Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna sanepid.forumoteka.pl
forum pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Fast Food KEBAB - info dotyczace sanepidu

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marcin
Gość





PostWysłany: Czw Wrz 09, 2010 4:54 pm    Temat postu: Fast Food KEBAB - info dotyczace sanepidu Odpowiedz z cytatem

Witam mam na imie Marcin. Ostatnimi czasy zaczalem interesowac sie szczegolami dotyczacymi otwarcia Fast Food'u a mianowicie kebaba. Szukam na internecie informacji co potrzebuje do otwarcia tego typu dzialalnosci. Mam juz dostawce produktow oraz wyposarzenia lokalu. I teraz zaczynaja sie schody. Sanpeid! Wiele sie nasluchalem ze pracownicy (bez urazy dla nikogo) robia problemy z dostarczeniem potrzebnych informacji do uzyskania zgody na otwarcie kebaba. Prosilbym o pomoc. Mianowice interesuje mnie jakie warunki musza byc spelnione i co trzeba dostarczyc do Sanepidu aby uzyskac zgode na prowadzenie takiej dzialalnosci. Czytalem troche na forum i juz cos nie cos wiem ze trzeba jakis projekt dostarczyc ale chcialbym sie dowiedziec czegos o konkretach, bo nigdzie nie moge znalesc konkretnych wymogow ;/ Bardzo prosze o pomoc bede bardzo wdzieczny. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
Powrót do góry
wogo
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 11 Maj 2009
Posty: 136

PostWysłany: Czw Wrz 09, 2010 5:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na temat wymogów o które pytasz porozmawiaj z rzeczoznawcą d/s sanitarnohigienicznych.
Adresy i kontakty znajdziesz np. tu:

http://www.psse.gda.pl/readarticle.php?article_id=174

Rzeczoznawca opiniuje projekt Twojego zakładu gastronomicznego, ale może także służyć radą, konsultacja, pomocą w zaprojektowaniu tego zakładu.
Projekt Twojego zakładu możesz wykonać sam - jeśli masz wiedzę, jak to zrobić. Jeśli wiedzy nie masz - zleć wykonanie projektu osobie z doświadczeniem w projektowaniu zakładów tego typu.
Gdy prace adaptacyjne w Twoim lokalu wchodzą w zakres działania Prawa Budowlanego - projekt powinna wykonać uprawniona osoba. Płać za projekt wtedy, gdy będzie uzgodniony przez rzeczoznawcę lub pozytywnie zaopiniowany przez na powiatowego inspektora s-e [oraz z ewentualną decyzją właściwego urzędu wydającego pozwolenia budowlane].
Pracownicy stacji s-e zazwyczaj nie prowadzą wykładów na temat projektowania zakładów gastronomicznych - skupiają się na opiniowaniu przedstawionych projektów, zakładając, że osoba podejmująca się projektowania ma pojęcie jak to wykonać.
Na odbiorze zakładu pracowników sanepidu interesuje pozytywnie zaopiniowany projekt i obiekt wykonany zgodnie z tym projektem.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Szybka odpowiedź
Użytkownik:
Wynik działania: 4+4 =


 
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum