Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna sanepid.forumoteka.pl
Opis Twojego forum
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wolnostojacy sklep alkohole 24h

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Michal L.
Gość





PostWysłany: Sro Wrz 01, 2010 10:10 am    Temat postu: Wolnostojacy sklep alkohole 24h Odpowiedz z cytatem

Witam,

Wynajmuje lokal wolnostojacy kiosk okolo 25m2, chcialbym w nim otworzyc sprzedaz alkoholu 24h oraz papierosow + drobne rzeczy typu chipsy, napoje fabrycznie pakowane itp. Do spozycia poza lokalem.

Kiosk-pawilon posiada 2 wejścia, pom. magazynowe, bieżącą zimną wodę.

Jak mi się zdaje - problemy są dwa - brak ciepłej wody - do zmiany za pomocą termy. Brak odpływu wody (ewentualnie można to jakoś zamarkować, zmienić) oraz co najważniejsze - brak WC. Czy z punktu widzenia kontroli sanepid taki lokal jest w stanie 'przejść' - tj. bez WC? Czy konieczne są bardzo restrykcyjne przepisy, takie jak obowiazuja w przypadku lokali gastro? Bije sie tutaj z myślami, bo z jednej strony przepisy mówią bardzo dużo i bardzo restrykcyjnie, a z drugiej sprzedaż art. spożywczych typu napoje, a nierzadko też np. kanapki/pieczywo, są sprzedawane w kiosku 2x4m, również bez odpływu/toalety.

Pozdrawiam
Powrót do góry
Sylwia



Dołączył: 07 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Sro Gru 07, 2016 11:15 pm    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Zośka
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 17 Lut 2009
Posty: 169

PostWysłany: Sro Wrz 01, 2010 10:26 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a może Pan podpisać z jakimś lokalem umowę o korzystanie z WC? tylko musi być żywnościowy i toaleta pracownicza

tak się zazwyczaj rozwiązuje ten problem w przypadku małych kiosków...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Mona
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 29 Cze 2010
Posty: 105

PostWysłany: Sro Wrz 01, 2010 10:37 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli teren jest skanalizowany, prawdopodobnie musisz podłączyć się do sieci wod-kan, bo niby dlaczego miałbyś tego nie robić. A co do toalety? Co z personelem, który ma pracować 24 godziny na dobę (mam nadzieję, że na zmiany) Ma sobie zamknąć na kluczyk czy pójść na tyły za ścianę budynku? A może do wiadra? Bo takie rozwiązania praktyczne też widziałam w obiekcie.
Na placach targowych zdarzają się wydzielone sanitariaty dla personelu z książeczkami zdrowia - co rozwiązuje problem, pod warunkiem posiadania umowy na korzystanie z tych sanitariatów.
Musisz dowiedzieć się w PSSE jakie uregulowania obowiązują na terenie, gdzie masz zamiar prowadzić działalność.

PS. To ciekawe, że w domu odrębną łazienkę z toaletą, zimną i ciepłą wodę, kanalizację - traktujemy jako oczywistą oczywistość, a jeśli chodzi o stanowisko pracy, nagle uważamy, że można się bez tego obejść.
A tu upłynęło już dziesięć lat XIX wieku.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Michal L.
Gość





PostWysłany: Sro Wrz 01, 2010 10:43 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Myślę, że nie będzie problemu z takim rozwiązaniem. Wokół jest sporo lokali użytkowych, część także z żywnością. Czy lokal nieżywnościowy - np. przychodnia stomatologiczna, gdzie takie coś występuje, także się nada?

Zastanawiałem się tylko, czy to wystarczy w przypadku sklepu, jednak nie jest to kiosk Ruch, będzie pom. magazynowe i główny kierunek sprzedaży to alkohol - czyli art. spożywczy.

Dodatkowym problemem jest brak ciepłej wody oraz w praktyce - brak odpływu - czy przepisy nie wymagają ode mnie zapewnienia tego typu mediów?

Czyli po remoncie występuje do sanepidu o odbiór lokalu funkcjonującego jako sklep spożywczy, czy alkoholowy, czy też kiosk? Czy tutaj przepisy regulują to do tego stopnia, że powinienem np. wystąpić o zezwolenie na prowadzenie np. kiosku z prasą, gdzie będzie prowadzona sprzedaż art. spożywczych, żeby lokal 'przeszedł'? Nie chcę kombinować, ale nie chcę też przesadzić w kwestii prawnej, występować o mega zezwolenia i wchodzić w koszty remontu, podczas gdy będzie tam prowadzona tylko taka sprzedaż j/w.

Pozdrawiam
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Sro Wrz 01, 2010 11:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Generalnie lokal znajduje się jakieś 20-25m od bloku mieszkalnego, gdzie jak sądzę jest toaleta i odpływ. Muszę, a gdyby nie było odpływu to co, nie musiałbym?

