Autor Wiadomość
Zośka
PostWysłany: Wto Sie 03, 2010 11:19 am    Temat postu:

do produktów wymagających warunków chłodnczych lodówki z wkładami lodowymi wystarczą... skoro wystarczają do wożenia przez sanepid prób lodów Very Happy
Kompletnie zielona
PostWysłany: Wto Sie 03, 2010 9:37 am    Temat postu:

wogo napisał:

Namawiam do odwiedzenia powiatowej stacji s-e i rozmowy na ten temat - może pozwolą wozić w pojemnikach termoizolacyjnych.

Tak zrobię oczywiście tylko chciałam mieć jakiś background by w jakiś deklaracjach nie wkopać się na wyższe niż rzeczywiście konieczne wymagania. Oprócz torem termoizolacyjnych i styropianowych pojemników są jeszcze przenośne lodówki - co w tym wypadku może być idealnym rozwiązaniem. Nie myślicie?
wogo
PostWysłany: Wto Sie 03, 2010 9:22 am    Temat postu:

Kompletnie zielona napisała:
Ciekaw jestem jak to wygląda przy dostawie pizzy rowerem czy skuterem, tam po prostu jest specjalna torba i tyle, czy więc adekwatnie w samochodzie nie mógłby się znaleźć specjalny pojemnik, tak na "chłopski rozum"
Otóż w przykładzie który podałaś dostawcy zależy aby towar dotarł do zamawiającego ciepły. Dlatego używane są torby termoizolacyjne itp.
Natomiast Tobie powinno zależeć, aby zamówiony towar dostarczany był w temperaturze zalecanej przez producenta [zazwyczaj są to "warunki chłodnicze"]. Uważam, że specjalne pojemniki termoizolacyjne nie będą wystarczające w przypadku pogody [temperatury otoczenia] takiej jak ostatnio i czasie przejazdu na trasie hurtownia - odbiorca takim jak np w Wawie, Wrocku lub 3mieście w godzinach szczytu. Bez urządzeń chłodniczych, zainstalowanych w pojeździe, nie zapewnisz odpowiednich warunków transportu [nie zachowasz stałej, zalecanej temperatury towaru]. No, chyba, że zdecydujesz się na dostawy produktów dla których temperatura magazynowania [transportu] jest obojętna.
Namawiam do odwiedzenia powiatowej stacji s-e i rozmowy na ten temat - może pozwolą wozić w pojemnikach termoizolacyjnych.
Zośka
PostWysłany: Wto Sie 03, 2010 8:11 am    Temat postu:

spokojnie... można posiłki/produkty wozić w cywilnym samochodzie w odpowiednich styropianowych pojemnikach trzymających temperaturę - tu się kłania monitoring temperatur

kierowca raczej musi mieć orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych

odbiór ne jest wymagany tylko m.in. w stosunku do zakładów pośredniczących w sprzedaży "na odległość" - art. 63 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia - ponieważ jednak zamierzasz przewozić te produkty to taka działalność już się wymyka z pojęcia "na odległość" i de facto ktoś będzie musiał obejrzeć Twój środek transportu, pojemniki, procedury - czy higieniczny itd... a potem wydać decyzję.

co do przygotowywania kanapek w domu - ja nie widzę takiej możliwości, ale odsyłam do właściwej powiatowej stacji, bo praktyka jak wiadomo w różnych kwestiach bywa różna...
Kompletnie zielona
PostWysłany: Wto Sie 03, 2010 7:15 am    Temat postu:

wogo napisał:
Odpowiedź na postawione pytania uzyskasz w powiatowej stacji s-e.
Nie wyobrażam sobie wożenia żywności w "cywilnym" samochodzie.
Chyba, że zapewnisz w nim odpowiednią temperaturę [+ zapis tej temperatury], wilgotność, powierzchnie zmywalne itp. - o wymaganiach stawianych pojazdom przeznaczonym do transportu żywności poinformują Cię pracownicy działu higieny żywności.
O produkcji żywności w domowej kuchni zapomnij. Dlaczego - dowiesz się od sympatycznych pań z działu higieny żywności powiatowej stacji s-e.

