Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna sanepid.forumoteka.pl
forum pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wprowadzenie lodów do sprzedaży

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Zastanawiamsie
Gość





PostWysłany: Czw Cze 22, 2023 6:40 pm    Temat postu: Wprowadzenie lodów do sprzedaży Odpowiedz z cytatem

Załóżmy że prowadzę działalność kompletnie nie związana z spożywka. Zastanawiam się czy od przyszłego sezonu nie wprowadzić do sprzedaży lodow. Jakie muszę spełnić wymagania aby móc sprzedawać lody? (trwale zapakowane, żadne gałki czy automaty)

Konkretniej chciałbym się dowiedzieć czy potrzebny jest:
1) odbiór lokalu?
2) wentylacja w każdym pomieszczeniu?
3) prowadzenie zeszytu z pomiarem temperatury?
4) umywalka/zlew w tym pomieszczeniu, gdzie znajduje się zamrażarka?

Czytając różne fora napotkałem różne wypowiedzi. Jeżeli chodzi o punkty 1-2-3 to w sumie nawet to dość logiczne dla mnie, ale czy rzeczywiście jest jakiś przepis/wytyczna mówiąca o tym że w tym pomieszczeniu w którym jest zamrażarka musi być zlew/umywalka trochę mnie zastanowiła. Jeżeli ktoś orientuje się w temacie będę wdzieczny za odpowiedź.
Wiem, że najlepiej pytać u źródła zamiast czytać forum, ale narazie jest to temat na tyle odległy, że pytam jak to było u Was Wink
Powrót do góry
Ira
User


Dołączył: 10 Sty 2022
Posty: 16

PostWysłany: Czw Cze 22, 2023 7:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lody, nawet opakowane nie są żywnością trwałą mikrobiologicznie, więc aby rozpocząć taką sprzedaż potrzebny jest odbiór zakładu i uzyskanie decyzji zatwierdzającej. Tak, monitoring temperatur dla lodów trzeba prowadzić. Odnośnie pkt 4, czyli zlewu, to ja nie znam takich wytycznych. Przepisy żywnościowe mówią ogólnie o wystarczającej ilości umywalek, tam, gdzie to konieczne, więc lepiej dopytać we właściwej stacji. Według mnie ta umywalka przy sprzedaży żywności opakowanej nie musi być w tym samym pomieszczeniu, ale zależy to od interpretacji.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Szybka odpowiedź
Użytkownik:
Wynik działania: 5+1 =


 
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum