Jeżeli firma od której to kupiliście nie jest w stanie nic pomóc to oddajcie to jako niesprawny. Może choć kasę odzyskacie.
A nie możecie zwrócić się do producenta super lampy mailem z zapytaniem jak to podłączyć do Waszego sprzętu? Może tam będzie ktoś kompetentny.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Aparatura Specjalna Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Szybka odpowiedź
Użytkownik:
Wynik działania: 2+1 =


 
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group