Autor Wiadomość
wogo
PostWysłany: Wto Mar 01, 2011 11:15 pm    Temat postu:

Zmieniasz zakres działalności gastronomicznej w lokalu, nie dziw się, że spotykasz "opór" pracownika sanepidu. On chce ocenić projekt przystosowania lokalu do nowych potrzeb. Taki projekt wykona osoba, która się na tym zna, np rzeczoznawca d/s sanitarnohigienicznych lub wskazany przez niego, zaufany projektant. Listę rzeczoznawców znajdziesz na stronie internetowej GIS, lub w wojewódzkiej stacji. Następnie projekt należy uzgodnić w sanepidzie lub u rzeczoznawcy [ale tym powinien zająć się projektant].
Być może po wykonaniu przystosowania lokalu według projektu "pan z sanepidu" zmieni zdanie...
kasandra7771
PostWysłany: Nie Lut 27, 2011 9:28 pm    Temat postu: Pizzeria - pierwsze kroki

Witam,
Mam prośbę.Potrzebuję pomocy w sprawie otworzenia lokalu gastronomicznego / pizzerii. Od kilku dni czytam artykuły o wymogach sanepidu i jest tyle tego,że już się gubię.Byłam w sanepidzie w moim mieście natomiast tamten człowiek okazał się bardzo mało pomocny i chyba nie był w najlepszym humorze.Może po krótce nakreślę mój problem. Wynajęłam lokal gdzie wcześniej była ,,restauracja" ale teoretycznie polegało to na odgrzewaniu jedzenia z ich restauracji nr 1. Budynek został zbudowany 4 lata temu, lokal ma odbiór sanepidu.Posiada miejsce dla personelu,szafkę na przebrania,łazienkę dla personelu,małe pomieszczenie na zmywarko wyparzarkę i zlew.W skład kuchni wchodzą: na jednej ścianie ; okap,piec konwekcyjno parowy,piec do pizzy,kuchnia gazowa,oraz stół roboczy na którym będzie frytkownica i maszyna do ryżu.Chodzi mi o to aby wszelkie urządzenia wydające opary były pod okapem na jednej ścianie.Na ścianie prostopadłej zlew,stół chłodniczy oraz stojąca lodówko-zamrażarka.Mogę zamieścić także zlew nr 2 w kuchni gdyż słyszałam,że jest niezbędny ( ? ). Obok kuchni znajduje się magazyn na żywność gdzie są drzwi na zewnątrz do wynoszenia śnieci,przyjmowania towaru itd.W kuchni jest nad podłogą kran wody zimnej do mycia podłogi.Moje pytanie brzmi - czy coś jeszcze potrzeba? W lokalu znajdują się wszystkie oznaczenia ppoż,łazienka męska,łazienka damska,oczywiście wszędzie płytki,na podłodze w całym lokalu także.Na stanowisku barmana jest zlew dwukomorowy.Zapomniałam dodać,że z pomiszczenia gdzie jest zmywarko wyparzarka nie wydostanie się para na kuchnie bo wszędzie jest zamontowana wentylacja grawitacyjna.Moje pytanie brzmi : czy do otworzenia pizzerii coś więcej potrzebuję? Będę korzystała z pół produktów.Pan z sanepidu powiedział,że ta kuchnia się nie nadaje do tego więc chciałam zasięgnąć opinii fachowca,kogoś kto chce pomagać ludziom - czemuż służy to właśnie forum.Bardzo serdecznie proszę o pomoc.Byłabym wdzięczna za odpowiedź.Pozdrawiam


Załóż bezpłatnie forum phpbb2 lub phpbb3 na Forumoteka.pl

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group