Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna sanepid.forumoteka.pl
forum pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pośrednictwo w sprzedaży żywności

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kompletnie zielona
Gość





PostWysłany: Nie Lip 25, 2010 11:35 am    Temat postu: Pośrednictwo w sprzedaży żywności Odpowiedz z cytatem

Witam
Jak powinnam zorganizować działalność gospodarczą, polegającą w skrócie na dowozie żywności do prywatnych domów. Chciałabym na początku działać "bezmagazynowo" - tj odbierać żywność ze sklepów/hurtowni i przewozić do ostatecznego klienta.
Tu pytania się nasuwają:
- czy siedziba firmy w tym wypadku musi mieć jakikolwiek odbiór sanepidu (chyba raczej nie?)
- czy mój zwykły "cywilny" samochód może zostać wykorzystany do transportu - tj. czy musi bezwzględnie mieć wydzieloną przestrzeń do transportu żywności i odbiór sanepidu, czy wystarczy jakaś deklaracja z mojej strony potwierdzona oględzinami że zapakowany towar będzie przewożony w minilodówkach czy steropianowych pojemnikach?
- oczywiście kierowca/dostawca musi mieć dopuszczenie do pracy z żywnością
I drugie pytanie, jeśli bym chciała w ramach tej działalności we własnym zakresie przygotowywać kanapki ze świeżych produktów, to czy mogę wykonywać je po prostu w domu we własnej kuchni (i czy jest do tego potrzebny jakiś odbiór sanepidu), czy też potrzebuję do tego specjalnego, wynajętego pomieszczenia?

Będę wdzięczna za każdą pomoc, bo jak widać jestem kompletnie zielona...
Powrót do góry
Mona
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 29 Cze 2010
Posty: 149

PostWysłany: Pon Sie 02, 2010 11:40 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Brzmi to optymistycznie. Jestem kompletnie zielona i chciałabym robić to i to i to. A jakbyś się czuła gdyby kompletnie zielony mechanik naprawiał Ci samochód, kompletnie zielony analityk badał próbkę, a kompletnie zielony dentysta wyrywał ząb? Embarassed
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Kompletnie zielona
Gość





PostWysłany: Pon Sie 02, 2010 8:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mona napisał:
Brzmi to optymistycznie. Jestem kompletnie zielona i chciałabym robić to i to i to. A jakbyś się czuła gdyby kompletnie zielony mechanik naprawiał Ci samochód, kompletnie zielony analityk badał próbkę, a kompletnie zielony dentysta wyrywał ząb? Embarassed

Pytam się na specjalistycznym forum o zgodny z prawem sposób organizacji przyszłej pracy, jeszcze przed przystąpieniem do wykonywania usług. To chyba dobre miejsce i kolejność, nie uważasz? Na tym forum można szukać pomocy, można dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem, no i można komentować. Twój komentarz IMHO nic nie wnosi do sprawy i nie pomaga ani mi ani innym użytkownikom. Może więc lepiej sobie darować, albo spróbować choć trochę pomóc skoro jest się już tak dalece dojrzałym kwestiach sanitarno-epidemiologicznych?
Powrót do góry
wogo
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 11 Maj 2009
Posty: 136

PostWysłany: Pon Sie 02, 2010 8:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odpowiedź na postawione pytania uzyskasz w powiatowej stacji s-e.
Nie wyobrażam sobie wożenia żywności w "cywilnym" samochodzie.
Chyba, że zapewnisz w nim odpowiednią temperaturę [+ zapis tej temperatury], wilgotność, powierzchnie zmywalne itp. - o wymaganiach stawianych pojazdom przeznaczonym do transportu żywności poinformują Cię pracownicy działu higieny żywności.
O produkcji żywności w domowej kuchni zapomnij. Dlaczego - dowiesz się od sympatycznych pań z działu higieny żywności powiatowej stacji s-e.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Kompletnie zielona
Gość





PostWysłany: Wto Sie 03, 2010 7:15 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wogo napisał:
Odpowiedź na postawione pytania uzyskasz w powiatowej stacji s-e.
Nie wyobrażam sobie wożenia żywności w "cywilnym" samochodzie.
Chyba, że zapewnisz w nim odpowiednią temperaturę [+ zapis tej temperatury], wilgotność, powierzchnie zmywalne itp. - o wymaganiach stawianych pojazdom przeznaczonym do transportu żywności poinformują Cię pracownicy działu higieny żywności.
O produkcji żywności w domowej kuchni zapomnij. Dlaczego - dowiesz się od sympatycznych pań z działu higieny żywności powiatowej stacji s-e.

