Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna sanepid.forumoteka.pl
Opis Twojego forum
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

deratyzacja

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
contadin
Gość





PostWysłany: Wto Mar 15, 2011 6:49 pm    Temat postu: deratyzacja Odpowiedz z cytatem

proszę o odpowiedź na pytanie:
jakie przepisy regulują wymogi sanepid i zasady deratyzacji w lokalu gastronomicznym. Wiem, że należy stosować środki atestowane i "chemię" może stosować wyłącznie uprawniony personel, nie rzadziej, niż co pół roku.
a)personel uprawniony przez kogo, na podstawie czego?
b) czy istnieją atesty na łapki na gryzonie?
Moje pytanie wiąże się z faktem, iż odnoszę wrażenie, że jestem przedmiotem jakichś gangsterskich, półlegalnych działań miejscowego pana szczurołapa. Nie chce mi się wierzyć, że sanepid wymaga podpisania umowy z tym panem i tylko z nim, nie honorując innych specjalistów w branży, że garść strychniny raz na pół roku jest warta pieniędzy, których żąda, a przy tym jest skuteczna jak trucizna na słonie w Katowicach - nie miałem i nie mam żadnych gryzoni w lokalu. Z góry dziękuję za wyjaśnienia i ewentualne rady
Powrót do góry
Sylwia



Dołączył: 11 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Nie Gru 11, 2016 5:13 am    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Zośka
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 17 Lut 2009
Posty: 169

PostWysłany: Sro Mar 16, 2011 9:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie musi pan na pewno podpisywać umowy o korzystanie z takich usług z "jedyną słuszną" firmą....

rozporządzenie 852/2004 rozdział IX pkt 4
Muszą istnieć odpowiednie procedury, aby zapewnić kontrole obecności szkodników.
rozdział XII Przedsiębiorstwa sektora spożywczego zapewniają:
1. że personel pracujący z żywnością jest nadzorowany i/lub szkolony w sprawach higieny żywności odpowiednio do jego charakteru pracy

może Pan sam opracować procedury na podstawie wieloletniej praktyki (np. nigdy nie było problemów ze szkodnikami): ja zazwyczaj polecam samodzielny monitoring i ewentualne wezwanie firmy w przypadku problemów.... trochę niższe koszty Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Mona
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 29 Cze 2010
Posty: 105

PostWysłany: Sro Mar 16, 2011 10:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I skuteczniejsze, jak się stosuje monitoring samemu. Pamiętam duży zakład, gdzie natknęłam się na padłą mysz obok "klatki" z trucizną w magazynie. Właściwie było to już lekko rozkładające się truchło. Parę metrów dalej drugie.
A oczywiście, mieli umowę. Tyle, że sprawdzanie obiektów było raz na miesiąc - czy jakoś tak. Trudno nam się było dogadać - czy taka umowa to właściwe i skuteczne zabezpieczenie.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Szybka odpowiedź
Użytkownik:
Wynik działania: 5+2 =


 
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group