Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna sanepid.forumoteka.pl
forum pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zamrażanie żywności w zakładach żywienia zbiorowego

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aga-s
User


Dołączył: 08 Maj 2009
Posty: 4

PostWysłany: Pią Maj 08, 2009 10:52 am    Temat postu: Zamrażanie żywności w zakładach żywienia zbiorowego Odpowiedz z cytatem

Proszę o informacje w sprawie zamrażania surowców (mięsa, wędlin) we własnym zakresie dostarczonych do zakładu żywienia zbiorowego otwartego w postaci schłodzonej. Proces zamrożenia prowadzony jest w zamrażarkach przeznaczonych do przechowywania zamrożonej żywności. Czy istnieją akty prawne regulujące zamrażanie żywności we własnym zakresie przez zakłady żywienia zbiorowego i jak taki proces wpływa na bezpieczeństwo żywności zamrożonej oraz potraw z niej przygotowywanych. Czy można zamrażać wyroby gotowe (sposób jak wyżej), a jeżeli tak to w jaki sposób określić czas przechowywania takich potraw?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwia



Dołączył: 11 Lip 2020
Posty: 123

PostWysłany: Sob Lip 11, 2020 2:15 pm    Temat postu: Może Cię zaciekawi... Odpowiedz z cytatem

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Zośka
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 17 Lut 2009
Posty: 168

PostWysłany: Pią Maj 08, 2009 6:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie ma przepisów regulujących ilości zamrażanych produktów, sposób postępowania powinna regulować dobra praktyka produkcyjna (również dalsze postępowanie - rozmrażanie).
Co do czasu przechowywania zamrożonych produktów - jedynym dowodem potwierdzającym przydatność do spożycia są wyniki badań przechowalniczych (chyba raczej trochę kosztują), w innym wypadku przewodniki GHP/GMP i HACCP mówią o 5-dniowym okresie przechowywania i nie ma tu rozdziału na wyroby mrożone.

Oczywiście, jeśli wszystko ma być robione w porządku, to nie wolno przesadzać z ilościami mrożonych produktów - dziś wszystko można w zasadzie kupić i nie ma potrzeby zaopatrywać się na dwa miesiące.

Poza tym mrożone wyroby powinny być oznakowane, kto i kiedy je zamroził - to jest istotne.

To tyle jeśli chodzi o województwo, w którym ja pracuję. Jeśli potrzeba informacji i nie chce ktoś sobie robić kłopotów, to najlepiej dopytać w stacji, której pracownicy kontrolują dany zakład.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
aga-s
User


Dołączył: 08 Maj 2009
Posty: 4

PostWysłany: Sob Maj 09, 2009 4:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy zamrażanie we własnym zakresie żywności schłodzonej nie jest sprzeczne z warunkami przechowywania jakie ustalił producent i w jakich gwarantuje bezpieczeństwo swoich wyrobów?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Zośka
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 17 Lut 2009
Posty: 168

PostWysłany: Sob Maj 09, 2009 8:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie, wędlin mrozić nie wolno - za to jest przynajmniej mandacik.
Nie doczytałam wcześniej o jakie produkty chodzi...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
aga-s
User


Dołączył: 08 Maj 2009
Posty: 4

PostWysłany: Nie Maj 10, 2009 10:43 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za odpowiedź.
Mam jeszcze dwa pytania z innej beczki:
1. Postępowanie z odpadami pokonsumpcyjnymi. Spotkałam się z wyrzucaniem do pojemnika komunalnego, młynki koloidalne, utylizacja odpadów pochodzenia zwierzęcego zgodnie z rozp. 1774 (nie wiem czy nie pomyliłam numeru), ale szczególnie zainteresował mnie przypadek kompostowania odpadów pokonsumpcyjnych i poprodukcyjnych. Bardzo proszę o ustosunkowanie się do tych przypadków.
2. Od czerwca obowiązuje uwzględnianie w GHP i HACCP postępowania i zagrożeń związanych z obecnością w sklepach, restauracjach itp. osób niewidomych z psem przewodnikiem. Bardzo proszę o wskazówki co w takich instrukcjach powinno się znaleźć i jakie zagrożenia uwzględnić w analizie zagrożeń.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwia



Dołączył: 11 Lip 2020
Posty: 123

PostWysłany: Sob Lip 11, 2020 2:15 pm    Temat postu: Może Cię zaciekawi... Odpowiedz z cytatem

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
grzegorz443
User


Dołączył: 16 Paź 2018
Posty: 3

PostWysłany: Wto Paź 16, 2018 2:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moim zdaniem zamrażanie żywności jest bardzo głupim pomysłem. Sam nigdy na taki pomysł bym nie wpadł.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum






Załóż bezpłatnie forum phpbb2 lub phpbb3 na Forumoteka.pl




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group