Autor |
Wiadomość |
wypych |
Wysłany: Czw Mar 18, 2010 6:07 pm Temat postu: . |
|
Ok, dzięki za pomoc.
Dam znac jak cos juz sie wyjasni.
Mam jeszcze jedno pytanko - czy kazdy moj wytworzony produkt musi byc zgloszony do sanepidu, opatentowany i czy codziennie musze robic probki wytworzonych przeze mnie produktow?
Pozdrawiam |
|
|
wogo |
Wysłany: Czw Mar 18, 2010 4:12 pm Temat postu: |
|
Spotkałem się z przypadkiem produkcji w pomieszczeniach stołówki szkolnej wyrobów "na zewnątrz" [do bufetów, sklepików szkolnych itp]. Czyli czegoś takiego, o czym prawdopodobnie myślisz.
Uważam, że sprawa jest do załatwienia. Wspólnie z nadzorującym inspektorem sanitarnym, lub jego pracownikiem [HŻ] zastanówcie się, czy masz warunki do magazynowania opakowań jednorazowych [np. szafa magazynowa lub wydzielony regał] , czy uda się wygospodarować w pomieszczeniach zaplecza stołówki stanowisko pakowania [którego to stanowiska zazwyczaj nie ma w typowych stołówkach szkolnych] i przechowywania [szafa chłodnicza na zapakowane wyroby], oraz sensowny higienicznie i "bezkolizyjny" sposób ekspedycji wyrobów do pojazdu przewożącego wyroby.
Napisz co i jak załatwiłeś. |
|
|
wypych |
Wysłany: Czw Mar 18, 2010 3:34 pm Temat postu: PODNAJEM LOKALU A PRODUKCJA SPOZYWCZA |
|
Witam serdecznie,
Mam taki dylemat.
Otoz jestem zainteresowany produkcja spozywczą i chcialbym sie zorientowac jak to wygląda jesli chodzi o podnajmowanie kuchni w stolowce szkolnej badz w restauracji. Z tego co sie orientuje, odbiory sanepidu są. Pytanie - czy jesli chcialbym produkowac cos innego niz obiadki itp. zalozmy,ze kanapki, salatki, pierogi to jak na to wszystko zareaguje sanepid? Beda jakies przeciwskazania? Dziękuje serdecznie za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam |
|
|