Autor Wiadomość
EliaT
PostWysłany: Pon Lut 26, 2024 9:03 pm    Temat postu:

Hale stalowe to obecnie jedno z najpopularniejszych rozwiązań budowlanych, które stosuje się w szeroko pojętym przemyśle oraz w branży rolniczej. Konstrukcje te oferują wiele zalet, w tym m.in. wytrzymałość i trwałość, szybka budowa, oszczędność finansowa, elastyczność projektowania, łatwość modyfikacji i przestronność. Jeżeli chcielibyście dowiedzieć się więcej na ten temat to koniecznie sprawdźcie tutaj https://moje-gniezno.pl/123291/wentylacja-grawitacyjna-hali-magazynowej-poradnik/
EliaT
PostWysłany: Pon Lis 07, 2022 2:29 pm    Temat postu:

To może podrzucicie swoje doświadczenia w kwestii otwarcia punktu opieki dziennej dla dzieci? Właśnie planuję taką działalność, ale w kwestiach przepisów sanepidowskich jestem kompletnie zielona. Przy całej reszcie mam ogromne wsparcie od https://www.wioski.co/dla-opiekunow . Mam nadzieję, że reszta formalności pójdzie równie łatwo.
gazela
PostWysłany: Sob Maj 28, 2022 1:16 pm    Temat postu:

W sumie dlatego ja również jestem zdania, że bardzo fajnym rozwiązaniem jest mieć możliwość sprzedaży przez Zalando. Wydaje mi się, że właśnie coraz więcej firm się na takie rozwiązanie decyduje i jest to bardzo ciekawa opcja.
cugger
PostWysłany: Czw Mar 31, 2022 7:49 pm    Temat postu:

Ja nie mam pojęcia, jak to ma zadziałać, bo nie mam jeszcze budynku do odbioru, dopiero są plany. I zastanawiam się bardzo mocno, czy powinnam dodatkowo sprawdzić coś takiego jak dźwig towarowy , czy nie. Można to dać, ale to chyba już na etapie projektowania? W sensie, że teraz mielibyśmy to po prostu ogarniać ?
iza
PostWysłany: Sro Kwi 26, 2017 1:30 pm    Temat postu: przedawnienie wniosku?

co zrobić jeżeli od złożenia wniosku minęło więcej niż dwa tygodnie a odbioru jeszcze nie było? Czy sanepid ma na to maksymalnie dwa tygodnie czy nie ma określonego terminu w jakim musi taki odbiór przeprowadzić?
Zośka
PostWysłany: Pon Mar 16, 2009 7:52 pm    Temat postu:

Pani Marto a nie łatwiej wziąć projekt pod pachę i podejść do właściwej Stacji San.-Epid. do Nadzoru Zapobiegawczego i zapytać? Wyjaśni Pani jakie zmiany w pomieszczeniach wprowadzono i NZ powinien Panią pokierować. To już od nich zależy czy będzie Pani musiała jeszcze raz projekt uzgadniać...Z doświadczenia wiem, że różnie podchodzą do takich spraw, mniej lub bardziej liberalnie...
Nigdy nie słyszałam o wizycie wstępnej przed odbiorem, ale istnieje coś takiego jak decyzja zatwierdzająca warunkowo obiekt na 3 m-ce i później rekontrola, czyli jeśli podczas odbioru okaże się, że są jakieś drobne usterki to ma Pani trochę czasu na poprawę. Radzę zerknąć do rozporządzenia unijnego 852/2004, w szczególności załącznik II - tam znajdzie Pani wymagania, jakie powinno spełniać pomieszczenie.
Podczas odbioru Sanepid na pewno będzie chciał obejrzeć wszystkie pomieszczenia, z których będą korzystali pracownicy sklepu.

Leo działasz nielegalnie, więc musisz się liczyć z kosekwencjami. I tyle.
Marta
PostWysłany: Pon Mar 16, 2009 10:33 am    Temat postu: Odbiór

Jeszcze 1 pytanie:
- Rysunek techniczny, który posiadamy nie jest aktualny, poprzedni właściciel zdaje się, że na własną rękę pousuwał ścianki działowe (niektóre) i 2 umywalki.
Czy wystarczy na ten rzut techniczny nanieść samodzielnie zmiany czy trzeba to komuś zlecić (komu?) czy sporządzić całkowicie nowy plan (gdzie i jak?)?
Zgłoszenie będzie dokonywane w Krakowie, może ktoś z Was jest właśnie z tego oddziału sanepidu i wie, jak to tam wygląda i jacy ludzie przychodzą na kontrolę Sad
Leo
PostWysłany: Pon Mar 16, 2009 10:16 am    Temat postu:

Jakie jest ryzyko, że ktoś zrobi kontrol akurat w tym miejscu skoro zgłoszenia do sanepidu nie było a coś tam spożywczego sprzedaję. Wiem, że to jest be ale z przyczyny technicznej muszę wstrzymać się ze zgłoszeniem jeszcze kilka miesięcy Sad później już będzie legalnie ale na razie mam lekkiego pietra.
Od czego zależy wysokość grzywny i w jakich sytuacjach sprawa idzie do sądu? I jakie jest wówczas zagrożenie też grzywna czy zamykają na dożywocie?Razz
M
PostWysłany: Pon Mar 16, 2009 10:06 am    Temat postu: odbiór pomieszczenia na sklep spożywczy