OK dzięki -
Ciekaw jestem jak to wygląda przy dostawie pizzy rowerem czy skuterem, tam po prostu jest specjalna torba i tyle, czy więc adekwatnie w samochodzie nie mógłby się znaleźć specjalny pojemnik, tak na "chłopski rozum"
wogo
PostWysłany: Pon Sie 02, 2010 8:42 pm    Temat postu:

Odpowiedź na postawione pytania uzyskasz w powiatowej stacji s-e.
Nie wyobrażam sobie wożenia żywności w "cywilnym" samochodzie.
Chyba, że zapewnisz w nim odpowiednią temperaturę [+ zapis tej temperatury], wilgotność, powierzchnie zmywalne itp. - o wymaganiach stawianych pojazdom przeznaczonym do transportu żywności poinformują Cię pracownicy działu higieny żywności.
O produkcji żywności w domowej kuchni zapomnij. Dlaczego - dowiesz się od sympatycznych pań z działu higieny żywności powiatowej stacji s-e.
Kompletnie zielona
PostWysłany: Pon Sie 02, 2010 8:22 pm    Temat postu:

Mona napisał:
Brzmi to optymistycznie. Jestem kompletnie zielona i chciałabym robić to i to i to. A jakbyś się czuła gdyby kompletnie zielony mechanik naprawiał Ci samochód, kompletnie zielony analityk badał próbkę, a kompletnie zielony dentysta wyrywał ząb? Embarassed

Pytam się na specjalistycznym forum o zgodny z prawem sposób organizacji przyszłej pracy, jeszcze przed przystąpieniem do wykonywania usług. To chyba dobre miejsce i kolejność, nie uważasz? Na tym forum można szukać pomocy, można dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem, no i można komentować. Twój komentarz IMHO nic nie wnosi do sprawy i nie pomaga ani mi ani innym użytkownikom. Może więc lepiej sobie darować, albo spróbować choć trochę pomóc skoro jest się już tak dalece dojrzałym kwestiach sanitarno-epidemiologicznych?
Mona
PostWysłany: Pon Sie 02, 2010 11:40 am    Temat postu:

Brzmi to optymistycznie. Jestem kompletnie zielona i chciałabym robić to i to i to. A jakbyś się czuła gdyby kompletnie zielony mechanik naprawiał Ci samochód, kompletnie zielony analityk badał próbkę, a kompletnie zielony dentysta wyrywał ząb? Embarassed
Kompletnie zielona
PostWysłany: Nie Lip 25, 2010 11:35 am    Temat postu: Pośrednictwo w sprzedaży żywności

Witam
Jak powinnam zorganizować działalność gospodarczą, polegającą w skrócie na dowozie żywności do prywatnych domów. Chciałabym na początku działać "bezmagazynowo" - tj odbierać żywność ze sklepów/hurtowni i przewozić do ostatecznego klienta.
Tu pytania się nasuwają:
- czy siedziba firmy w tym wypadku musi mieć jakikolwiek odbiór sanepidu (chyba raczej nie?)
- czy mój zwykły "cywilny" samochód może zostać wykorzystany do transportu - tj. czy musi bezwzględnie mieć wydzieloną przestrzeń do transportu żywności i odbiór sanepidu, czy wystarczy jakaś deklaracja z mojej strony potwierdzona oględzinami że zapakowany towar będzie przewożony w minilodówkach czy steropianowych pojemnikach?
- oczywiście kierowca/dostawca musi mieć dopuszczenie do pracy z żywnością
I drugie pytanie, jeśli bym chciała w ramach tej działalności we własnym zakresie przygotowywać kanapki ze świeżych produktów, to czy mogę wykonywać je po prostu w domu we własnej kuchni (i czy jest do tego potrzebny jakiś odbiór sanepidu), czy też potrzebuję do tego specjalnego, wynajętego pomieszczenia?

Będę wdzięczna za każdą pomoc, bo jak widać jestem kompletnie zielona...


Załóż bezpłatnie forum phpbb2 lub phpbb3 na Forumoteka.pl

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group