Autor Wiadomość
EliaT
PostWysłany: Pon Paź 02, 2023 8:21 am    Temat postu:

To ja podrzucę kilka wskazówek dotyczących samego sushi i jego dodatków. Uważam, że to bardzo ważne by nasze sushi było wysokiej jakości i smakowało gościom czy też klientom. Tak więc zajrzyjcie na strony https://sushifoodfactor.pl/sos-sojowy-jasny-czy-ciemny-lepszy/
monka22
PostWysłany: Sob Maj 20, 2023 6:34 am    Temat postu:

No i super.... Według mnie warto podejmować ryzyko i próbować swoich sił w biznesie, a branża gastro ogólnie cieszy się popytem. Jak chodzi o wyposażenie do takiego lokalu, to śmiało możecie sprawdzić sobie oferty w tym zakresie u firmy https://www.gastromania.cz/vyrobniky-kostkoveho-ledu.html - ponieważ tam mają całkiem obszerny i zróżnicowany wybór.
alexander
PostWysłany: Wto Gru 13, 2022 11:28 am    Temat postu:

Mamy teraz całkiem sporo różnych sklepów z dostawą sushi, ale osobiście ostatnio lubię tylko jedną sieć, a niedawno otworzyli kolejny lokal, właścicielką jest ania mała. Naprawdę bardzo smaczne i wysokiej jakości, polecam wszystkim
Gość
PostWysłany: Pią Mar 11, 2011 11:07 am    Temat postu:

Jeszcze jedno

Zośka napisał:
- pracownicy mogą korzystać z toalety na zasadzie umowy - pod warunkiem, że mówimy też o branży spożywczej (kwestia orzeczeń)


Zastanawiam się jak jest to rozwiązane w centrach handlowych gdzie toalety pracownicze sa dla wszystkich pracowników, nie tylko tych z badaniami na nosicielstwo?
Gość
PostWysłany: Pią Mar 11, 2011 10:56 am    Temat postu:

Zośka napisał:
a gdzie jest ten rys.? bo ja go nie widzę


nie mogę wrzucić rysunku w pdf. tylko jpg.

Cytat:
a w ogóle to może lepiej jakieś jednorazówki przy tak małej powierzchni kuchni?


Nie ma możliwości. Sushi musi byc podane w sposób elegancki.

Cytat:
pracownicy mogą korzystać z toalety na zasadzie umowy - pod warunkiem, że mówimy też o branży spożywczej (kwestia orzeczeń)


No to niedobrze, obok jest komis rtv/agd Smile

Dziękuję Zośka
Zośka
PostWysłany: Pią Mar 11, 2011 8:12 am    Temat postu:

a gdzie jest ten rys.? bo ja go nie widzę

- co do zmywarki... różnie bywa - proszę się dowiedzieć w swojej powiatowej stacji czy zezwolą na zmywarkę podblatową - niektóre stacje pozwalają, a w ogóle to może lepiej jakieś jednorazówki p[rzy tak małej powierzchni kuchni?

- pracownicy mogą korzystać z toalety na zasadzie umowy - pod warunkiem, że mówimy też o branży spożywczej (kwestia orzeczeń)
zukpio
PostWysłany: Czw Mar 10, 2011 12:18 pm    Temat postu: Sushi Bar - lokal na działalność

Witam wszystkich. Mam na imię Piotr i planuję otworzyć mały bar sushi. Znalazłem lokal do wynajęcia. Jest to lokal parterowy "wbudowany" między dwie kamienice. Całkowicie do remontu i dostosowania do działalności gastronomicznej. Wysokość lokalu ponad 3m.
Jest to lokal bardzo mały- 35m2 powierzchni całkowitej, 20m2 sali konsumpcyjnej.
Kuchnię muszę zmieścić na powierzchni 9m2.
Jest to wykonalne, do tego rodzaju działalności nie wymaga się wielu urządzeń gastronomicznych: lodówka, zamrażarka podblatowa, mały stół roboczy, okap, kilka wiszących półek, zlewozmywak, umywalka, zmywarka.
Produkcja kuchenna ogranicza się do jednorazowego przygotowania półproduktów do produkcji właściwej, która odbywała się będzie za barem w części konsumpcyjnej.
Produkcja kuchenna wiąże się z:
- przygotowaniem warzyw;
- przygotowaniem ryb;
- smażenie we frytownicy i grillowanie ryb;
- smażenie omletów;
- gotowanie ryżu
Podobno istnieje "procedura rozdzielności czasowej" przy małej powierzchni produkcyjnej. Czy będę mógł skorzystac z tej procedury?

Dodam że kuchnia jest ciemna, bez okien. Będę musiał poprowadzić wentylację.

Kilka pytań:
- Czy miejsce na zmywarkę i zlewozmywak musi być odgrodzone od kuchni ścianą i dzrwiami rys. 1?;
- Czy wejście od zaplecza musi byc odgrodzone od kuchni ścianką i czy muszą byc drzwi między kuchnią a "szatnią" rys. 1?
- Czy zmywalnia opisana na moim rysunku literą C może znajdowac się w tym miejscu (czy drogi się krzyżują?)
- No i pytanie najważniejsze. W budynku gdzie planuję otworzyć bar, znajdują się dwa lokale z jednym wejściem do budynku i oddzielne wejścia z "wiatrołapu" do lokali.
W moim lokalu jest tylko jedno W.C. dla klientów. Gdzieś, kiedyś czytałem/słyszałem że można dogadać się z sąsiadem że ja i moi pracownicy będą mogli korzystać z jego W.C. wtedy nie wymagana jest druga toaleta w lokalu. Na ile jest to informacja prawdziwa?
- Czy w toaletach mogą być dzrwi przesuwne?
- W przypadku prawnej nie możności korzystania z toalety sąsiada zmuszony będę pomniejszyć częśc kuchenną o w.c. co odbije się jeszcze mniejszą powierzchnią kuchni. Czy w tym przypadku możliwe jest zamontowanie do toalety dla pracowników i przedsionka drzwi harmonijkowych rys.2 ?

To tyle na początek. Z góry dziękuję za pomoc.


Załóż bezpłatnie forum phpbb2 lub phpbb3 na Forumoteka.pl

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group