Autor |
Wiadomość |
Zośka |
Wysłany: Sro Kwi 21, 2010 3:27 pm Temat postu: |
|
oczywiście, że nie może to być jedna toaleta dla klientów i personelu... |
|
|
Bart |
Wysłany: Sro Kwi 21, 2010 12:19 pm Temat postu: |
|
wogo napisał: | W województwie w którym mieszkam obowiązuje zasada, że obiekty z salą konsumpcyjną posiadają sanitariat dla konsumentów, natomiast obiekty gastronomiczne prowadzące wyłącznie sprzedaż "na wynos" mogą sanitariatu dla konsumentów nie posiadać.
Szukając odpowiedzi na drugie pytanie proponuję zapoznać się z projektem zakładu gastronomicznego [zaopiniowanym pod względem sanitarnohigienicznym], i postępować zgodnie z tym projektem - umieścić umywalki i zlewy tam, gdzie je zaprojektowano.
Jeśli projektu nie ma, to sugeruję zastanowić się, gdzie obsługa obiektu umyje ręce, gdzie umyje drobny sprzęt kuchenny [zakładam, że GN-y myte są w zakładzie kateringowym]. |
Dziękuję za odpowiedź.
Zastanawia mnie w jaki sposób są odebrane lokale z jedzeniem wietnamskim. Nie ma tam toalet, a ludzie jedzą na miejscu.
Ja mam toaletę ale jedną, może uda mi się ją przerobić na dwie, a jeśli nie to wątpię aby sanepid odebrał mi jedną dla personelu i dla klienta. powiedzcie mi, że się mylę. |
|
|
wogo |
Wysłany: Sro Kwi 21, 2010 7:07 am Temat postu: |
|
W województwie w którym mieszkam obowiązuje zasada, że obiekty z salą konsumpcyjną posiadają sanitariat dla konsumentów, natomiast obiekty gastronomiczne prowadzące wyłącznie sprzedaż "na wynos" mogą sanitariatu dla konsumentów nie posiadać.
Szukając odpowiedzi na drugie pytanie proponuję zapoznać się z projektem zakładu gastronomicznego [zaopiniowanym pod względem sanitarnohigienicznym], i postępować zgodnie z tym projektem - umieścić umywalki i zlewy tam, gdzie je zaprojektowano.
Jeśli projektu nie ma, to sugeruję zastanowić się, gdzie obsługa obiektu umyje ręce, gdzie umyje drobny sprzęt kuchenny [zakładam, że GN-y myte są w zakładzie kateringowym]. |
|
|
Bart |
Wysłany: Wto Kwi 20, 2010 10:47 pm Temat postu: Wymogi dla lokalu serwującego dania na wynos |
|
Witam,
Słyszałem, że w lokalach serwujących dania na "wynos" nie trzeba urządzać toalety dla klienta - czy jest to prawdą?
I drugie pytanie - jeśli wszystkie potrawy oferowane przez bar zostają dowiezione z firmy cateringowej współpracującej z barem [są przywiezione podgrzane, tylko należy je włożyć do bemarów] to czy na sali obsługi powinna znaleźć się tylko umywalka czy również 2 komorowy zlew.
Z góry dziękuje za odpowiedź. |
|
|