Autor Wiadomość
marica
PostWysłany: Pon Lis 04, 2019 6:13 pm    Temat postu:

Dobra wentylacja będziecie z pewnością potrzebna tutaj skoro chcesz otworzyć tego typu biznes. Tak się składa, że moja znajoma ostatnio w swojej restauracji zakładała wentylację. Z tego co wiem to korzystała wtedy z usług http://solutconstruction.pl/montaz-wentylacji.html . Także możesz się w tym kierunku też zgłosić do nich.
sama
PostWysłany: Pią Kwi 23, 2010 7:05 am    Temat postu:

Chodzi o to jaki wynik badania wody inwestor ma przedstawić do odbioru budowlanego. Cały zakres z rozporządzenia? Bo niby dlaczego inny.
Hans
PostWysłany: Czw Kwi 22, 2010 9:07 pm    Temat postu:

Z wodą to niezbyt trafny przykład, jest rozporządzenie o wodzie do spożycia, które określa jakie ma ona spełniać parametry.
sama
PostWysłany: Czw Kwi 22, 2010 7:40 pm    Temat postu:

Najpierw może należałoby się zastanowić jakie są podstawy prawne do żądania wyników badań, czy protokołów przeglądów kominiarskich. W prawie budowlanym w art. 56 mówi się tylko, że PIS ma wydać opinię czy obiekt został wykonany zgodnie z projektem. Natomiast niezbędne protokoły inwestor przedkłada inspektorowi nadzoru budowlanego przy składaniu wniosku o wydanie decyzji w sprawie pozwolenia na użytkowanie budynku. Z drugiej strony jak inspektor sanitarny ma stwierdzić czy obiekt wykonano zgodnie z projektem np. że wentylacja jest wykonana prawidłowo jak zakładał projekt jeżeli nie ma możliwości tego sprawdzenia. Uważam że jest tutaj poważna luka prawna bo z drugiej strony nie może być tak że każdy żąda od inwestora w trakcie odbioru co uważa za stosowne a inwestor wcześniej nie jest na to przygotowany bo niby skąd ma wiedzieć. Jak choćby problem jakości wody i zakresu jej badania, nigdzie to nie jest określone. Może wystarczy tylko bakteriologia a może nie, bo zastosowano materiały niewłaściwe lub jakieś filtry za wodomierzem i może konieczne są badania chemiczne.
kegarx
PostWysłany: Czw Kwi 15, 2010 10:32 am    Temat postu:

wg mojej skromnej wiedzy:
protokoły kominiarskie wołać wtedy gdy wentylacja pomieszczeń odbywa się kanałami grawitacyjnymi

pomiary skuteczności wentylacji wtedy gdy wentylacja pomieszczeń odbywa się w wymuszony mechaniczny sposób ( centrala wentylacyjna, anemostaty i tego typu bajery)

pojawia się jeszcze kwestia na przykład okapów kuchennych czy innych podobnych odciągów miejscowych... jednak nie do końca wiem do czego to podpiąć i czy w ogóle podpinać.
pzdr
marowtc
PostWysłany: Wto Kwi 13, 2010 7:27 am    Temat postu: wentylacja

witam!mam pytanie!czy idąc na odbiór istniejącego obiektu tj. np. zakład małej gastronomii (kebab), sklepy spożywcze, restauracje muszę wymagać pomiarów wentylacji!!a jak nie to kiedy takich pomiarów wymagać! a kiedy np wymagać opinii kominiarskiej??dzięki


Załóż bezpłatnie forum phpbb2 lub phpbb3 na Forumoteka.pl



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group