Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna sanepid.forumoteka.pl
Opis Twojego forum
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wymogi dla lokalu serwującego dania na wynos

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bart
Gość





PostWysłany: Wto Kwi 20, 2010 10:47 pm    Temat postu: Wymogi dla lokalu serwującego dania na wynos Odpowiedz z cytatem

Witam,
Słyszałem, że w lokalach serwujących dania na "wynos" nie trzeba urządzać toalety dla klienta - czy jest to prawdą?
I drugie pytanie - jeśli wszystkie potrawy oferowane przez bar zostają dowiezione z firmy cateringowej współpracującej z barem [są przywiezione podgrzane, tylko należy je włożyć do bemarów] to czy na sali obsługi powinna znaleźć się tylko umywalka czy również 2 komorowy zlew.
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Powrót do góry
wogo
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 11 Maj 2009
Posty: 139

PostWysłany: Sro Kwi 21, 2010 7:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W województwie w którym mieszkam obowiązuje zasada, że obiekty z salą konsumpcyjną posiadają sanitariat dla konsumentów, natomiast obiekty gastronomiczne prowadzące wyłącznie sprzedaż "na wynos" mogą sanitariatu dla konsumentów nie posiadać.
Szukając odpowiedzi na drugie pytanie proponuję zapoznać się z projektem zakładu gastronomicznego [zaopiniowanym pod względem sanitarnohigienicznym], i postępować zgodnie z tym projektem - umieścić umywalki i zlewy tam, gdzie je zaprojektowano.
Jeśli projektu nie ma, to sugeruję zastanowić się, gdzie obsługa obiektu umyje ręce, gdzie umyje drobny sprzęt kuchenny [zakładam, że GN-y myte są w zakładzie kateringowym].
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Bart
Gość





PostWysłany: Sro Kwi 21, 2010 12:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wogo napisał:
W województwie w którym mieszkam obowiązuje zasada, że obiekty z salą konsumpcyjną posiadają sanitariat dla konsumentów, natomiast obiekty gastronomiczne prowadzące wyłącznie sprzedaż "na wynos" mogą sanitariatu dla konsumentów nie posiadać.
Szukając odpowiedzi na drugie pytanie proponuję zapoznać się z projektem zakładu gastronomicznego [zaopiniowanym pod względem sanitarnohigienicznym], i postępować zgodnie z tym projektem - umieścić umywalki i zlewy tam, gdzie je zaprojektowano.
Jeśli projektu nie ma, to sugeruję zastanowić się, gdzie obsługa obiektu umyje ręce, gdzie umyje drobny sprzęt kuchenny [zakładam, że GN-y myte są w zakładzie kateringowym].


Dziękuję za odpowiedź.
Zastanawia mnie w jaki sposób są odebrane lokale z jedzeniem wietnamskim. Nie ma tam toalet, a ludzie jedzą na miejscu.
Ja mam toaletę ale jedną, może uda mi się ją przerobić na dwie, a jeśli nie to wątpię aby sanepid odebrał mi jedną dla personelu i dla klienta. powiedzcie mi, że się mylę.
Powrót do góry
Zośka
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 17 Lut 2009
Posty: 169

PostWysłany: Sro Kwi 21, 2010 3:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oczywiście, że nie może to być jedna toaleta dla klientów i personelu...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Szybka odpowiedź
Użytkownik:
Wynik działania: 3+1 =


 
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum



Załóż forum phpbb2 lub phpbb3 za darmo na Forumoteka.pl





Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group