Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna sanepid.forumoteka.pl
Opis Twojego forum
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

sklep z herbata i kawą na wagę

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
martamarta
User


Dołączył: 03 Mar 2011
Posty: 1

PostWysłany: Czw Mar 03, 2011 11:43 am    Temat postu: sklep z herbata i kawą na wagę Odpowiedz z cytatem

Witam, przechodzę właśnie żmudny i czasochłonny proces jakim jest załatwianie spraw w Sanepidzie. Chciałabym otworzyć sklep z herbatą i kawa na wagę ale nie mogę nigdzie znaleźć konkretnych wymagań i a jak się pytam w Sanepidzie to odpowiedzi są dość niejasne.
Lokal w którym miałby być sklep ma wymiary 3,5 na 4,5m. Powiedziano mi, że jako osoba zatrudniona muszę mieć aneks socjalny i aneks porządkowy. I teraz pytanie 1 - czy oba aneksy muszą być wydzielone ściankami (np z karton gipsu) czy wystarczy parawan-jeśli chodzi o aneks socjalny.
2. Poza tym czy są jakieś wytyczne dotyczące odległości zlewu od umywalki?
3. Albo wymiarów tego zlewu i umywalki?
4. Ponadto czy zlew porządkowy+mopy itp muszą być przy kratce wentylacyjnej-bo taką wersję tez słyszałam.
5. I czy przy zatrudnieniu nie na etat a na umowę zlecenie też konieczny jest aneks socjalny?
Będę wdzięczna za odpowiedź i jeśli jeszcze coś mi się przypomni to napiszę.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwia



Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Sob Gru 10, 2016 7:31 pm    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wikensowa
User


Dołączył: 19 Sie 2014
Posty: 1

PostWysłany: Wto Sie 19, 2014 1:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam ! Wiem, że od ukazania się tego tematu trochę minęło, brak odpowiedzi itd...ale jestem właśnie w trakcie otwierania sklepu z herbatą i kawą na wagę. Do tego będziemy sprzedawać fabrycznie pakowane przyprawy oraz przetwory w słoikach. Mamy niemałe "jazdy" z sanepidem. Pomieszczenie znajduje się w osiedlowym pawilonie handlowym, jest zrobione typowo pod spożywkę, płytki na ścianach, osobne pomieszczenie z małym WC oraz umywalką (są oddzielone). Z pierwszych informacji jakie dostaliśmy musieliśmy zmienić plany wystroju ponieważ chcieliśmy położyć maty trzcinowe na płytki (na podłodze położone są panele drewniane, pozostałość po poprzednim sklepie). Okazało się, że ściany muszą być łatwo zmywalne. Dodatkowo założenie dwukomorowego zlewu. Potem ( już przy drugiej wizycie) inna pani powiedziała, że musimy zrobić badanie wody ( nie zamierzamy wydawać kaw i herbat, tak gwoli ścisłości). Dziś przez telefon jeszcze inna pani powiedziała nam, że będziemy musieli mieć jakiś papier, czy zaświadczenie, że wiemy jak prawidłowo przechowywać kawę i herbatę, czego kompletnie nie zrozumieliśmy. Gdy powiedzieliśmy, że w zasadzie usłyszeliśmy już kilka innych wersji co trzeba a co nie, pani powiedziała, że wynika to z nieuregulowanych przepisów. Ręce nam powoli opadają ponieważ płacimy już za wynajem lokalu, a on nadal na siebie nie zarabia, nie mamy nawet zamówionego towaru bo nie możemy zgłosić gotowego pomieszczenia. Czy jest tu ktoś, kto zna te "nieuregulowane przepisy", może coś doradzić, cokolwiek? Jeden z naszych przyszłych dostawców radził zrobić plan wszystkiego i zanieść go do Sanepidu żeby mogli się do tego ustosunkować. Będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
tkama
Gość





PostWysłany: Czw Sie 21, 2014 8:22 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1. aneks socjalny, czyli rozumiem że szatnia. Jeśli chodzi o aneks porządkowy (czego nie bardzo rozumiem) wystarczy zamykana szafa do przechowywania sprzętu porządkowego i środków czystości.
2. Ważne żeby były dwa punkty wodne, odległość mało istotna.
3. rozmiar - ważne żeby był praktyczny
4. zależy od podejścia kontrolujących
5. inspekcji sanitarnej nie interesuje forma zatrudnienia pracownika
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Szybka odpowiedź
Użytkownik:
Wynik działania: 2+1 =


 
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group