Autor Wiadomość
Ira
PostWysłany: Sro Lut 02, 2022 6:19 pm    Temat postu:

Tak, osoba podnajmująca lokal na warzywniak musi złożyć wniosek o zatwierdzenie we właściwej terytorialnie stacji sanitarno- epidemiologicznej. W lokalu ( zakładam, że jest to punkt stały a nie ruchomy lub tymczasowy) powinna być bieżąca woda zimna i ciepła umywalka do mycia rąk, miejsce do mycia sprzętu pomocniczego np. noża do przekrojenia warzywa), miejsce na odzież ochronną i osobistą. Personel ma mieć wydzieloną toaletę z umywalką. To tak ogólnie, najlepiej dopytać we właściwej stacji.
boguslawa
PostWysłany: Sob Sty 22, 2022 2:04 pm    Temat postu:

prowadzilam sklep wielobranzowy Obecnie chce wynajac pod zieleniak czy musi byc odbior sanepidu i jakie warunki musza byc spelnione
boguslawa
PostWysłany: Sob Sty 22, 2022 1:14 pm    Temat postu:

prowadzilam sklep wielobranzowy Obecnie chce wynajac pod zieleniak czy musi byc odbior sanepidu i jakie warunki musza byc spelnione
natalya
PostWysłany: Sro Sie 11, 2021 10:58 am    Temat postu: warzywniak a sanepid

Witam! mam zamiar otworzyć warzywniak. Co powinnam załatwić w sanepidzie? Co powinnam załatwić? czy można sprzedawać produkty od rolników?
Będę wdzięczna za odpowiedz!
Loki
PostWysłany: Wto Cze 09, 2020 3:13 pm    Temat postu:

Cześć,
szansa jest, ale pozostaje kwestia wspólnej toalety i socjalu. Musisz zadzwonić do sanepidu i dowiedzieć się u źródła, bo co powiat to inny obyczaj. Generalnie nie powinni robić w tej kwestii problemu.
Ala123
PostWysłany: Wto Maj 12, 2020 9:31 pm    Temat postu:

Witam
Mam pytanie odnosnie otwarcia sklepu z warzywami : lokal który chcę wynająć pod tą działalność jest podzielony, w jednej części jest salon kosmetyczny, a druga jest do wynajecia. Pomieszczenia są osobne, łączy je tylko toaleta i kuchnia.wejscia do lokali są osobne. Czy jest szansa ze sanepid da pozwolenie na otwarcie warzywniaka w takim lokalu?
Będę niezmiernie wdzięczna za pomoc
luiza
PostWysłany: Pią Sty 21, 2011 7:49 pm    Temat postu: warzywniak a sanepid

Witam! mam zamiar otworzyć warzywniak, a tak dokładniej przejąć sklep po poprzednich włascicielach! Wiec branza sie nie zmieni, bede sprzedawac dokladnie to samo!!! Co powinnam załatwić w sanepidzie?
Bede wdzieczna za odpowiedz!
wogo
PostWysłany: Pią Maj 14, 2010 3:16 pm    Temat postu:

I w ten sposób, unikniesz wielu przygód, pamiętaj jedynie, aby nie rozszerzać działalności m. in. o pośrednictwo...

Poczytaj:

http://www.wsse.bialystok.pl/index.php/bezpieczestwo-ywnoci/378-dostawy-bezporednie

... i pytaj [bo do tego jest forum]
Zośka
PostWysłany: Pią Maj 14, 2010 2:33 pm    Temat postu:

fakt, nie wzięłam tego pod uwagę, więc pytanie do Gościa:
- czy jesteś producentem tych warzyw i sprzedajesz ich niewielkie ilości na rynku lokalnym?
jeśli tak, to w tym wypadku nie jest wymagane zatwierdzenie zakładu, ale mimo wszystko musi on być wpisany do rejestru zakładów będących pod nadzorem PIS - czyli w takim wypadku należy złożyć wniosek o wpis do rejestru (a nie jak w przypadku wszystkich innych przedsiębiorców o zatwierdzenie i wpis do rejestru)
wogo
PostWysłany: Pią Maj 14, 2010 8:24 am    Temat postu:

Jest jeszcze taka opcja, że Gość prowadzi działalność w zakresie dostaw bezpośrednich.
Zośka
PostWysłany: Pią Maj 14, 2010 7:14 am    Temat postu:

no to rodzina działa nielegalnie... Pan zresztą też...
art. 64 ustawy o bezpieczeństwie żywności mówi: Podmioty działające na rynku spożywczym (...) składają wniosek o wpis do rejestru zakładów, w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności...
i radzę jak najszybciej ze skruchą poprosić sanepid o odbiór, bo działanie bez zgody jest karane.

Takie zatwierdzenie nie jest wymagane jedynie, jeśli obiekt został wcześniej dopuszczony do prowadzenia działalności na terenie Unii.

orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych musi posiadać każda osoba pracująca w styczności z żywnością, gdy istnieje ryzyko przeniesienia zakażenia na inne osoby - a w przypadku prowadzonej przez Pana działalności istnieje, czyli pracownicy muszą mieć te orzeczenia.
Gość
PostWysłany: Czw Maj 13, 2010 7:27 pm    Temat postu: Warzywniak a sanepid

Otworzyłem właśnie punkt sprzedaży warzyw i owoców na terenie wydzierżawionym od prywatnej osoby. W umowie mam zapewniony dostęp do bieżącej wody i toaletę ale w budynku nieopodal. Mój warzywniak to namiot w środku którego znajduje się szczęka w której przechowuje towar. Podpisałem umowę o wywóz śmieci. Czy wymagany jest odbiór sanepidu i czy moi pracownicy do takiej działalności muszą mieć książeczki sanepidu? Moja rodzina która prowadzi podobną działalność w innym województwie nie potrzebowała inspekcji sanepidu, co innego mówią jednak ludzie z mojej miejscowości. Czy zasady są różne w innych rejonach kraju? Proszę o pilną odpowiedź!

Gościu a regulaminu nie czytałeś, co? :>
Temat poprawiony
Moderator


Załóż bezpłatnie forum phpbb2 lub phpbb3 na Forumoteka.pl

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group