Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna sanepid.forumoteka.pl
forum pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

sklep internetowy z żywnością eko
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lawina
Gość





PostWysłany: Czw Maj 07, 2009 6:53 pm    Temat postu: sklep internetowy z żywnością eko Odpowiedz z cytatem

Pytanie: czy sklepy internetowe z żywnością (w oryginalnych opakowaniach, typu: mąka, makaron, czekolada) podlegają sanepidowi?

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź - bardzo pilne!
Powrót do góry
lawina
Gość





PostWysłany: Czw Maj 07, 2009 7:08 pm    Temat postu: sklep internetowy z żywnością eko Odpowiedz z cytatem

i jeśli sklepy internetowe podlegają sanepidowi, to jakie przepisy regulują kontrolę nad takimi sklepami?
Powrót do góry
Zośka
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 17 Lut 2009
Posty: 167

PostWysłany: Czw Maj 07, 2009 8:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Taki sklep powinien zostać wciągnięty do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Snaitarnej, należy złożyć wniosek o wpis dorejestru (bez zatwierdzania) do właściwej miejscowo powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej. Reguluje to art. 63 ustawy o bezpieczeństwie żywności (Dz. U. 2006 Nr 171 poz. 1225). To nic groźnego, po prostu sekcja higieny żywności powinna wiedzieć, że prowadzi Pani taką działalność.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lawina
Gość





PostWysłany: Pią Maj 08, 2009 8:42 am    Temat postu: sklep internetowy z żywnością eko Odpowiedz z cytatem

Zośka napisał:
do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Snaitarnej (...) To nic groźnego, po prostu sekcja higieny żywności powinna wiedzieć, że prowadzi Pani taką działalność.

Czy to znaczy, że nie muszę przynosić żadnych projektów magazynu itp? Tylko chodzi o wpisanie mnie na listę firm?
Czy może to funkcjonuje jak kontrola (prawie zawsze nie zadowalająca sanepidu ) tradycyjnych "spożywczaków"?

A jeśli nie zarejestruje się? Jakie są tego konsekwencję?

Z góry dziękuje za odpowiedź i dziękuję za podanie ustawy.
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią Maj 08, 2009 10:13 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie trzeba projektu, bo obiekt nie będzie zatwierdzany
Powrót do góry
generał
Site Admin


Dołączył: 13 Lut 2009
Posty: 329

PostWysłany: Nie Maj 10, 2009 1:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jezeli to jest tylko sprzedaż na odległość to podlega tylko wpisowi do rejestru, ale jeżeli są juz jakieś magazyny gdzie żywność jest przechowywna to będzie cała procedura z zatwierdzeniem.
Rozpoczęcie działalności bez decyzji właściwego Inspektora Sanitarnego podlega karze do 5 - krotności średniej krajowej.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lawina
Gość





PostWysłany: Wto Maj 12, 2009 5:10 pm    Temat postu: sklep internetowy z zywnością eko Odpowiedz z cytatem

generał napisał:
sprzedaż na odległość to podlega tylko wpisowi do rejestru, ale jeżeli są juz jakieś magazyny gdzie żywność jest przechowywna to będzie cała procedura z zatwierdzeniem.
Rozpoczęcie działalności bez decyzji właściwego Inspektora Sanitarnego podlega karze do 5 - krotności średniej krajowej.


Niezrozumiałe jest dla mnie "tylko sprzedaż na odległość", wiadomo przecież, że jak coś sprzedajesz (szczególnie żywność) to MUSISZ to gdzieś magazynować, w domu czy nie w domu, zawsze ma sie jakiś magazyn
Powrót do góry
generał
Site Admin


Dołączył: 13 Lut 2009
Posty: 329

PostWysłany: Sro Maj 13, 2009 9:58 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak ale można pośredniczyć w sprzedaży.
Jest Hurtownia która sprzedaję w sposob tradycyjny i jest inna firma która przyjmuje zamówienia przez internet i dostarcza bezpośrednio z magaznu hurtowni.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lawina
Gość





PostWysłany: Pon Maj 25, 2009 10:21 pm    Temat postu: sklep internetowy z żywnością eko Odpowiedz z cytatem

Bardzo dziękuje za odpowiedzi. Wnioski wysunęłam takie - jeśli ma się magazyn to musi być kontrola a nie tylko rejestracja. Jeśli się osobiście towaru nie przechowuje to tylko rejestracja. Koniec końców, sklep internetowy od "tradycyjnego" niczym się nie różni - a myślałam że tak.
Powrót do góry
qwazar
User


Dołączył: 22 Wrz 2010
Posty: 9

PostWysłany: Sro Wrz 22, 2010 7:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podepnę się pod post.

Jeśli magazynujemy artykuły spożywcze zapakowane ( sklep internetowy) musi być kontrola tyle już wiem.
Pytanie jakie wymogi musi spełnić taki magazyn i czy może być we własnym domu ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
qwazar
User


Dołączył: 22 Wrz 2010
Posty: 9

PostWysłany: Sro Wrz 29, 2010 8:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepraszam za wpis.
Sorki.


Ostatnio zmieniony przez qwazar dnia Sro Paź 06, 2010 5:39 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Mona
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 29 Cze 2010
Posty: 149

PostWysłany: Czw Wrz 30, 2010 7:01 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Żebyś mógł napisać. To jest forum, a nie urząd.
Zgłoś się do właściwej miejscowo Stacji Sanitarnej i tam uzyskasz wszystkie niezbędne informacje.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Zośka
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 17 Lut 2009
Posty: 167

PostWysłany: Pią Paź 01, 2010 9:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jest tyle wątków na te tematy - można po prostu kilka przejrzeć...
ze strony żywności obowiązują wymagania Rozporządzenia 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
qwazar
User


Dołączył: 22 Wrz 2010
Posty: 9

PostWysłany: Sro Paź 06, 2010 5:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zośka przejrzałem tematy, ale nic konkretnego do mojego przypadku nie znalazłem.
Czy np. magazynem żywności zapakowanej może być jedno z pomieszczeń w domu jednorodzinnym ?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Zośka
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 17 Lut 2009
Posty: 167

PostWysłany: Sro Paź 06, 2010 6:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

może, ale jeśli chcesz ten magazyn zrobić to o ile dobrze się orientuję wchodzi tu kwestia zmiany użytkowania obiektu - w tej kwestii to na pewno bardziej wogo jest zorientowany...

bo rzecz wygląda tak, że jeśli zaczynasz w danym obiekcie działać ze spożywką to przewaznie najpierw dostajesz opinię z Nadzoru Zapobiegawczego, a dopiero później idzie na odbiór sekcja Higieny Żywności...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2
Skocz do:  
Szybka odpowiedź
Użytkownik:
Wynik działania: 2+4 =


 
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum