Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna sanepid.forumoteka.pl
Opis Twojego forum
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

przygotowanie żywności w domu a 825/2004 zał. II roz. III

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Zielony
Gość





PostWysłany: Sro Lip 21, 2010 1:06 pm    Temat postu: przygotowanie żywności w domu a 825/2004 zał. II roz. III Odpowiedz z cytatem

Dzień dobry,

Po przestudiowaniu forum i części wskazanych przepisów nurtuje mnie interpretacja zapisu rozporządzenia 825/2004, zał. II, roz. III, cytuję:

"Wymagania dotyczące ruchomych i/lub tymczasowych pomieszczeń (jak duże namioty, stragany, ruchome punkty sprzedaży), pomieszczeń używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, ale gdzie regularnie przygotowuje się żywność w celu wprowadzania do obrotu, i automatów ulicznych."

Założenia są proste:
- przygotowanie posiłków w dostosowanym domu mieszkalnym;
- dostawa w opakowaniach jednorazowych bezpośrednio do odbiorcy końcowego.

Konkretne pytania:
1. Czy i kiedy mogę zastosować "rozluźnione wymagania" z ww. rozporządzenia?
2. Jeśli odbiorcą usługi będzie firma/firmy - czy i od kiedy trzeba traktować jako zakład żywienia zbiorowego (catering?) ?
3. Jak w praktyce wygląda zalecana "elastyczność" przy wdrażaniu zasad HACCP w mikroprzedsiębiorstwach?

Z góry dziękuję za okazaną pomoc,
wciąż Zielony Shocked
Powrót do góry
Sylwia



Dołączył: 05 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Pon Gru 05, 2016 9:39 pm    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
generał
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 13 Lut 2009
Posty: 119

PostWysłany: Sro Lip 21, 2010 8:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to dotyczy głównie gospodarstw agroturystycznych, gdzie w kuchni domowej przygotowywane sa też posiłki dla gości.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Szybka odpowiedź
Użytkownik:
Wynik działania: 3+1 =


 
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group