Autor Wiadomość
Mona
PostWysłany: Sro Lis 10, 2010 1:28 pm    Temat postu:

koxik123 napisał:
Gdyby te chorobotwórcze bakterie tak skakały po lokalach to każdy, kto kiedykolwiek jadł coś na mieście, musiałby to później odchorować.

Jak załapiesz żółtaczkę "na mieście" i twoja wątroba odmówi dalszej z Tobą współpracy, to zmienisz zdanie. Tylko Ci się wydaje, ze na wszystko pomaga "stoper" czy inna tak reklamowana pigułka.
Zośka
PostWysłany: Wto Lis 09, 2010 5:23 pm    Temat postu:

nie wprowadzaj zamieszania...
koxik123
PostWysłany: Wto Lis 09, 2010 3:18 pm    Temat postu:

Gdyby te chorobotwórcze bakterie tak skakały po lokalach to każdy, kto kiedykolwiek jadł coś na mieście, musiałby to później odchorować. Czy pracownicy sanepidu naprawdę myślą, że wszyscy pracownicy zakładów gastronomicznych stosują te ich chore wymagania?
Do autorki - tak, musisz zainstalować te wszystkie zlewy i umywalki, łącznie z ta na wysokości 50 cm (do mopa), bo ci nie odbiora lokalu. A w praktyce i tak będziesz uzywac co najwyżej dwóch.
Mona
PostWysłany: Pon Paź 18, 2010 9:21 am    Temat postu:

Mój post może będzie przydługi, ale krócej się nie da.
Wszystkie te pytania świadczą o braku świadomości procesów jakie przebiegają podczas nawet tak ograniczonej tematycznie działalności, jaką jest działalność takiej kawiarenki. I o związanych z taką działalnością zagrożeniach.
W domu mamy jeden zlew w kuchni, drugą umywalkę w łazience i jakoś dajemy sobie radę. Od czasu do czasu ktoś się rozchoruje, ale to jest nasz rodzinny problem. Poza tym w środowisku domowym mamy swoje bakterie i wymieniamy je sobie podczas codziennego życia. A jak pójdziemy do kawiarenki, to nie chcielibyśmy otrzymać w prezencie bakterii (także chorobotwórczych, np. gruźlicy) od tego nawet sympatycznego bruneta z sąsiedniego stolika, o tym ochlapusie spod okna nie wspomnę.
Stad odrębne punkty wodne - dla naczyń wielorazowego użytku, na których podawane są posiłki konsumentom i odrębne dla mycia drobnego sprzętu używanego na terenie bufetu do nakładania i porcjowania (czynności mikrobiologicznie "czyste").
A do utrzymania higieny osobistej jeszcze inne. W tej umywalce, w której myje się ręce, od czasu do czasu przepłuczesz szmatę, którą zetrzesz pochlapaną ladę.
Te odrębne punkty wodne wymuszają przynajmniej teoretycznie zachowanie zasady oddzielenia procesów "czystych" od "brudnych" i ograniczają możliwość przeniesienia zanieczyszczeń.
Natomiast pomysł "zatrudniania" do sprzątania pomieszczeń kawiarenki obcej firmy jest kosmiczny. Brudzi się tu i teraz i sprząta się tu i teraz. Jeśli przewidujesz, że będzie stał człowiek z tej firmy i na każde zawołanie sprzątał - to on w takim razie musi mieć miejsce na swój sprzęt porządkowy Smile
Zośka
PostWysłany: Sro Paź 13, 2010 2:54 pm    Temat postu:

tak naprawdę to zależy od tego co dokładnie ma Pani w planie robić i jak wygląda obiekt, ile pomieszczeń?
ręce trzeba myć po każdej zakończonej czynności w zasadzie i w WC, nie można myć rąk w zlewie/umywalce gdzie myje Pani sprzęt podręczny. Może być tak, że będzie zlewozmywak dwukomorowy, z czego 1 komora do mycia rąk....a noży nie może Pani myć w zleozmywaku w części zmywalnej?
w rozporządzeniu jest tylko mowa o odpowiedniej liczbie umywalek.
Agilent
PostWysłany: Sro Paź 13, 2010 11:00 am    Temat postu:

Zlewozmywak a umywalka to jest roznica, bo jedno sluzy do higieny osobistej a drugie do zapewnienia czystosci naczyń.
Czy musi byc dwukomorow... nie wiem czy to jest gdzies czyms regulowane ale ze wzgledow praktyznych i GHP wypadalo by takowy miec.
alicjajulia
PostWysłany: Sro Paź 13, 2010 10:31 am    Temat postu:

Mam jeszcze jedno pytanie. Kobieta, która robi mi projekt powiedziała, że muszę mieć zlewozmywak dwukomorowy i zmywarkę w części zmywalnej, oprócz tego umywalkę dla siebie i osobny zlewozmywak do mycia noży, którymi będę kroiła ciasto. Czy to nie przesada? Trzy zlewy w jednym małym lokalu? Czy jest jakiś sposób, by tego uniknąć?
I jeszcze jedno, czy jeżeli zatrudnię firmę sprzątająca muszę mieś szafę na środki czystości z doprowadzoną wodą?
Zośka
PostWysłany: Sob Cze 19, 2010 7:36 am    Temat postu:

proszę się zapoznać z rozporządzeniem 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych, w szczególności załącznik II, ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 2006r. może Pani też przejrzeć poprzednie wątki...
co do naczyń wielokrotnego użytku - musi się Pani zaopatrzyć w wyparzacz o temp. wyparzania min. 70-75 st. C, więc nie może to być zwykła domowa zmywarka... i oczywiście wydzielenie miejsca zwrotu brudnych naczyń i wydawania.
alicjajulia
PostWysłany: Pią Cze 18, 2010 12:49 pm    Temat postu: Kawiarenka

Witam.
Planuję otworzyć małą kawiarenkę. Lokal będzie oferował kawę, herbatę, napoje, a z jedzenia tylko gotowe produkty. Mam lokal z jednym wejściem i jedna toaletą (osobna ubikacja). Jakie są muszę spełnić wymogi, aby prowadzić taką działalność i aby sanepid "odebrał" lokal? Dodam, że nie chciałabym korzystać z naczyń jednorazowych.


Załóż bezpłatnie forum phpbb2 lub phpbb3 na Forumoteka.pl

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group