|
sanepid.forumoteka.pl forum pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kol User
|
Wysłany: Wto Paź 20, 2009 1:01 pm Temat postu: Wyniki sumy THM |
|
|
Witam
Prosze podzielić się swoimi doświadczeniani w podawaniu wyników sumy THM . Jak podajecie wynik gdy wszystkie 4 są poniżej granicy oznaczalności a jak gdy coś powyżej oznaczalności dla jednego lub 2 wyjdzie ??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sylwia
|
Wysłany: Pon Mar 01, 2021 3:08 pm Temat postu: Może Cię zaciekawi... |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
TheOldest Semi-pro User
|
Wysłany: Wto Paź 20, 2009 4:23 pm Temat postu: |
|
|
Nie wiem czy Ci się to przyda ale w żywności (pestycydy) jest tak:
jeżeli nic nie wyjdzie to podają poniżej sumy granic oznaczalności dla wszystkich składników
gdy coś wyjdzie to są dwie możliwości albo poniżej sumy granic oznaczalności i wartości które wyszły albo w przedziale między tą wartością a sumą granic oznaczalności i wartością która wyszła
Przykłady:
granice oznaczalności trzech związków są 0,05
to gdy nic nie wyjdzie podają poniżej 0,15
gdy jeden wyjdzie na poziomie 0,07 to podaje się
albo poniżej 0,17
albo większe/równe 0,07 i mniejsze niż 0,17
Mam nadzieję, że zrozumiale to napisałem. To postępowanie znajduje się w metodyce PZH w związku z pestycydami (nie pamiętam w tej chwili tytułu i wydania).
Może to pomoże  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kol User
|
Wysłany: Sro Paź 21, 2009 6:26 am Temat postu: |
|
|
Dzięki za odpowiedź ja przyznam szczerze mam podobną interptetację : jeżeli nie wykryto to suma granic a jeżeli gdzieś wykryto to raczej powinno być "nie poniżej sumy granic i wyniku" lecz mniejsze lub równe sumy granic i wyniku. No tak ale wtedy nie ma szans podania wynku liczbowego chyba że wszystkie badane związki są oznaczone liczbowo powyżej granicy oznaczalności
Czy może ktoś ma wykładnię PZH  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ryszard33 User
|
Wysłany: Sro Sie 22, 2018 7:39 am Temat postu: |
|
|
W tym temacie to ja nigdy nie byłem specjalistą.
|
 |
|
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki na tym forum Możesz ściągać pliki na tym forum
|
Forumoteka.pl to jedna z najstarszych platform oferująca bezpłatne fora dyskusyjne. Do tej pory założono na niej blisko 700 for, na których znajduje się ponad 60 tys. tematów. Użytkownicy napisali tutaj już blisko milion postów! Tym samym platforma jest znakomitym miejscem m.in. do wyrażania swoich opinii czy też stała się narzędziem do marketing szeptany. Przeczytaj najnowsze artykuły: Przedsiębiorco – sprawdź czy będziesz potrzebował #6Przedsiębiorco – sprawdź czy będziesz potrzebował #5Przedsiębiorco – sprawdź czy będziesz potrzebował #4