Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna sanepid.forumoteka.pl
Opis Twojego forum
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Catering a sanepid

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mf100
Gość





PostWysłany: Pon Sie 02, 2010 12:32 pm    Temat postu: Catering a sanepid Odpowiedz z cytatem

Witam! Szukam i szukam odpowiedzi na moje pytania w internecie i nigdzie nie mogę znaleźć żadnych konkretów Sad
Otóż mam zamiar otworzyć firmę cateringową. Mam na oku fajny lokal ok. 70m2.
I moje pytanie brzmi: jakie warunki musza byc spelnione, aby sanepid zaakceptowal wszystko? Dodam, ze bedzie to tylko jedzenie na wynos- klienci nie beda mieli mozliwosci zjesc w lokalu.
A jesli mieliby mozliwosc zjesc to jaka jest wtedy roznica w przepisach??

A przede wszystkim: jak sprawdzic czy dany lokal jest ok i spelnia wszystkie wymogi?? Czy sanepid ma to moze w swojej "bazie danych" (wczesniej w tym lokalu byla cukiernia)? Czy musze cos zaplacic, aby wszystko sprawdzono (jesli tak to jaka to jest kwota?)?

Bardzo przepraszam za moje pytania, ale co do tego to jestem niestety zielona! Sad
Powrót do góry
Sylwia



Dołączył: 05 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Pon Gru 05, 2016 3:20 am    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Zośka
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 17 Lut 2009
Posty: 169

PostWysłany: Wto Sie 03, 2010 8:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jeśli była tam cukiernia, to masz pół drogi już za sobą...
lokal musi zatem spełniać wymagania rozporządzena nr 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych - proszę się z nim zapoznać - szczególnie interesuje Cię art. 5 oraz załącznik II, należy również przygotować dokumentację GHP/GMP i HACCP obejmującą proces przyjęcia surowców, przygotowywania posiłku i ich transportu do klienta.

proszę przemyśleć kwestię transportu posiłków - muszą być dowożone w taki sposób aby zachować wymagane temperatury (np. drugie danie pow. 63 st. C w momencie podania)

praktycznie nie ma różnicy w przepisach (osobna toaleta dla klientów o ile się nie mylę jest wymagana)

nie ma opcji sprawdzenia... możesz podejść/zadzwonić do właściwej powiatowej stacji, do sekcji higieny żywności i powiedzieć o jaki lokal chodzi, co planujesz teraz tam zrobić, powinni podpowiedzieć co ewentualnie trzebaby jeszcze zmienić.

gdy już będzie wszystko gotowe składa się wniosek o zatwierdzenie i wpis do rejestru na podstawie art. 64 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
wogo
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 11 Maj 2009
Posty: 139

PostWysłany: Wto Sie 03, 2010 9:37 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mf100 napisała:
A przede wszystkim: jak sprawdzic czy dany lokal jest ok i spelnia wszystkie wymogi??
Sugeruję wykonanie projektu technologii zakładu cateringowego w "fajnym lokalu, który masz na oku", a następnie uzyskanie opinii właściwej powiatowej stacji s-e [lub rzeczoznawcy] o tym projekcie. Po przebudowie i wyposażeniu zgodnie z zatwierdzonym projektem zakład powinien być ok. i spełniać wszystkie wymagania. Inwestujesz dodatkowo w projekt, ale nie masz stresu na "odbiorze".
O szczegóły pytaj w właściwej stacji s-e [nadzór zapobiegawczy].
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Szybka odpowiedź
Użytkownik:
Wynik działania: 3+2 =


 
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group