Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna sanepid.forumoteka.pl
Opis Twojego forum
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Sushi Bar - lokal na działalność

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zukpio
Gość





PostWysłany: Czw Mar 10, 2011 12:18 pm    Temat postu: Sushi Bar - lokal na działalność Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich. Mam na imię Piotr i planuję otworzyć mały bar sushi. Znalazłem lokal do wynajęcia. Jest to lokal parterowy "wbudowany" między dwie kamienice. Całkowicie do remontu i dostosowania do działalności gastronomicznej. Wysokość lokalu ponad 3m.
Jest to lokal bardzo mały- 35m2 powierzchni całkowitej, 20m2 sali konsumpcyjnej.
Kuchnię muszę zmieścić na powierzchni 9m2.
Jest to wykonalne, do tego rodzaju działalności nie wymaga się wielu urządzeń gastronomicznych: lodówka, zamrażarka podblatowa, mały stół roboczy, okap, kilka wiszących półek, zlewozmywak, umywalka, zmywarka.
Produkcja kuchenna ogranicza się do jednorazowego przygotowania półproduktów do produkcji właściwej, która odbywała się będzie za barem w części konsumpcyjnej.
Produkcja kuchenna wiąże się z:
- przygotowaniem warzyw;
- przygotowaniem ryb;
- smażenie we frytownicy i grillowanie ryb;
- smażenie omletów;
- gotowanie ryżu
Podobno istnieje "procedura rozdzielności czasowej" przy małej powierzchni produkcyjnej. Czy będę mógł skorzystac z tej procedury?

Dodam że kuchnia jest ciemna, bez okien. Będę musiał poprowadzić wentylację.

Kilka pytań:
- Czy miejsce na zmywarkę i zlewozmywak musi być odgrodzone od kuchni ścianą i dzrwiami rys. 1?;
- Czy wejście od zaplecza musi byc odgrodzone od kuchni ścianką i czy muszą byc drzwi między kuchnią a "szatnią" rys. 1?
- Czy zmywalnia opisana na moim rysunku literą C może znajdowac się w tym miejscu (czy drogi się krzyżują?)
- No i pytanie najważniejsze. W budynku gdzie planuję otworzyć bar, znajdują się dwa lokale z jednym wejściem do budynku i oddzielne wejścia z "wiatrołapu" do lokali.
W moim lokalu jest tylko jedno W.C. dla klientów. Gdzieś, kiedyś czytałem/słyszałem że można dogadać się z sąsiadem że ja i moi pracownicy będą mogli korzystać z jego W.C. wtedy nie wymagana jest druga toaleta w lokalu. Na ile jest to informacja prawdziwa?
- Czy w toaletach mogą być dzrwi przesuwne?
- W przypadku prawnej nie możności korzystania z toalety sąsiada zmuszony będę pomniejszyć częśc kuchenną o w.c. co odbije się jeszcze mniejszą powierzchnią kuchni. Czy w tym przypadku możliwe jest zamontowanie do toalety dla pracowników i przedsionka drzwi harmonijkowych rys.2 ?

To tyle na początek. Z góry dziękuję za pomoc.
Powrót do góry
Sylwia



Dołączył: 11 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Nie Gru 11, 2016 5:14 am    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Zośka
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 17 Lut 2009
Posty: 169

PostWysłany: Pią Mar 11, 2011 8:12 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a gdzie jest ten rys.? bo ja go nie widzę

- co do zmywarki... różnie bywa - proszę się dowiedzieć w swojej powiatowej stacji czy zezwolą na zmywarkę podblatową - niektóre stacje pozwalają, a w ogóle to może lepiej jakieś jednorazówki p[rzy tak małej powierzchni kuchni?

- pracownicy mogą korzystać z toalety na zasadzie umowy - pod warunkiem, że mówimy też o branży spożywczej (kwestia orzeczeń)
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Gość






PostWysłany: Pią Mar 11, 2011 10:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zośka napisał:
a gdzie jest ten rys.? bo ja go nie widzę


nie mogę wrzucić rysunku w pdf. tylko jpg.

Cytat:
a w ogóle to może lepiej jakieś jednorazówki przy tak małej powierzchni kuchni?


Nie ma możliwości. Sushi musi byc podane w sposób elegancki.

Cytat:
pracownicy mogą korzystać z toalety na zasadzie umowy - pod warunkiem, że mówimy też o branży spożywczej (kwestia orzeczeń)


No to niedobrze, obok jest komis rtv/agd Smile

Dziękuję Zośka
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią Mar 11, 2011 11:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeszcze jedno

Zośka napisał:
- pracownicy mogą korzystać z toalety na zasadzie umowy - pod warunkiem, że mówimy też o branży spożywczej (kwestia orzeczeń)


Zastanawiam się jak jest to rozwiązane w centrach handlowych gdzie toalety pracownicze sa dla wszystkich pracowników, nie tylko tych z badaniami na nosicielstwo?
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Szybka odpowiedź
Użytkownik:
Wynik działania: 2+5 =


 
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group