Autor Wiadomość
Zośka
PostWysłany: Pią Lut 04, 2011 8:47 am    Temat postu:

środek transportu się zatwierdza, zrobi to właściwy ze względu na siedzibę prowadzonej działalności powiatowy inspektor sanitarny
(art. 64 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia t.j. Dz. U. 2010 Nr 136, ppoz. 914 z późn. zm.)

jeśli chciałby się Pan zapoznać z konkretnymi wymaganiami, żeby mieć kilka argumentów w rozmowie z sanepidem, proszę zajrzeć do rozporządzenia nr 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych, szczególnie powinien Pana zainteresować załącznik II, rozdział IV (transport), V (wymaganie dla sprzętu), VIII (higiena osobista), IX (środki spożywcze, pkt 5 dotyczy łańcucha chłodniczego), XII (szkolenia) i art. 5 (tam mowa jest o dobrych praktykach i procedurach, których kilka, jak już wcześniej pisałam, musiałby Pan opracować - np. zachowanie higieny osobistej i środka transportu, mycie i ewentualnie dezynfekcja pojemników termoizolacyjnych, przechowywanie - przewóz żywności w odpowiednich warunkach - segregacja, temperatura )
wogo
PostWysłany: Czw Lut 03, 2011 11:15 pm    Temat postu:

generał napisał:
proszę złożyć wniosek o wpis i zatwierdzenie zakładu. Wciągu miesiąca powinna odbyć się wizyta zostanie sporządony protokół i wydana decyzja jeżeli będzie negatywna to znaczy odmowa wydania zatwierdzenia można się odwołać do stacji wojewódzkiej. Nie należy sie poddawać Proponuje zaraz po złożeniu wniosku umówić sie z osoba która kontroluje na termin wizyty - odbioru. Proszę pamiętać o potwierdzeniu w sekretaracie z datą złożenia wniosku.

Jakiego "zakładu"? Lestatxx potrzebuje dopuszczenia pojazdu do przewozu żywności.
Nie wiem, czy przepis z Dz.U.2003 nr 21 poz.179 zastąpiono jakimś innym, czy panuje wolność i swoboda w zakresie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności.
generał
PostWysłany: Czw Lut 03, 2011 7:42 pm    Temat postu:

proszę złożyć wniosek o wpis i zatwierdzenie zakładu. Wciągu miesiąca powinna odbyć się wizyta zostanie sporządony protokół i wydana decyzja jeżeli będzie negatywna to znaczy odmowa wydania zatwierdzenia można się odwołać do stacji wojewódzkiej. Nie należy sie poddawać Proponuje zaraz po złożeniu wniosku umówić sie z osoba która kontroluje na termin wizyty - odbioru. Proszę pamiętać o potwierdzeniu w sekretaracie z datą złożenia wniosku.
Lestatxx
PostWysłany: Sro Sty 26, 2011 1:26 pm    Temat postu:

Hmmm tylko teraz pytanie czy jeśli już bedę wszystko miał.Pani z sanepidu nie powie mi że ma być chłodnia i już. Czy według prawa jeśli bedą czyste lodówki teperatura spisywana i zachowana nie będzie żadnego problemu. Niestety Pani z którą rozmawiałem już kiedyś popisała się pisząc notatkę w sklepie w któórym pracowałem że "woda z karpia śmierdzi rybą". Czy mogę skądś wydrukować sobie jakieś potwierdzenie prawne że tak mogę??
Lestatxx
PostWysłany: Sro Sty 26, 2011 12:02 pm    Temat postu:

Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło.Dziękuję. A teperatura oczywiście żę będzie kontrolowana z tym nie ma najmniejszego problemu.Chodzi o to że taniej jest zainwestować w lodówki i mierzyć temperaturę niż na początku zakupić całe auto chłodnie.
Zośka
PostWysłany: Sro Sty 26, 2011 8:20 am    Temat postu:

wystarczy,

przydałoby się jeszcze, żeby Pan czasem wyrywkowo kontrolował temperaturę, (docelowo dla mrożonek -18st.C (lody ok. -16 st. C), dopuszczalne odchylenia + 3st. C max. przez 8h, dla chłodniczych ogólnie ok. +4 st.C (zależy od deklaracji producenta, wędliny w wyższej temp.), dopuszczalne odchylenie + 2st. C przez max. 4h

jeśli jest Pan w stanie utrzymać takie temperatury, to nie jest istotne w jaki sposób Pan to osiągnie,
Sanepid też wozi próby w termotorbie z wkładem lodowym...
Lestatxx
PostWysłany: Wto Sty 25, 2011 7:09 pm    Temat postu:

