|
sanepid.forumoteka.pl forum pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
marcin Gość
|
Wysłany: Czw Wrz 09, 2010 4:54 pm Temat postu: Fast Food KEBAB - info dotyczace sanepidu |
|
|
Witam mam na imie Marcin. Ostatnimi czasy zaczalem interesowac sie szczegolami dotyczacymi otwarcia Fast Food'u a mianowicie kebaba. Szukam na internecie informacji co potrzebuje do otwarcia tego typu dzialalnosci. Mam juz dostawce produktow oraz wyposarzenia lokalu. I teraz zaczynaja sie schody. Sanpeid! Wiele sie nasluchalem ze pracownicy (bez urazy dla nikogo) robia problemy z dostarczeniem potrzebnych informacji do uzyskania zgody na otwarcie kebaba. Prosilbym o pomoc. Mianowice interesuje mnie jakie warunki musza byc spelnione i co trzeba dostarczyc do Sanepidu aby uzyskac zgode na prowadzenie takiej dzialalnosci. Czytalem troche na forum i juz cos nie cos wiem ze trzeba jakis projekt dostarczyc ale chcialbym sie dowiedziec czegos o konkretach, bo nigdzie nie moge znalesc konkretnych wymogow ;/ Bardzo prosze o pomoc bede bardzo wdzieczny. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi. |
|
Powrót do góry |
|
|
wogo Forumowy wymiatacz
Dołączył: 11 Maj 2009 Posty: 136
|
Wysłany: Czw Wrz 09, 2010 5:57 pm Temat postu: |
|
|
Na temat wymogów o które pytasz porozmawiaj z rzeczoznawcą d/s sanitarnohigienicznych.
Adresy i kontakty znajdziesz np. tu:
http://www.psse.gda.pl/readarticle.php?article_id=174
Rzeczoznawca opiniuje projekt Twojego zakładu gastronomicznego, ale może także służyć radą, konsultacja, pomocą w zaprojektowaniu tego zakładu.
Projekt Twojego zakładu możesz wykonać sam - jeśli masz wiedzę, jak to zrobić. Jeśli wiedzy nie masz - zleć wykonanie projektu osobie z doświadczeniem w projektowaniu zakładów tego typu.
Gdy prace adaptacyjne w Twoim lokalu wchodzą w zakres działania Prawa Budowlanego - projekt powinna wykonać uprawniona osoba. Płać za projekt wtedy, gdy będzie uzgodniony przez rzeczoznawcę lub pozytywnie zaopiniowany przez na powiatowego inspektora s-e [oraz z ewentualną decyzją właściwego urzędu wydającego pozwolenia budowlane].
Pracownicy stacji s-e zazwyczaj nie prowadzą wykładów na temat projektowania zakładów gastronomicznych - skupiają się na opiniowaniu przedstawionych projektów, zakładając, że osoba podejmująca się projektowania ma pojęcie jak to wykonać.
Na odbiorze zakładu pracowników sanepidu interesuje pozytywnie zaopiniowany projekt i obiekt wykonany zgodnie z tym projektem. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki na tym forum Możesz ściągać pliki na tym forum
|
Załóż bezpłatnie forum phpbb2 lub phpbb3 na Forumoteka.pl
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|