wogo |
Wysłany: Czw Wrz 09, 2010 5:57 pm Temat postu: |
|
Na temat wymogów o które pytasz porozmawiaj z rzeczoznawcą d/s sanitarnohigienicznych.
Adresy i kontakty znajdziesz np. tu:
http://www.psse.gda.pl/readarticle.php?article_id=174
Rzeczoznawca opiniuje projekt Twojego zakładu gastronomicznego, ale może także służyć radą, konsultacja, pomocą w zaprojektowaniu tego zakładu.
Projekt Twojego zakładu możesz wykonać sam - jeśli masz wiedzę, jak to zrobić. Jeśli wiedzy nie masz - zleć wykonanie projektu osobie z doświadczeniem w projektowaniu zakładów tego typu.
Gdy prace adaptacyjne w Twoim lokalu wchodzą w zakres działania Prawa Budowlanego - projekt powinna wykonać uprawniona osoba. Płać za projekt wtedy, gdy będzie uzgodniony przez rzeczoznawcę lub pozytywnie zaopiniowany przez na powiatowego inspektora s-e [oraz z ewentualną decyzją właściwego urzędu wydającego pozwolenia budowlane].
Pracownicy stacji s-e zazwyczaj nie prowadzą wykładów na temat projektowania zakładów gastronomicznych - skupiają się na opiniowaniu przedstawionych projektów, zakładając, że osoba podejmująca się projektowania ma pojęcie jak to wykonać.
Na odbiorze zakładu pracowników sanepidu interesuje pozytywnie zaopiniowany projekt i obiekt wykonany zgodnie z tym projektem. |
|