Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna sanepid.forumoteka.pl
Opis Twojego forum
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Waflarnia - wymagania

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Beata1
Gość





PostWysłany: Pon Paź 05, 2009 1:04 pm    Temat postu: Waflarnia - wymagania Odpowiedz z cytatem

Witam, mam pytanie dotyczące właśnie waflarni. Mam swój własny młyn i produkuję w nim produkty zbożowe wyłącznie na indywidualne potrzeby, bezpośrednio dla klienta, nie prowadzę sprzedaży dla piekarni, chciałabym jako, że jest to dosć pokaźny budynek otworzyć w nim waflarnię na takich samych zasadach, tzn. dla indywidualnego klienta, chcę się dowiedzieć w związku z tym jakie są wymagania dotyczące waflarni ( zaznaczam że pomieszczenie w którym chcę to zrobić ma oddzielne wejście z zewnątrz)??
Bardzo proszę o odpowiedź
Powrót do góry
Sylwia



Dołączył: 11 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Nie Gru 11, 2016 5:11 am    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Zośka
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 17 Lut 2009
Posty: 169

PostWysłany: Wto Paź 06, 2009 8:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rozporządzenie 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych, szczególnie załącznik II i powiadomienie inspekcji sanitarnej o rozszerzeniu działalności...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Beata1
Gość





PostWysłany: Pon Paź 12, 2009 9:27 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no dobrze, ale o ile rozumiem mnie to nie dotyczy ponieważ w tym rozporządzeniu w I rozdziale pkt 2 pisze :" niniejsze rozporządzenie nie ma zastosowania do : c) bezpośrednich dostaw, dokonywanych przez producenta, małych ilości surowców do konsumenta końcowego lub lokalnego zakładu detalicznego bezpośrednio zaopatrującego konsumenta końcowego..." którym to ja właśnie jestem.
no i co z pomieszczeniem? czy mogę zrobić tą waflarnię w tym samym budynku?
bardzo proszę o odpowiedź
Powrót do góry
Zośka
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 17 Lut 2009
Posty: 169

PostWysłany: Pon Paź 12, 2009 12:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

niestety, przytoczony fragment należałoby raczej rozumieć w następujący sposób:
"nie ma zastosowania do (...) sprzedaży produktów podstawowych (warzyw, owoców, jaj, surowego mleka,mięsa z drobiu lub zajęczaków poddanych ubojowi w gospodarstwie rolnym) bezpośrednio konsumentowi końcowemu np. w gospodarstwie, na lokalnym targu
lub do lokalnego sklepu detalicznego w celu ich bezpośredniej sprzedaży
bezpośrednio zaopatrującego konsumenta końcowego;"

a Pani z tego rozumiem myśli o produkcji...

jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Beata1
Gość





PostWysłany: Wto Paź 13, 2009 9:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ok, więc proszę mi opisać "własnymi słowami" co powinnam spełniać żeby taką waflarnię założyć; chodzi mi o to np. czy mogę mieć wspólne socjalne z młynem prowadzące przez neutralne pomieszczenie, czy i ile pomieszczeń powinnam mieć oprócz produkcyjnego i czy w ogóle mogę w pomieszczeniu bydynku młyna z odrębnym wejściem zrobić taką waflarnię, czy są jakieś konkretne wymogi dotyczące np. podłóg, ścian(wys. 4m), wentylacji...
zaznaczam że nie podlegam (póki co) zasadom HACCP, jako producent zaopatrujący konsumenta końcowego
pozdrawiam
Powrót do góry
generał
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 13 Lut 2009
Posty: 119

PostWysłany: Wto Paź 13, 2009 4:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

niebardzo wiem dlaczego nieobowiazują cię zasady HACCP. Jeżeli cokolwiek produkujesz (np. makę) i nie jest to produkcja podstawowa (owoce, warzywa itp) to zgodnie z art. 5 rozp. 852/2004 "Przedsiębiorstwa sektora spożywczego opracowują, wykonują i utrzymują stałą procedurę lub procedury na podstawie zasad HACCP."
oczywiście należy zgodnie z wytycznymi mieć elastyczne podejście.

Warto przytoczyć co to są dostawy bezpośrednie o których piszesz
Zgodnie z rozporządzeniem "w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych" mogą one obejmować produkty produkcji pierwotnej pochodzenia roślinnego, takie jak: zboża, owoce, warzywa, zioła, grzyby - uprawne, pochodzące wyłącznie z własnych upraw lub hodowli producentów produkcji pierwotnej, niestanowiących działów specjalnych produkcji rolnej w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych, oraz pozostałe surowce pochodzące z dokonywanych osobiście zbiorów ziół i runa leśnego.
2. Dostawy bezpośrednie obejmują również środki spożywcze pochodzące z produktów lub surowców, o których mowa w ust. 1, w postaci kiszonej lub suszonej.
3. Dostawy bezpośrednie środków spożywczych, o których mowa w ust. 1, są realizowane bezpośrednio przez producentów produkcji pierwotnej, którzy dostarczają małe ilości środków spożywczych do konsumentów finalnych lub do zakładów detalicznych zaopatrujących konsumentów finalnych.
4. Dostawy bezpośrednie nie dotyczą produktów pierwotnych wprowadzanych do obrotu przez zakład podmiotu działającego na rynku spożywczym w ramach prowadzonej działalności gospodarczej w rozumieniu przepisów o swobodzie działalności gospodarczej.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwia



Dołączył: 11 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Nie Gru 11, 2016 5:11 am    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
generał
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 13 Lut 2009
Posty: 119

PostWysłany: Wto Paź 13, 2009 4:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do waflarni to będzie tu mial zastosowanie załącznik I i II rozporządzenia 852/2004. Jak juz wiele razy pisano na forum najlepiej iść do właściwej powiatowej stacji i tam wszystko się dopytać i ustalić.
I proszę się niezniechęcać bo to tylko tak strasznie brzmi.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Szybka odpowiedź
Użytkownik:
Wynik działania: 4+4 =


 
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group