Co jest niezbędne do otrzymania pozwolenia na prowadzenie sklepu?
Pomieszczenie sklepowe ma osobne wejście dla klientów a osobne dla personelu, jest też podjazd. W pomieszczeniu obok jest magazyn a dalej punkt ksero (wszystko w ramach 1 lokalu) po 2 stronie jest kuchnia oraz pokój socjalny oraz toaleta (także w 1 lokalu).
Z kuchni korzystać zamierzamy jak z pomieszczenia socjalnego, trzymać tam własne produkty, czy wobec tego sanepid też ma prawo ją kontrolować?
Czy zgłaszając część lokalu wielopokojowego należy udostępnić sanepidowi do wglądu wszystkie pomieszczenia czy tylko te, które będą w jakimś stopniu powiązane ze sklepem spożywczym?
Czy można się z sanepidem umówić na wizję wstępną (nie na odbiór) zanim pokupujemy meble itd. czy od razu odbiór?
Czy jeżeli sanepidowi coś nie spasuje można ponownie prosić o rozpatrzenie wniosku o pozwolenie jeżeli wprowadzi się poprawki?
Gość
PostWysłany: Pon Lut 09, 2009 8:28 am    Temat postu:

O ile wiem to mandat do 5000 pln lub sprawa kierowana do sądu.
Leo
PostWysłany: Sro Lut 04, 2009 10:09 am    Temat postu:

Jakie sankcje grożą za sprzedaż drobnych art. spożywczych bez odbioru lokalu przez sanepid?
Gość
PostWysłany: Czw Sty 15, 2009 1:25 pm    Temat postu:

Od początku. Jeżeli chcesz otworzyć sklep spożywczy to faktycznie musi być projekt (tzn. minimum rzut pomieszczeń zwymiarowany, drugi rzut z wyposażeniem - szafki, lady, umywalki - tak zwany rzut technologiczny, przekrój pomieszczeń z zaznaczoną wysokością, opis technologiczny - jaki towar sprzedawany, ilość zatrudnionych osób, rodzaj ogrzewania, rodzaj wentylacji, podłączenie do sieci wodno-kanalizacyjnej, opis wyposażenia pomieszczeń z odnośnikami do rzutu - oraz mapa sytuacyjno-wysokościowa.
Taki projekt opiniuje nadzór zapobiegawczy w porozumieniu z higieną żywności.
Jeżeli na te pomieszczenia (sklep) wydane zostało już postanowienie na użytkowanie (wydawane przez nadzór zapobiegawczy) to wystarczy dogadać się z higieną żywienia żeby wydała decyzję zatwierdzającą sklep. Higiena żywności może się na to zgodzić albo nie. Wszystko to jest możliwe pod warunkiem, że nie dokonano żadnych zmian w sklepie (nie przesuwano ścian itd.).
Odnośnie odbioru. Odbiór dokonuje się na wniosek inwestora (Twój) w terminie dwóch tygodni od daty wpłynięcia wniosku do sanepidu. Ja zawsze się umawiam na odbiór z inwestorem, dlatego warto na wniosku napisać numer telefonu do siebie, aby sanepid mógł zadzwonić.
Odnośnie sprzedaży. Jeżeli będziesz sprzedawać żywność (opakowaną, nie opakowaną, napoje itd.) zawsze musisz posiadać zezwolenie z sanepidu.
Odnośnie towaru. Do odbioru zgłaszasz gotowy sklep, teoretycznie bez towaru, ale tą kwestię dogadaj w sanepidzie u siebie w mieście.
Garść dodatkowych informacji. Aby sprzedawać w sklepie musisz mieć wykonane badania na nosicielstwo. W sklepie musisz mieś książkę kontroli. Warto mieć na odbiór badania ze skuteczności wentylacji i instalacji elektrycznej (że nie grozi porażeniem). Na odbiorze sanepid powinien sprawdzać zgodność wykonania z projektem, który dajesz do zaopiniowania. Uzgodnienie projektu i odbiór są płatne.
Marta
PostWysłany: Czw Sty 15, 2009 11:35 am    Temat postu: zgłoszenie lokalu, projekt i odbiór

Witam serdecznie,
z góry zaznaczam, że jestem jeszcze totalnie zielona Smile
Mam wynajęty lokal ok 150m2 wcześniej był tutaj punkt ksero, bufet oraz sklep spożywczy.
Lokal dzieli się na 3 pomieszczenia do prowadzenia działalności oraz niewielkie zaplecze socjalne z pokojem socjalnym oraz oddzielną łazienką dla pracowników i dla klientów. Posiadamy także oddzielne wejście dla klientów i dla dostawców.
W jednym pomieszczeniu już działamy, jako firma poligraficzna, chcemy tak jak poprzednicy otworzyć jeszcze sklep spożywczy.
Jakie kroki po kolei musimy podjąć?
Wiem, że potrzebny jest jakiś projekt techniczny i opis do projektu ale nie wiem czy mamy zrobić nowy czy nie wystarczy stary projekt który wcześniej zgłaszali nasi poprzednicy?
Co musi się w tym projekcie zawierać?
Czy jeżeli zostanie on zatwierdzony to sanepid przychodzi na odbiór lokalu w umówionym terminie czy kiedy chce?
Czy jeżeli będziemy sprzedawać na początku tylko paczkowane produkty, których nie trzeba chłodzić (czekolada, woda mineralna, cola itp) to też od razu jest potrzebny sanepid? Czy też przy takich produktach nie trzeba się jeszcze zgłaszać?
Czy jeśli ktoś z sanepidu przyjdzie na kontrolę mogę mieć już towar spożywczy na stanie? albo chociaż na magazynie? Jeszcze nie sprzedawać ale po prostu mieć?
Z góry dziękuję, pytania może banalne ale to dopiero nasze początki Wink


Załóż bezpłatnie forum phpbb2 lub phpbb3 na Forumoteka.pl

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group