Autor Wiadomość
wogo
PostWysłany: Pon Sty 25, 2010 11:55 pm    Temat postu:

Z powiatową stacją s-e w N. może być niezła jazda... Ale życzę powodzenia! Przysłowie mówi, że do odważnych świat należy.
pawlonik
PostWysłany: Pon Sty 25, 2010 10:54 pm    Temat postu:

Sansei napisał:
Oczywiście, że powinny takie być. Zwłaszcza w wc


to byl by super sklep hmmm
Sansei
PostWysłany: Pon Sty 25, 2010 10:53 pm    Temat postu:

Oczywiście, że powinny takie być. Zwłaszcza w wc
pawlonik
PostWysłany: Pon Sty 25, 2010 10:46 pm    Temat postu: hmm

Sklep juz dawno powinien byc otwarty tylko czekamy na sanepid
a sanepid ma 30 dni. Nikt jeszcze nie byl w tym lokalu zobaczyc
jak wyglada a propo jakichs projektow nic mi nie wiadomo jak bylem inspektor powiedzial trzeba dzwonic i sie dowadywac jak bedzie wolny
ppytalem tylko zeby zobaczyl lokal powiedzial tak nie wolno , wtedy bym wiedzial co zmienic itd a tak to siedze i czekam .Wczesniej roznego rodzaju byly inne sklepy w tym lokalu ale odbior musi byc bo to przeciez pieniazki


szkolenia nie odbylem gdzie i po co i jakie szkolenie ???
wyposazyc sklep w co sa lady regaly itd jest woda ciepla zimna ,kibel wentylacja czego jeszcze trzeba moze drzwi samo zamykalne by usadysfakcjonowaly ????Smile

a gdzie moge znalesc wymogi takiego sklepu ??regulamin itd
czy po prostu humor inspektora to regulamin
wogo
PostWysłany: Pon Sty 25, 2010 10:39 am    Temat postu:

Czując się "wywołanym do tablicy" informuję, że post z 23.01 pisałem opierając się na swoim kilkunastoletnim doświadczeniu [jako pracownik powiatowej stacji s-e, projektant, rzeczoznawca].
Nie mam zamiaru wprowadzania nikogo w błąd. Nie wypowiadam się o zawiłościach "prawa budowlanego", gdyż działania pracowników inspekcji sanitarnej opierają się o przepisy wynikające z ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Przypominam, że jest to: "Forum wymiany doświadczeń i wiedzy pracowników stacji sanitarno-epidemiologicznych". Wymieniamy się doświadczeniami, wiedzą itp. Ja mam takie doświadczenia w takim przypadku.
Zwracam uwagę, że nikt nie ma obowiązku stosować się bezkrytycznie do rad zawartych na tym forum - sami podejmujemy decyzje gospodarcze i jeśli mamy na to ochotę otwieramy swój "sklep ze zdrową żywnością tylko produkty pakowane" bez jakiegokolwiek projektu, opinii o projekcie, bez zgłoszenia do odbioru we właściwej stacji s-e itp. Otwieramy - i czekamy co będzie...
A później, mając pewne doświadczenie opisujemy je na tym forum.
go??
PostWysłany: Pon Sty 25, 2010 9:19 am    Temat postu: pakowana żywność

Ładnie tak wprowadzać w błąd pytającego? Projekt w tej sprawie nie jest potrzebny a jeżeli jest to prosze podac podstawę prawną. To przecież nie jest odbiór budowlany na podstawie art 56 Prawa budowlanego. Jezeli była zmiana sposobu uzytkowania pomieszczen to projekt może nakazać wykonać tylko organ budowlany ale nigdy (!!!) Inspektor Sanitarny.
wogo
PostWysłany: Sob Sty 23, 2010 12:57 pm    Temat postu:

Tak, przez ciekawość: od kiedy wiesz, że "chcesz otworzyć sklep ze zdrową żywnością tylko produkty pakowane"? Warto działać przewidując [np. że za 2 tygodnie zakończę remont, budowę, wyposażanie].
Piszesz, że dają sobie 2 tygodnie - to normalne i zgodne z prawem. Radzę ten czas przeznaczyć na wykonanie i wyposażenie Twojego sklepu, zgodnie z zaopiniowanym pod względem spełnienia wymagań sanitarnohigienicznych projektem, który powinieneś przedstawić w trakcie odbioru. Jeśli nie masz takiego projektu - masz 2 tygodnie czasu, aby go opracować i uzgodnić, lub zlecić opracowanie i uzgodnienie.
Pytasz do czego się mogą "przyczepić" - w zasadzie, jeśli wykonasz swój sklep zgodnie z projektem o którym pisałem wyżej - to do niczego.
Pomijam sprawy formalne [szkolenie z podstaw higieny, książeczka zdrowia itp] - czy masz książeczkę, czy odbyłeś szkolenie?
Jak skrócić oczekiwanie na tzw. "odbiór" - sugeruję zaproponować własny transport na określoną, wyznaczoną przez pracownika sanepidu godzinę. Wielokrotnie odległe terminy "odbiorów" wynikają z braku środków transportu w powiatowych stacjach.
pawlonik
PostWysłany: Sob Sty 23, 2010 12:19 pm    Temat postu: Pakowana żywność

Witam chcę otworzyć sklep ze zdrową żywnością tylko produkty pakowane
czy muszę mieć odbiór sanitarny i do czego się przyczepią ?????
Tym bardziej że nie spieszy im w ogóle za 2 tygodnie mam zadzwonić i się spytać czy mają czas może się coś zwolni przecież to jest obłęd tyle czekać

!!!!!!!!


Załóż bezpłatnie forum phpbb2 lub phpbb3 na Forumoteka.pl



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group