No ok ale dalej nie wiem czy nie wystarczyło by abym umieścił w aucie 2 lodówki i w ten sposób woził mrożonki i sery np.??
Mona
PostWysłany: Wto Sty 25, 2011 6:37 pm    Temat postu:

"Łańcuch chłodniczy" to skrót myślowy i analogicznie jest "łańcuch mroźniczy". Producent określa temperaturę przechowywania i dla mrożonek jest to temperatura ... sam przeczytaj na opakowaniu.
A ze ludzie wożą osobówką i w siatce. Bo to teoria (dostawa kwalifikowanym transportem) i praktyka (taniej i w dowolnych warunkach). Za to nakłada się mandaty.
Lestatxx
PostWysłany: Wto Sty 25, 2011 3:13 pm    Temat postu:

Na chłopski rozum biorąc łańcuch chłodniczy nie zostanie przerwany jeśli wezmę lodówki samochodowe które to zatrzymają temperaturę produktu do momentu dostawy, a i w czystości łatwiej utrzymać lodówkę niż całe auto. Reszta art. przewożona była by w dużych zamykanych pojemnikach.
Niestety nie stać mnie na zakup chłodni do tego celu,przynajmniej na początku więc jeśli mi czegoś nie podpowiecie pomysł niestety upadnie a już wszystko mam gotowe od strony przez hurtownie itp.

Pozdrawiam
Łukasz
Lestatxx
PostWysłany: Wto Sty 25, 2011 3:08 pm    Temat postu:

Dokładnie mrożonki też. Chciałem do tego typu art zakupić 2 lodówki samochodowe po 45l. Ale panie sie uparły że to musi być chłodnia. Dlatego troche mnie to dziwi że przedsiębiorca ktury ma sklep i robi do niego zakupy wozi sobie zwykłym autem a znam nawet takich co jeżdżą rowerem po towar do swojego sklepu.
Mona
PostWysłany: Wto Sty 25, 2011 8:28 am    Temat postu:

Ale co w tym trudnego?
Po pierwsze musisz napisać procedury wg jakich będziesz działał.
Łańcuch chłodniczy podczas transportu nie moze zostac przerwany.
To ty jako prywatny klient możesz pójść do sklepu i przynieść sobie mrożonkę w siatce nawet w czterdziestostopniowy upał.
Jako przedsiębiorca - już nie.
Środek transportu musi mieć opinię na przewóz takich właśnie środków spożywczych. Gdzieś go musisz utrzymywać w czystości. No i co zrobisz z towarem, którego klient nie przyjmie z różnych powodów, albo Ci się zepsuje w transporcie?
A czy czas dostawy 20 minut czy 24 godziny, to nie ma żadnego znaczenia.
To tylko zadowolenie klienta większe.
Sansei
PostWysłany: Pon Sty 24, 2011 8:46 pm    Temat postu:

rozumiem, że te zakupy to będą takie .. spożywcze, w tym mrożonki czy inne schłodzone produkty będą przewożone?
Lestatxx
PostWysłany: Pon Sty 24, 2011 5:25 pm    Temat postu: Dostawa art. spożywczych do klienta.Problem

Witam serdecznie.
Jestem nowy na forum i mam pewne pytanie.Niestety u mnie w mieście sanepid nie potrafi mi odpowiedziec na to pytanie.

Mianowicie, chciał bym otworzyć sklep internetowy w którym zakupy zrobione przez klienta dostarczone były 20 min po zakupieniu ich w hurtowni. Konkretnie chodzi mi jakie wymagania musi spełnić pojazd by art spożywcze dostarczyć do klienta z punktu A do B w max 30min?? Czy do tego celu potrzebne jest auto chłodnia???

Bardzo proszę o pomoc w tym temacie.
Pozdrawiam
Łukasz


Załóż bezpłatnie forum phpbb2 lub phpbb3 na Forumoteka.pl

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group