Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna sanepid.forumoteka.pl
forum pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dostawa art. spożywczych do klienta.Problem

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lestatxx
User


Dołączył: 24 Sty 2011
Posty: 6

PostWysłany: Pon Sty 24, 2011 5:25 pm    Temat postu: Dostawa art. spożywczych do klienta.Problem Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie.
Jestem nowy na forum i mam pewne pytanie.Niestety u mnie w mieście sanepid nie potrafi mi odpowiedziec na to pytanie.

Mianowicie, chciał bym otworzyć sklep internetowy w którym zakupy zrobione przez klienta dostarczone były 20 min po zakupieniu ich w hurtowni. Konkretnie chodzi mi jakie wymagania musi spełnić pojazd by art spożywcze dostarczyć do klienta z punktu A do B w max 30min?? Czy do tego celu potrzebne jest auto chłodnia???

Bardzo proszę o pomoc w tym temacie.
Pozdrawiam
Łukasz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sansei
Prawa ręka Admina


Dołączył: 27 Lis 2008
Posty: 1020

PostWysłany: Pon Sty 24, 2011 8:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rozumiem, że te zakupy to będą takie .. spożywcze, w tym mrożonki czy inne schłodzone produkty będą przewożone?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Mona
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 29 Cze 2010
Posty: 149

PostWysłany: Wto Sty 25, 2011 8:28 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale co w tym trudnego?
Po pierwsze musisz napisać procedury wg jakich będziesz działał.
Łańcuch chłodniczy podczas transportu nie moze zostac przerwany.
To ty jako prywatny klient możesz pójść do sklepu i przynieść sobie mrożonkę w siatce nawet w czterdziestostopniowy upał.
Jako przedsiębiorca - już nie.
Środek transportu musi mieć opinię na przewóz takich właśnie środków spożywczych. Gdzieś go musisz utrzymywać w czystości. No i co zrobisz z towarem, którego klient nie przyjmie z różnych powodów, albo Ci się zepsuje w transporcie?
A czy czas dostawy 20 minut czy 24 godziny, to nie ma żadnego znaczenia.
To tylko zadowolenie klienta większe.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Lestatxx
User


Dołączył: 24 Sty 2011
Posty: 6

PostWysłany: Wto Sty 25, 2011 3:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dokładnie mrożonki też. Chciałem do tego typu art zakupić 2 lodówki samochodowe po 45l. Ale panie sie uparły że to musi być chłodnia. Dlatego troche mnie to dziwi że przedsiębiorca ktury ma sklep i robi do niego zakupy wozi sobie zwykłym autem a znam nawet takich co jeżdżą rowerem po towar do swojego sklepu.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Lestatxx
User


Dołączył: 24 Sty 2011
Posty: 6

PostWysłany: Wto Sty 25, 2011 3:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na chłopski rozum biorąc łańcuch chłodniczy nie zostanie przerwany jeśli wezmę lodówki samochodowe które to zatrzymają temperaturę produktu do momentu dostawy, a i w czystości łatwiej utrzymać lodówkę niż całe auto. Reszta art. przewożona była by w dużych zamykanych pojemnikach.
Niestety nie stać mnie na zakup chłodni do tego celu,przynajmniej na początku więc jeśli mi czegoś nie podpowiecie pomysł niestety upadnie a już wszystko mam gotowe od strony przez hurtownie itp.

Pozdrawiam
Łukasz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Mona
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 29 Cze 2010
Posty: 149

PostWysłany: Wto Sty 25, 2011 6:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"Łańcuch chłodniczy" to skrót myślowy i analogicznie jest "łańcuch mroźniczy". Producent określa temperaturę przechowywania i dla mrożonek jest to temperatura ... sam przeczytaj na opakowaniu.
A ze ludzie wożą osobówką i w siatce. Bo to teoria (dostawa kwalifikowanym transportem) i praktyka (taniej i w dowolnych warunkach). Za to nakłada się mandaty.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Lestatxx
User


Dołączył: 24 Sty 2011
Posty: 6

PostWysłany: Wto Sty 25, 2011 7:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No ok ale dalej nie wiem czy nie wystarczyło by abym umieścił w aucie 2 lodówki i w ten sposób woził mrożonki i sery np.??
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Zośka
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 17 Lut 2009
Posty: 167

PostWysłany: Sro Sty 26, 2011 8:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wystarczy,

przydałoby się jeszcze, żeby Pan czasem wyrywkowo kontrolował temperaturę, (docelowo dla mrożonek -18st.C (lody ok. -16 st. C), dopuszczalne odchylenia + 3st. C max. przez 8h, dla chłodniczych ogólnie ok. +4 st.C (zależy od deklaracji producenta, wędliny w wyższej temp.), dopuszczalne odchylenie + 2st. C przez max. 4h

jeśli jest Pan w stanie utrzymać takie temperatury, to nie jest istotne w jaki sposób Pan to osiągnie,
Sanepid też wozi próby w termotorbie z wkładem lodowym...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Lestatxx
User


Dołączył: 24 Sty 2011
Posty: 6

PostWysłany: Sro Sty 26, 2011 12:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło.Dziękuję. A teperatura oczywiście żę będzie kontrolowana z tym nie ma najmniejszego problemu.Chodzi o to że taniej jest zainwestować w lodówki i mierzyć temperaturę niż na początku zakupić całe auto chłodnie.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Lestatxx
User


Dołączył: 24 Sty 2011
Posty: 6

PostWysłany: Sro Sty 26, 2011 1:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmmm tylko teraz pytanie czy jeśli już bedę wszystko miał.Pani z sanepidu nie powie mi że ma być chłodnia i już. Czy według prawa jeśli bedą czyste lodówki teperatura spisywana i zachowana nie będzie żadnego problemu. Niestety Pani z którą rozmawiałem już kiedyś popisała się pisząc notatkę w sklepie w któórym pracowałem że "woda z karpia śmierdzi rybą". Czy mogę skądś wydrukować sobie jakieś potwierdzenie prawne że tak mogę??
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
generał
Site Admin


Dołączył: 13 Lut 2009
Posty: 329

PostWysłany: Czw Lut 03, 2011 7:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

proszę złożyć wniosek o wpis i zatwierdzenie zakładu. Wciągu miesiąca powinna odbyć się wizyta zostanie sporządony protokół i wydana decyzja jeżeli będzie negatywna to znaczy odmowa wydania zatwierdzenia można się odwołać do stacji wojewódzkiej. Nie należy sie poddawać Proponuje zaraz po złożeniu wniosku umówić sie z osoba która kontroluje na termin wizyty - odbioru. Proszę pamiętać o potwierdzeniu w sekretaracie z datą złożenia wniosku.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
wogo
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 11 Maj 2009
Posty: 136

PostWysłany: Czw Lut 03, 2011 11:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

generał napisał:
proszę złożyć wniosek o wpis i zatwierdzenie zakładu. Wciągu miesiąca powinna odbyć się wizyta zostanie sporządony protokół i wydana decyzja jeżeli będzie negatywna to znaczy odmowa wydania zatwierdzenia można się odwołać do stacji wojewódzkiej. Nie należy sie poddawać Proponuje zaraz po złożeniu wniosku umówić sie z osoba która kontroluje na termin wizyty - odbioru. Proszę pamiętać o potwierdzeniu w sekretaracie z datą złożenia wniosku.

Jakiego "zakładu"? Lestatxx potrzebuje dopuszczenia pojazdu do przewozu żywności.
Nie wiem, czy przepis z Dz.U.2003 nr 21 poz.179 zastąpiono jakimś innym, czy panuje wolność i swoboda w zakresie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Zośka
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 17 Lut 2009
Posty: 167

PostWysłany: Pią Lut 04, 2011 8:47 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

środek transportu się zatwierdza, zrobi to właściwy ze względu na siedzibę prowadzonej działalności powiatowy inspektor sanitarny
(art. 64 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia t.j. Dz. U. 2010 Nr 136, ppoz. 914 z późn. zm.)

jeśli chciałby się Pan zapoznać z konkretnymi wymaganiami, żeby mieć kilka argumentów w rozmowie z sanepidem, proszę zajrzeć do rozporządzenia nr 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych, szczególnie powinien Pana zainteresować załącznik II, rozdział IV (transport), V (wymaganie dla sprzętu), VIII (higiena osobista), IX (środki spożywcze, pkt 5 dotyczy łańcucha chłodniczego), XII (szkolenia) i art. 5 (tam mowa jest o dobrych praktykach i procedurach, których kilka, jak już wcześniej pisałam, musiałby Pan opracować - np. zachowanie higieny osobistej i środka transportu, mycie i ewentualnie dezynfekcja pojemników termoizolacyjnych, przechowywanie - przewóz żywności w odpowiednich warunkach - segregacja, temperatura )
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Szybka odpowiedź
Użytkownik:
Wynik działania: 3+4 =


 
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum