Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna sanepid.forumoteka.pl
forum pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

odstępstwo do wysokości, zmiana sposobu przeznaczenia lokalu

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ma?a gastronomia
Gość





PostWysłany: Wto Mar 17, 2009 11:38 am    Temat postu: odstępstwo do wysokości, zmiana sposobu przeznaczenia lokalu Odpowiedz z cytatem

Dzień Dobry chciałam się dowiedzieć jakie procedury muszę przejść jeżeli chcę przekształcić lokal mieszkalny w pizzerię. Wiem, że mając wysokość niższą niż 3 metry muszę wystąpić o odstępstwo. Gzdie i do kogo, czy zależy to od tego, że budynek i pomieszczenie już istnieje to wtedy do powiatowego inspektoratu czy do wojewódzkiego? Jakie informację muszę tam zamieścić? Czy muszę zatrudniać eksperta, czy sama mogę to zrobić? Dziękuję za odpowiedż.
Powrót do góry
ilan
Gość





PostWysłany: Czw Mar 19, 2009 8:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O odstępstwo należy wystąpić do Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego.
Wojewódzki Inspektor wydaje decyzję na podstawie dokumentacji dostarczonej przez Panią (projekt). W projekcie standardowo: rzuty, przekrój poprzeczny, mapa wysokościowo-sytuacyjna, opis technologiczny tzn. rodzaj świadczonych usług, liczba zatrudnionych osób itd.
Wojewódzki Inspektor w wydanej decyzji określi warunki jakie musi Pani spełnić a jednym z nich będzie uzgodnienie projektu z Powiatowym Inspektorem.
Odnośnie zmiany sposobu użytkowania lokalu - tym zajmuje się Urząd Miejski na terenie miasta.
Powrót do góry
RamsayInSpe
User


Dołączył: 30 Paź 2009
Posty: 3

PostWysłany: Pią Paź 30, 2009 3:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Uuuu... długa droga przed Tobą. Sam długo się nad tym zastanawiałem i badałem sprawę.
Odstępstwo - w Wojewódzkim, konieczna też będzie wentylacja mechaniczna.
Bardzo pomógł mi artykuł - http://www.hotelarze.pl/rest/uruchamianie-restauracji.php
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Szybka odpowiedź
Użytkownik:
Wynik działania: 5+3 =


 
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum