Autor Wiadomość
Zośka
PostWysłany: Sro Kwi 21, 2010 3:27 pm    Temat postu:

oczywiście, że nie może to być jedna toaleta dla klientów i personelu...
Bart
PostWysłany: Sro Kwi 21, 2010 12:19 pm    Temat postu:

wogo napisał:
W województwie w którym mieszkam obowiązuje zasada, że obiekty z salą konsumpcyjną posiadają sanitariat dla konsumentów, natomiast obiekty gastronomiczne prowadzące wyłącznie sprzedaż "na wynos" mogą sanitariatu dla konsumentów nie posiadać.
Szukając odpowiedzi na drugie pytanie proponuję zapoznać się z projektem zakładu gastronomicznego [zaopiniowanym pod względem sanitarnohigienicznym], i postępować zgodnie z tym projektem - umieścić umywalki i zlewy tam, gdzie je zaprojektowano.
Jeśli projektu nie ma, to sugeruję zastanowić się, gdzie obsługa obiektu umyje ręce, gdzie umyje drobny sprzęt kuchenny [zakładam, że GN-y myte są w zakładzie kateringowym].


Dziękuję za odpowiedź.
Zastanawia mnie w jaki sposób są odebrane lokale z jedzeniem wietnamskim. Nie ma tam toalet, a ludzie jedzą na miejscu.
Ja mam toaletę ale jedną, może uda mi się ją przerobić na dwie, a jeśli nie to wątpię aby sanepid odebrał mi jedną dla personelu i dla klienta. powiedzcie mi, że się mylę.
wogo
PostWysłany: Sro Kwi 21, 2010 7:07 am    Temat postu:

W województwie w którym mieszkam obowiązuje zasada, że obiekty z salą konsumpcyjną posiadają sanitariat dla konsumentów, natomiast obiekty gastronomiczne prowadzące wyłącznie sprzedaż "na wynos" mogą sanitariatu dla konsumentów nie posiadać.
Szukając odpowiedzi na drugie pytanie proponuję zapoznać się z projektem zakładu gastronomicznego [zaopiniowanym pod względem sanitarnohigienicznym], i postępować zgodnie z tym projektem - umieścić umywalki i zlewy tam, gdzie je zaprojektowano.
Jeśli projektu nie ma, to sugeruję zastanowić się, gdzie obsługa obiektu umyje ręce, gdzie umyje drobny sprzęt kuchenny [zakładam, że GN-y myte są w zakładzie kateringowym].
Bart
PostWysłany: Wto Kwi 20, 2010 10:47 pm    Temat postu: Wymogi dla lokalu serwującego dania na wynos

Witam,
Słyszałem, że w lokalach serwujących dania na "wynos" nie trzeba urządzać toalety dla klienta - czy jest to prawdą?
I drugie pytanie - jeśli wszystkie potrawy oferowane przez bar zostają dowiezione z firmy cateringowej współpracującej z barem [są przywiezione podgrzane, tylko należy je włożyć do bemarów] to czy na sali obsługi powinna znaleźć się tylko umywalka czy również 2 komorowy zlew.
Z góry dziękuje za odpowiedź.


Załóż bezpłatnie forum phpbb2 lub phpbb3 na Forumoteka.pl

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group