OK dzięki -
Ciekaw jestem jak to wygląda przy dostawie pizzy rowerem czy skuterem, tam po prostu jest specjalna torba i tyle, czy więc adekwatnie w samochodzie nie mógłby się znaleźć specjalny pojemnik, tak na "chłopski rozum"
Powrót do góry
Zośka
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 17 Lut 2009
Posty: 167

PostWysłany: Wto Sie 03, 2010 8:11 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

spokojnie... można posiłki/produkty wozić w cywilnym samochodzie w odpowiednich styropianowych pojemnikach trzymających temperaturę - tu się kłania monitoring temperatur

kierowca raczej musi mieć orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych

odbiór ne jest wymagany tylko m.in. w stosunku do zakładów pośredniczących w sprzedaży "na odległość" - art. 63 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia - ponieważ jednak zamierzasz przewozić te produkty to taka działalność już się wymyka z pojęcia "na odległość" i de facto ktoś będzie musiał obejrzeć Twój środek transportu, pojemniki, procedury - czy higieniczny itd... a potem wydać decyzję.

co do przygotowywania kanapek w domu - ja nie widzę takiej możliwości, ale odsyłam do właściwej powiatowej stacji, bo praktyka jak wiadomo w różnych kwestiach bywa różna...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
wogo
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 11 Maj 2009
Posty: 136

PostWysłany: Wto Sie 03, 2010 9:22 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kompletnie zielona napisała:
Ciekaw jestem jak to wygląda przy dostawie pizzy rowerem czy skuterem, tam po prostu jest specjalna torba i tyle, czy więc adekwatnie w samochodzie nie mógłby się znaleźć specjalny pojemnik, tak na "chłopski rozum"
Otóż w przykładzie który podałaś dostawcy zależy aby towar dotarł do zamawiającego ciepły. Dlatego używane są torby termoizolacyjne itp.
Natomiast Tobie powinno zależeć, aby zamówiony towar dostarczany był w temperaturze zalecanej przez producenta [zazwyczaj są to "warunki chłodnicze"]. Uważam, że specjalne pojemniki termoizolacyjne nie będą wystarczające w przypadku pogody [temperatury otoczenia] takiej jak ostatnio i czasie przejazdu na trasie hurtownia - odbiorca takim jak np w Wawie, Wrocku lub 3mieście w godzinach szczytu. Bez urządzeń chłodniczych, zainstalowanych w pojeździe, nie zapewnisz odpowiednich warunków transportu [nie zachowasz stałej, zalecanej temperatury towaru]. No, chyba, że zdecydujesz się na dostawy produktów dla których temperatura magazynowania [transportu] jest obojętna.
Namawiam do odwiedzenia powiatowej stacji s-e i rozmowy na ten temat - może pozwolą wozić w pojemnikach termoizolacyjnych.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Kompletnie zielona
Gość





PostWysłany: Wto Sie 03, 2010 9:37 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wogo napisał:

Namawiam do odwiedzenia powiatowej stacji s-e i rozmowy na ten temat - może pozwolą wozić w pojemnikach termoizolacyjnych.

Tak zrobię oczywiście tylko chciałam mieć jakiś background by w jakiś deklaracjach nie wkopać się na wyższe niż rzeczywiście konieczne wymagania. Oprócz torem termoizolacyjnych i styropianowych pojemników są jeszcze przenośne lodówki - co w tym wypadku może być idealnym rozwiązaniem. Nie myślicie?
Powrót do góry
Zośka
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 17 Lut 2009
Posty: 167

PostWysłany: Wto Sie 03, 2010 11:19 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

do produktów wymagających warunków chłodnczych lodówki z wkładami lodowymi wystarczą... skoro wystarczają do wożenia przez sanepid prób lodów Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Szybka odpowiedź
Użytkownik:
Wynik działania: 4+3 =


 
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum