Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna sanepid.forumoteka.pl
forum pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kawiarenka

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
alicjajulia
Gość





PostWysłany: Pią Cze 18, 2010 12:49 pm    Temat postu: Kawiarenka Odpowiedz z cytatem

Witam.
Planuję otworzyć małą kawiarenkę. Lokal będzie oferował kawę, herbatę, napoje, a z jedzenia tylko gotowe produkty. Mam lokal z jednym wejściem i jedna toaletą (osobna ubikacja). Jakie są muszę spełnić wymogi, aby prowadzić taką działalność i aby sanepid "odebrał" lokal? Dodam, że nie chciałabym korzystać z naczyń jednorazowych.
Powrót do góry
Zośka
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 17 Lut 2009
Posty: 167

PostWysłany: Sob Cze 19, 2010 7:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

proszę się zapoznać z rozporządzeniem 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych, w szczególności załącznik II, ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 2006r. może Pani też przejrzeć poprzednie wątki...
co do naczyń wielokrotnego użytku - musi się Pani zaopatrzyć w wyparzacz o temp. wyparzania min. 70-75 st. C, więc nie może to być zwykła domowa zmywarka... i oczywiście wydzielenie miejsca zwrotu brudnych naczyń i wydawania.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
alicjajulia
Gość





PostWysłany: Sro Paź 13, 2010 10:31 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam jeszcze jedno pytanie. Kobieta, która robi mi projekt powiedziała, że muszę mieć zlewozmywak dwukomorowy i zmywarkę w części zmywalnej, oprócz tego umywalkę dla siebie i osobny zlewozmywak do mycia noży, którymi będę kroiła ciasto. Czy to nie przesada? Trzy zlewy w jednym małym lokalu? Czy jest jakiś sposób, by tego uniknąć?
I jeszcze jedno, czy jeżeli zatrudnię firmę sprzątająca muszę mieś szafę na środki czystości z doprowadzoną wodą?
Powrót do góry
Agilent
MegaKozak Forumowy


Dołączył: 03 Lip 2007
Posty: 716

PostWysłany: Sro Paź 13, 2010 11:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zlewozmywak a umywalka to jest roznica, bo jedno sluzy do higieny osobistej a drugie do zapewnienia czystosci naczyń.
Czy musi byc dwukomorow... nie wiem czy to jest gdzies czyms regulowane ale ze wzgledow praktyznych i GHP wypadalo by takowy miec.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Zośka
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 17 Lut 2009
Posty: 167

PostWysłany: Sro Paź 13, 2010 2:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak naprawdę to zależy od tego co dokładnie ma Pani w planie robić i jak wygląda obiekt, ile pomieszczeń?
ręce trzeba myć po każdej zakończonej czynności w zasadzie i w WC, nie można myć rąk w zlewie/umywalce gdzie myje Pani sprzęt podręczny. Może być tak, że będzie zlewozmywak dwukomorowy, z czego 1 komora do mycia rąk....a noży nie może Pani myć w zleozmywaku w części zmywalnej?
w rozporządzeniu jest tylko mowa o odpowiedniej liczbie umywalek.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Mona
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 29 Cze 2010
Posty: 149

PostWysłany: Pon Paź 18, 2010 9:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mój post może będzie przydługi, ale krócej się nie da.
Wszystkie te pytania świadczą o braku świadomości procesów jakie przebiegają podczas nawet tak ograniczonej tematycznie działalności, jaką jest działalność takiej kawiarenki. I o związanych z taką działalnością zagrożeniach.
W domu mamy jeden zlew w kuchni, drugą umywalkę w łazience i jakoś dajemy sobie radę. Od czasu do czasu ktoś się rozchoruje, ale to jest nasz rodzinny problem. Poza tym w środowisku domowym mamy swoje bakterie i wymieniamy je sobie podczas codziennego życia. A jak pójdziemy do kawiarenki, to nie chcielibyśmy otrzymać w prezencie bakterii (także chorobotwórczych, np. gruźlicy) od tego nawet sympatycznego bruneta z sąsiedniego stolika, o tym ochlapusie spod okna nie wspomnę.
Stad odrębne punkty wodne - dla naczyń wielorazowego użytku, na których podawane są posiłki konsumentom i odrębne dla mycia drobnego sprzętu używanego na terenie bufetu do nakładania i porcjowania (czynności mikrobiologicznie "czyste").
A do utrzymania higieny osobistej jeszcze inne. W tej umywalce, w której myje się ręce, od czasu do czasu przepłuczesz szmatę, którą zetrzesz pochlapaną ladę.
Te odrębne punkty wodne wymuszają przynajmniej teoretycznie zachowanie zasady oddzielenia procesów "czystych" od "brudnych" i ograniczają możliwość przeniesienia zanieczyszczeń.
Natomiast pomysł "zatrudniania" do sprzątania pomieszczeń kawiarenki obcej firmy jest kosmiczny. Brudzi się tu i teraz i sprząta się tu i teraz. Jeśli przewidujesz, że będzie stał człowiek z tej firmy i na każde zawołanie sprzątał - to on w takim razie musi mieć miejsce na swój sprzęt porządkowy Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
koxik123
Gość





PostWysłany: Wto Lis 09, 2010 3:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gdyby te chorobotwórcze bakterie tak skakały po lokalach to każdy, kto kiedykolwiek jadł coś na mieście, musiałby to później odchorować. Czy pracownicy sanepidu naprawdę myślą, że wszyscy pracownicy zakładów gastronomicznych stosują te ich chore wymagania?
Do autorki - tak, musisz zainstalować te wszystkie zlewy i umywalki, łącznie z ta na wysokości 50 cm (do mopa), bo ci nie odbiora lokalu. A w praktyce i tak będziesz uzywac co najwyżej dwóch.
Powrót do góry
Zośka
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 17 Lut 2009
Posty: 167

PostWysłany: Wto Lis 09, 2010 5:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie wprowadzaj zamieszania...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Mona
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 29 Cze 2010
Posty: 149

PostWysłany: Sro Lis 10, 2010 1:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

koxik123 napisał:
Gdyby te chorobotwórcze bakterie tak skakały po lokalach to każdy, kto kiedykolwiek jadł coś na mieście, musiałby to później odchorować.

Jak załapiesz żółtaczkę "na mieście" i twoja wątroba odmówi dalszej z Tobą współpracy, to zmienisz zdanie. Tylko Ci się wydaje, ze na wszystko pomaga "stoper" czy inna tak reklamowana pigułka.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Szybka odpowiedź
Użytkownik:
Wynik działania: 3+2 =


 
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum