Agilent |
Wysłany: Pią Lip 06, 2007 8:57 am Temat postu: MLEKO KOBIECE |
|
Najlepszym pokarmem dla niemowlęcia jest mleko jego własnej matki. Mleko kobiece dostarcza wszystkich niezbędnych dla prawidłowego rozwoju dziecka składników, stanowiąc równocześnie naturalną ochronę przed chorobami bakteryjnymi i wirusowymi oraz alergiami. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wyłączne karmienie piersią niemowląt do 6-go miesiąca życia i kontynuowanie karmienia naturalnego, obok wprowadzania pokarmów niemlecznych, do ukończenia przez dziecko 2- go roku życia. Skład mleka kobiecego, nie jest stały i taki sam u wszystkich matek. Zmienia się w zależności od różnych czynników m. in. długości ciąży, okresu laktacji, pory dnia, indywidualnego zapotrzebowania dziecka na pokarm. Najbardziej uchwytna jest zmienność związana z okresem laktacji. Pierwsze 4-5 dni to okres wydzielania siary, między 6 a 15 dniem wytwarzane jest mleko przejściowe, później następuje okres dojrzewania mleka. We wczesnym okresie wytwarzania mleka obserwuje się dużą zmienność składników pokarmu, później stabilizacja składu mleka. I tak w siarze jest niższa zawartość tłuszczu i laktozy oraz niższa jest wartość energetyczna w porównaniu z mlekiem dojrzałym. Wyższa jest za to zawartość białka. Wraz z wydłużaniem okresu laktacji obniża się zawartość składników mineralnych w mleku kobiecym. Skład mleka kobiecego zmienia się w ciągu doby i w czasie pojedynczego karmienia. W końcowej porcji pokarmu jest około 3-krotnie więcej tłuszczu i około 1,5-krotnie więcej tłuszczu i około 1,5-krotnie więcej białka niż na początku karmienia. Również sposób żywienia i stan odżywienia matki karmiącej wpływają na zawartość poszczególnych składników mleka kobiecego. Szczególnie odnosi się to do frakcji tłuszczowej mleka i dotyczy zawartości poszczególnych kwasów tłuszczowych. Dieta nie wpływa bowiem na zawartość tłuszczu ogółem. Kwasy tłuszczowe obecne w mleku kobiecym pochodzą z syntezy de novo przez gruczoły mleczne, z uruchamiania zapasów tkanki tłuszczowej oraz z tłuszczu obecnego w aktualnej diecie kobiety karmiącej piersią.
W mleku kobiet spożywających dietę bogatowęglowodanową będzie większa ilość nasyconych kwasów tłuszczowych w porównaniu z tymi, które spożywają mało węglowodanów. Zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych jest bezpośrednio związana z dietą matki karmiącej. Kwasy te są prekursorami długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne we wczesnym okresie rozwoju organizmu, szczególnie w rozwoju tkanek bogatych w błony komórkowe, takich jak mózg i siatkówka. Są jednocześnie prekursorami prostoglandyn i eikozanoidów pełniących funkcje regulacyjne są m.in. mediatorami odpowiedzi immunologicznej, przepływu naczyniowego krwi i agregacji płytek. Zawartość długołańcuchowych kwasów tłuszczowych w mleku obniża się wraz z wydłużeniem okresu karmienia piersią, co świadczy o wyczerpaniu zapasów nagromadzonych w tkance tłuszczowej. W mleku kobiet spożywających dużo ryb jest wyższa zawartość DHA niż u innych. Należy podkreślić, że mleko kobiece różni się zasadniczo od mleka krowiego, z którego produkuje się mleka do żywienia sztucznego niemowląt. Poza omawianymi wcześniej długołańcuchowymi wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi wyłącznie w mleku kobiecym obecne są oligosacharydy- prebiotyki stymulujące rozwój korzystnej flory bakteryjnej. Jak się przypuszcza niespecyficzne przeciwzapalne właściwości mleka kobiecego mogą być związane w wpływem oligosacharydów na adhezję komórek. W mleku kobiecym są obecne bifidobakterie nie występujące w mleku innych ssaków oraz cały szereg innych składników m. in. cytokinin, czynników wzrostu, nukleotydów o jeszcze nie do końca poznanym działaniu. Mleko kobiece posiada zdolność aktywnego stymulowania śluzówki jelita i systemu odpornościowego niemowlęcia. Jest pokarmem unikalnym i nie do odtworzenia. Bowiem to nie działanie poszczególnych składników mleka kobiecego, ale cały proces karmienia naturalnego odgrywa zasadniczą i podstawową rolę w prawidłowym rozwoju niemowlęcia. |
|