Autor |
Wiadomość |
wogo |
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 9:37 am Temat postu: |
|
mf100 napisała:
A przede wszystkim: jak sprawdzic czy dany lokal jest ok i spelnia wszystkie wymogi??
Sugeruję wykonanie projektu technologii zakładu cateringowego w "fajnym lokalu, który masz na oku", a następnie uzyskanie opinii właściwej powiatowej stacji s-e [lub rzeczoznawcy] o tym projekcie. Po przebudowie i wyposażeniu zgodnie z zatwierdzonym projektem zakład powinien być ok. i spełniać wszystkie wymagania. Inwestujesz dodatkowo w projekt, ale nie masz stresu na "odbiorze".
O szczegóły pytaj w właściwej stacji s-e [nadzór zapobiegawczy]. |
|
|
Zośka |
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 8:21 am Temat postu: |
|
jeśli była tam cukiernia, to masz pół drogi już za sobą...
lokal musi zatem spełniać wymagania rozporządzena nr 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych - proszę się z nim zapoznać - szczególnie interesuje Cię art. 5 oraz załącznik II, należy również przygotować dokumentację GHP/GMP i HACCP obejmującą proces przyjęcia surowców, przygotowywania posiłku i ich transportu do klienta.
proszę przemyśleć kwestię transportu posiłków - muszą być dowożone w taki sposób aby zachować wymagane temperatury (np. drugie danie pow. 63 st. C w momencie podania)
praktycznie nie ma różnicy w przepisach (osobna toaleta dla klientów o ile się nie mylę jest wymagana)
nie ma opcji sprawdzenia... możesz podejść/zadzwonić do właściwej powiatowej stacji, do sekcji higieny żywności i powiedzieć o jaki lokal chodzi, co planujesz teraz tam zrobić, powinni podpowiedzieć co ewentualnie trzebaby jeszcze zmienić.
gdy już będzie wszystko gotowe składa się wniosek o zatwierdzenie i wpis do rejestru na podstawie art. 64 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia |
|
|
mf100 |
Wysłany: Pon Sie 02, 2010 12:32 pm Temat postu: Catering a sanepid |
|
Witam! Szukam i szukam odpowiedzi na moje pytania w internecie i nigdzie nie mogę znaleźć żadnych konkretów
Otóż mam zamiar otworzyć firmę cateringową. Mam na oku fajny lokal ok. 70m2.
I moje pytanie brzmi: jakie warunki musza byc spelnione, aby sanepid zaakceptowal wszystko? Dodam, ze bedzie to tylko jedzenie na wynos- klienci nie beda mieli mozliwosci zjesc w lokalu.
A jesli mieliby mozliwosc zjesc to jaka jest wtedy roznica w przepisach??
A przede wszystkim: jak sprawdzic czy dany lokal jest ok i spelnia wszystkie wymogi?? Czy sanepid ma to moze w swojej "bazie danych" (wczesniej w tym lokalu byla cukiernia)? Czy musze cos zaplacic, aby wszystko sprawdzono (jesli tak to jaka to jest kwota?)?
Bardzo przepraszam za moje pytania, ale co do tego to jestem niestety zielona! |
|
|