Sprzedawca w takim przypadku musi sobie zamknąć na kluczyk sklep i pójść, no właśnie, to pytanie pozostaje otwarte, gdy będzie to np. o 2 w nocy, gdy wszystkie lokale wokół są zamknięte.
Nie jest to na placu targowym.

Pytanie jednak, czy jest to wymóg prawny sanepidu (posiadanie umowy o korz. z WC) w związku z osobami zatrudnionymi na umowę o pracę - kwestia BHP, czy rozmawiamy także o sytuacji, gdy np. sanepid odbiera lokal gdzie zatrudniony jest tylko właściciel, ewentualnie osoby na umowę zlecenie.

PS. Z całym szacunkiem, ale skoro za standard uznajemy WC w miejscu pracy, to co powiedzieć o sytuacji w wielu supermarketach, gdzie siedząc na kasie, pracownik nie może ot tak wyjść i skorzystać z toalety? Ma wyznaczoną przerwę, a jeśli się wtedy nie wyrobi, to tzw. MA PROBLEM. Wówczas chyba już propozycja 'wiaderka' wychodzi lepiej, zwłaszcza, że jest bieżąca woda.

Zresztą rozmawiajmy o podejściu prawnym do tej sprawy. Sami wiecie jak jest w Polsce, jakie jest podejście do kwestii higienicznej, takie rozwiązanie jak moje, jest i tak jednym z bardziej praktycznie uzasadnionych.
Ja wiem, że najlepiej dla teoretycznego odbioru zrobić wszystko na przepiękny tzw. 'glans', otworzyć wielki zachodni supermarket, toalety, odpowiednie ciągi, pomieszczenia, a następnie robić afery typu pracownicy na kasie po 8 godzin bez wyjścia do WC, kobiety ciągnące 1,5t i odnawianie wędlin.
Tego nikt nie wskazuje na odbiorze, dlatego pytam o realne możliwości prawne.
Powrót do góry
wogo
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 11 Maj 2009
Posty: 139

PostWysłany: Sro Wrz 01, 2010 11:42 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SOCJALNEJ
z dnia 26 września 1997 r.
w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy.
(J.t.: Dz. U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650)

DZIAŁ V
Pomieszczenia i urządzenia higienicznosanitarne oraz zaopatrzenie pracowników w napoje i środki higieny osobistej
§ 111. 1. Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom pomieszczenia i urządzenia higienicznosanitarne, których rodzaj, ilość i wielkość powinny być dostosowane do liczby zatrudnionych pracowników, stosowanych technologii i rodzajów pracy oraz warunków, w jakich ta praca jest wykonywana.
2. Wymagania dla pomieszczeń i urządzeń higienicznosanitarnych określa załącznik nr 3 do rozporządzenia.

Załącznik nr 3
WYMAGANIA DLA POMIESZCZEŃ I URZĄDZEŃ HIGIENICZNOSANITARNYCH
Rozdział 1
Przepisy ogólne
§ 1. 1. Pomieszczenia higienicznosanitarne powinny znajdować się w budynku, w którym odbywa się praca, albo w budynku połączonym z nim obudowanym przejściem, które w przypadku przechodzenia z ogrzewanych pomieszczeń pracy powinno być również ogrzewane.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Zośka
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 17 Lut 2009
Posty: 169

PostWysłany: Sro Wrz 01, 2010 12:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

i dalej z tego rozporządzenia:

Rozdział 4
Ustępy
§ 25. 1. Ustępy powinny być zlokalizowane w odległości nie większej niż 75 m od stanowiska pracy.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
generał
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 13 Lut 2009
Posty: 119

PostWysłany: Sro Wrz 01, 2010 1:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:

a może Pan podpisać z jakimś lokalem umowę o korzystanie z WC? tylko musi być żywnościowy i toaleta pracownicza

a dlaczego żywnościowy?? bo mają książeczki zdrowia?
badania do celów sanitarno epidemiologicznych są wymagane m. in.przy kontakcie z żywnością i do tego nie opakowaną.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Zośka
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 17 Lut 2009
Posty: 169

PostWysłany: Sro Wrz 01, 2010 1:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w sumie racja, że orzeczenia są potrzebne do żywności nieopakowanej
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwia



Dołączył: 07 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Sro Gru 07, 2016 11:15 pm    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Michal L.
Gość





PostWysłany: Nie Wrz 05, 2010 11:49 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziekuje jeszcze raz wszystkim wam za zainteresowanie tematem.

Czyli konkludując - powinienem posiadać w miejscu pracy tj. de facto w sklepie - zlew + bieżącą wodę (zimna + ciepła, czy starczy sama zimna?). A w miejscu oddalonym o nie więcej niż 75 m podpisaną umowę na korzystanie z WC.

+ dla właściciela i dla każdego zatrudnionego (na umowę zlecenie) - ważna książeczka sanepid?
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Szybka odpowiedź
Użytkownik:
Wynik działania: 3+2 =


 
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group